Saglik ekonomisi alanina yetkin bireyler kazandirmayi amaçlayan Disiplinlerarasi Saglik Ekonomisi Yüksek Lisans Programi, 2021-2022 Akademik Yili Bahar Dönemi’nde ögrenci almaya baslayacak. ESOGÜ Halk Sagligi Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Fatih Önsüz Kurumsal Iletisim Uygulama ve Arastirma Merkezinin hazirladigi ESOGÜ Gündem’de, programa iliskin bilgilendirmede bulunarak saglik sektöründe çalismak, bu alanda akademik kariyer yapmak isteyen aday ögrencilere seslendi.
Saglik ekonomisi nedir?
2000’li yillardan itibaren sagligin tibbi ve biyolojik yönlerinin yani sira ekonomi boyutunun da ön plana çiktigini belirten Doç. Dr. Önsüz bütün tani, tedavi ve rehabilitasyonla ilgili saglik hizmetlerinin ekonomik yönü oldugu gerçeginden hareketle söz konusu hizmetlerin verilmesi ve bu hizmetlerin planlanmasi, programlanmasi asamalari açisindan saglik ekonomisinin önemli hale geldigini ifade etti.
Saglik ekonomisi dendiginde akla saglik ve ekonominin incelendigi bilimin gelmesi gerektigini söyleyen Önsüz, “Saglik hizmetlerinin ekonomi bilimi yöntemleriyle degerlendirilmesini saglik ekonomisi olarak yorumlayabiliriz. Özellikle ülkemiz açisindan baktigimizda son dönemlerde saglik ekonomisi ile ilgili olarak, saglik ekonomisi profesyonellerinin gerekliligi ön plana çikmis durumdadir. Saglik harcamalarinin yogun bir seklide artmasi bu gerekliligi ön plana çikarmistir” dedi.
Programa kabul kosullarini anlatti
Saglik ekonomisi profesyonellerinin gerekliliginden hareketle 2021-2022 Egitim-Ögretim Dönemi’nde Disiplinlerarasi Saglik Ekonomisi Anabilim Dali’ni kurarak tezli ve tezsiz yüksek lisans programlari açtiklarini, Bahar Dönemi’nde ögrenci alacaklarini belirten Doç. Dr. Önsüz kapsamli sekilde hazirladiklari programin içerigine iliskin su bilgileri verdi:
“Disiplinlerarasi Saglik Ekonomisi Yüksek Lisans Programi; Tip Fakültesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesinin birlikte yürüttügü bir yüksek lisans programi olacak. Bu programa Halk Sagligi Anabilim Dali ile Tibbi Farmakoloji Anabilim Dali, Iktisat ve Isletme Bölümleri ile Hukuk Fakültesinin ilgili bölümleri destek verecek. Tip Fakültesi, Dis Hekimligi Fakültesi ve Eczacilik Fakültesi, ayni zamanda Iktisadi Idari Bilimler Fakültesinin en az 4 yillik mezunlari bize basvurabilir. Tezli yüksek lisansimiz için 55 esit agirlik ALES puani, minimum not ortalamasi olarak 2.00 ve yabanci dil için de 50 sinirini koyduk. Tezsiz yüksek lisans programi için de sadece minimal not ortalamasi olarak 2.00 puan olmasi yeterli oluyor. Gerekli bilgiler Saglik Bilimleri Enstitüsü sayfamizda mevcuttur.”
“Saglik ekonomisinde yetismis özel insan ihtiyaci göz önünde bulundurulmali”
Basvuru süreci 17 Ocak’ta baslayacak Saglik Ekonomisi Yüksek Lisans Programi ile saglik ve ekonomi verilerini yorumlayabilen, saglik sektörüne özellikle bu konularda hizmet verebilecek mezunlari yetistirmeyi amaçladiklarini söyleyen Doç. Dr. Önsüz, “Ögrencilerimizin istihdam alanlarini degerlendirdigimizde özellikle kamu ve özel saglik kuruluslari ön plana çikiyor. Mezunlar saglik hizmetlerinin planlanmasi, programlanmasi, yeni teknolojilerin olusmasi, yeni teknolojilerin degerlendirilmesi gibi konularda yetkin olarak görev alabilecekler. Özellikle son dönemlerde hem kamu hem özel sektörde bu konu ile ilgili yetismis özel insan ihtiyaci mutlaka göz önünde bulundurulmali” diye konustu.
ESOGÜ'de Disiplinlerarasi Saglik Ekonomisi Yüksek Lisans Programi Açiliyor
Disiplinlerarasi Saglik Ekonomisi Yüksek Lisans Programi hakkinda bilgilendiren Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Halk Sagligi Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Fatih Önsüz, son dönemlerde hem kamu hem özel sektörde bu konu ile ilgili yetismis özel insan ihtiyaci oldugunu belirtti.