ESOGÜ'de Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli Düzenlendi

ESOGÜ'de Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli Düzenlendi

ESOGÜ ve UNFPA Kadın Sağlığı Danışma Merkezi, Avrupa Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Sivil Koruma birimi olan ECHO’nun desteği ile kadına yönelik şiddetle mücadele için 16 günlük aktivizm kampanyası olan “Turuncu Günler” kapsamında "Çocuk Yaşta Evliliğe Karşı Farkındalık Paneli" düzenledi.

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi yararlanıcısı kadınların dinleyici olarak katıldığı panelde hukuk, psikoloji, din ve sağlık alanlarından uzmanlar erken yaşta evlilikler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panelin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Programı Kadın Güçlenme Uzmanı Gül Erdost, BM Nüfus Fonu’nun özellikle sığınmacı kadınların cinsel sağlık, üreme sağlığı ve cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenmesi için yaptığı çalışmalardan bahsetti. Sınırımızda çıkan savaşla birlikte bilinçlendirme çalışmalarına sığınma kamplarında başlanıldığını belirten Gül Erdost, sığınmacı nüfusun ülke geneline yayılması üzerine Kadın Sağlığı Danışma Merkezlerinin kurulduğunu ifade etti.

Gül Erdost çocuk yaşta evliliklerde sadece kız çocuklarının değil erkek çocuklarının da mağdur olduğunu, onların da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, çocuk yaşta evliliklerin henüz gelişimini tamamlamamış gençlerin sağlıksız bir ortama itilmesi olduğunu belirtti.

Ülkemizin 1994 yılında onayladığı uluslararası sözleşmelere göre on sekiz yaşının altında olan her bireyin çocuk olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, “Her ne sebeple olursa olsun, çocuk yaşta yapılan evlilikler yanlıştır. Çünkü bireyler henüz biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerini tamamlamamıştır” dedi.

Panel, ESOGÜ ve UNFPA Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin yararlanıcısı kadınlardan bazılarının deneyim paylaşımı ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile