ESOGÜ'de Nadir Hastaliklar Ile Ilgili Bilgilendirme Etkinligi Düzenlendi

ESOGÜ'de Nadir Hastaliklar Ile Ilgili Bilgilendirme Etkinligi Düzenlendi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Tibbi Genetik Ana Bilim Dali ve Tip Fakültesi 1’inci sinif ögrencileri tarafindan düzenlenen ’Nadir Hastaliklar’ ile ilgili bilgilendirme etkinligi ESOGÜ Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesi poliklinikler girisinde gerçeklestirildi.

Tip Fakültesi Tibbi Genetik Ana Bilim Dali’ndan etkinlik ile ilgili yapilan açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Nadir hastaliklar 2 bin ’de 1 ya da daha az siklikta görülen, çogu ilerleyici, metabolik, kronik ve bazilari ölümcül olabilen hastaliklardir. Literatürde bugüne kadar yaklasik 8 bin nadir hastalik tanimlanmistir ve bu hastaliklarin yüzde 80’i genetik geçislidir. Hastalarin yaklasik yüzde 50’sini çocuklar olusturmaktadir. Nadir hastaliga sahip çocuklarin yüzde 30’u bes yasini görememektedir. Bu durumun en temel sebebi nadir hastaliklarin yüzde 95’inin tedavisinin olmamasidir. Ülkemiz hem kültürlerin geçis noktasi oldugundan hem de akraba evliliklerinin yüzde 22 gibi yüksek bir oranda olmasindan dolayi bu hastaliklarin çok sik görüldügü ülkelerden biridir ve yaklasik 16 kisiden 1’i nadir hastaliklardan etkilenmistir. Dünyada her yil Subat ayinin son haftasi ‘Nadir Hastaliklar Haftasi’ olarak belirlenmis olup, hafta boyunca büyük çogunlugu genetik hastaliklar olan nadir hastaliklarin hastalar ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili bilgilendirme yapilmasi ve bu hastaliklar ile ilgili toplumdaki farkindaligin artirilmasi amaçlanmaktadir. Bu amaç dogrultusunda Tibbi Genetik Ana Bilim Dalimiz bünyesinde, ESOGÜ Tip Fakültesi 1. sinif ögrencileri ile birlikte stant kurularak, hastane basvurusunda bulunan hastalar ve hasta yakinlarindan gönüllülere anket ve bilgilendirme etkinligi yapilmis ve nadir hastaliklar konusundaki farkindaligin artirilmasina çalisilmistir.”

Etkinlige Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, Dekan Yardimcilari Prof. Dr. Engin Özakin ve Prof. Dr. Nilgün Kasifoglu, Hastane Bashekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy, Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Pinar Yildiz, Tibbi Genetik Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Sevilhan Artan ve ana bilim dali ögretim üyeleri ile Tip Fakültesi 1’inci sinif ögrencileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile