Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk:

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk:

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, kentsel dönüşüm alanında yer alan dokumacı esnafın mağdur edilmemesi için çalışan atölyelerin dönüşüm alanındaki yıkımlardan önce başka bir alana taşınması için çalışma yürüttüklerini söyledi

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, kentsel dönüşüm alanında yer alan dokumacı esnafın mağdur edilmemesi için çalışan atölyelerin dönüşüm alanındaki yıkımlardan önce başka bir alana taşınması için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm alanı içinde yaklaşık 260 dokuma atölyesinin bulunduğunu ve bunların yüzde 90'ının fason üretim yaptığını ifade eden Sadettin Öztürk, "Dokumacı esnafına yer gösterilmeden atölyeler yıkılırsa mağduriyet oluşur. Böyle bir durum karşısında atölye sahipleri yıkımlara karşı direniş gösterebilir"dedi.
Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Dokumacılar Odası Başkanı Sadettin Öztürk kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı dönemden bugüne kadar konuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını ve belediyeye taleplerini ilettiklerini ifade etti. Uşak Belediyesi ile yaptıkları görüşmeler sonucu Çivril yolu üzerinde dokumacılar sitesi kurulması konusunda görüş birliğine vardıklarını anlatan Öztürk, "Dönüşüm alanında yaklaşık 250 dokuma atölyesi var. Bu atölyelerin yüzde 90'ı fason üretim yapıyor. En büyük sorun ise bir çok atölye sahibi bulundukları mekanlarda kiracı durumunda. Bu nedenle dönüşüm alanındaki yıkımlardan önce dokumacıların başka bir alana taşınması gerekiyor. TOKİ'nin bölgede yakın sürede yıkımlara başlayacağı haberleri gelmeye başladı. Biz belediye ile görüş birliğine vardığımız site konusunda çalışmalar yaptık. Dokumacılar için Çivril yolu üzerinde bir site kurulacak. İçerisinde 150 ve 300 metre karelik atölyelerin bulunacağı site TOKİ tarafından yapılacak. Şu ana kadar 90 esnaf burada yer almak için başvuru yaptı. Proje için TOKİ ile de defalarca görüşmeler yapıldı, şartlar iyileştirildi. Ancak fason üretim çoğunlukta olduğu için yeterli başvuruyu dolduramadık. En az 100 esnafın talepte bulunması gerekiyor yapılacak dokumacılar sitesinde yer almak için. Şuana kadar 90 esnafımız başvuruda bulundu. Fason üretim nedeniyle esnafın çoğu günlük yaşıyor. O nedenle yeni atölye için aidat ödeyecek durumda değil. Biz bu nedenle sitenin önce inşa edilerek esnafın taşınmasını talep ediyoruz. Esnaf yeni dokumacılar sitesine taşındığı aydan itibaren kira öder gibi aidatlar başlatılmalı. Aksi takdirde bu sorunu aşmak çok zor. Atölyeler taşınmadan yıkımlar gerçekleşirse büyük bir mağduriyet oluşacak. Bunun sonuçları da ağır olur"dedi.
Dokumacı esnafının yanı sıra alanda çok sayıda işletme bulunduğunu da sözlerine ekleyen Sadettin Öztürk, bu bölgede hala faaliyet gösteren işletmeler var. Bu işletmelerde yüzlerce insan istihdam ediliyor. Eğer bu işletme ve atölyeler taşınmadan yıkımlar gerçekleşirse hem ekonomik hem de sosyal sorunlar ortaya çıkar. Her şeyden önce yıkımlar esnasında ciddi sorunlar yaşanabilir. Bir çok esnaf ve işletme sahibi yıkımlara karşı direniş gösterebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ortaya çıkacak olumsuzlukları tamir etmek uzun sürebilir"diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile