Esogü'de İnsan Hakları Paneli Yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ), "Türkiye'de İnsan Hakları Alanındaki Son Gelişmeler" konulu panel yapıldı.

ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı ve Eskişehir Valiliği'nin birlikte düzenlediği "Türkiye'de İnsan Hakları Alanındaki Son Gelişmeler, İnsan Haklarının Korunması Açısından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı" konulu panel ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Panele konuşmacı olarak, ESOGÜ İİBF Dekanı ve Panel Başkanı Prof. Dr. Ömer Adil Atasoy, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, Gazi Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çağıran, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay katıldı.
Panelin açılışında konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, İnsan Hakları Beyannamesi'nin 62. yılını geride bıraktıklarını belirterek, "İnsan hakları tarih boyunca uğruna mücadele edilen en önemli konudur. Ülkemizde özellikle son yıllarda, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, temel hak ve özgürlüklere saygının tam olarak sağlanması gündemin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. İnsan hakları gibi önemli bir konuda üniversite gençliğini bilinçlendirirken, aynı zamanda öğrencilerin dünyada olan olaylar konusunda aktif bir rol üstlenmelerini sağlamak, insan hakları ihlallerine karşı genel bir duyarlılık ve farkındalık yaratmak tüm eğitim kurumlarının özellikle de üniversitelerin görevidir. Bu sorun yalnızca devletin alacağı önlemlerle çözülemez, çözüm öncelikle insanın karşısındakinin de "insan" olduğunu unutmaması ile başlar" diye konuştu. Panelin yöneticiliğini yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Ömer Adil Atasoy da insanca ve demokratik bir ortamda yaşamamızın başlıca sağlanması gereken değerler olduğunu vurgulayarak, "Üniversitelerin sorumluluğu, öğrencileri insan hakları konusunda bilinçli birer birey olarak yetiştirmektir, Kültürler ve medeniyetler arası iletişimin barış çerçevesinde gelişmesini sağlamak da üniversitelerin görevleri arasında yer alır. Bu misyon ve vizyon, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk gençliğine emanetidir. Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısı ve bireysel başvuru hakkı konularının açıklanmasında panelin çok faydalı olacaktır" şeklinde konuştu. TBMM İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük ise insan haklarının herkese lazım olan bir konu olduğunu ifade ederek, 2001 yılında meclis bünyesinde kurulan İnsan Hakları Başkanlığı'nın koordinasyon ve işbirliği kapsamında birçok çalışma yürütmektedir. Bu konuda uluslararası mekanizmanın bir parçasıyız" dedi. Gazi Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çağıran'da İnsanlar mağduriyete uğradığı zaman bu mağduriyetlerinin giderebilmesi gerektiğini savunarak, "Bunun sağlanması için kurumlar varsa gerçek anlamda insan hakkından bahsedebiliriz. Dünya çapında yapılan sözleşmeler çok etkili değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bu anlamda ön plana çıkıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi maddi haklar kapsamında davalara bakıyor. Bireysel başvuru hakkının verilmesi ve garanti altına alınması insan haklarının olmazsa olmaz kısmını ifade ediyor. Ancak, bir kurumu veya kişiyi yıpratmak için toplu olarak verilen dilekçeler kabul edilmiyor" ifadesinde bulundu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti kavramlarının insan onurunun teminatı olarak kullanıldığını belirterek, "Demokratik bir hukuk devletinde kamu ihlallerinden kaynaklanan mağduriyetler giderilir, bunu sağlayan ise anayasalardır. Temel insan hakları denilen haklar devletin pasif olarak kalması gereken haklar olduğunu" söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile