'ESOGÜ'den Fay Hattinin Geçtigine Dair Bir Veri Yok'

'ESOGÜ'den Fay Hattinin Geçtigine Dair Bir Veri Yok'

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Erhan Altunel, fay hattinin üniversitenin içinden geçtigine yönelik iddialara yönelik, “Eskisehir’de bir aktif fay var, bu fayin yüzey kirigi olusturur mu olusturmaz mi? Bunun net olarak arastirilmasi gerekiyor. Eger yüzey kirigi üretim potansiyeli varsa o zaman fayin nerelerden geçtiginin ayrintili arastirilmasi lazim. Bu arastirma yapilmadan ‘üniversitenin içinden geçiyor, oradan buradan geçiyor’ gibi haberlere hiç kimse inanmasin” dedi.

ESOGÜ içerisinde fay hattinin geçtigine yönelik çikan haberleri degerlendiren Prof. Dr. Erhan Altunel, fayla ilgili yasanan süreci ve çalismalari anlatti. Eskisehir’de orta büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan bir fayin oldugunu hatirlatan Altunel, “1999 yilinda Gölcük depremi gerçeklestiginde Eskisehir Büyüksehir Belediyesi bir çalisma yaptirdi. 2000 yilinda açiklanan raporda Eskisehir fayinin Eskisehir Osmangazi Üniversitesinin içinden geçtigi belirtiliyor. Fay buradan geçtigi için yüzey kirigi olusturur düsüncesiyle fayin elli metre sagina elli metre soluna toplam 100 metre genisliginde sakinim bandi eklendi. Simdi, herhangi bir aktif fayin arastirilmasi herkes tarafindan yapilamaz. Konunun uzmani olmasi gerekiyor. Hele ki bir sakinim bandi kolay kolay koyulacak bir sey degildir, çünkü özellikle sehir merkezlerinde bunun çok büyük sorumluluklari vardir. Eskisehir’deki raporu hazirlayan meslektaslarimiza baktigimizda aslinda aktif fay konusunda uzmanliklari olan arkadaslar degiller. Elbette ki uzman olduklari alanlar vardir, ama aktif fay konusunda uzman degiller, bunun altini özellikle çizerek söylüyorum ama uzman olmadiklari bir konuda karar vermisler ve bu ne yazik ki bakanlik tarafindan da onaylanmisti. Daha sonra biliyorsunuz ki gelismekte olan bir yerdi ve 2000’li yillarda bu kampüs yeni yeni olusuyordu, buraya rektörlük binasi, yemekhane yapilacakti. Eger üniversitenin içinde bir fay varsa ve 100 metre genisliginde de bir koridor varsa o zaman dogal olarak kampüste bina yapacak yer kalmiyor. Bizim o zamanki rektörümüz, Nejat Akgün arayip, ‘Böyle bir fay geçiyor, biz belediyeye müracaat ettik bina yapmak için ama belediye de fay geçiyor diye bize yapi izni vermedi’ dedi.

Biz bunun üzerine Eskisehir fayinin kampüsten geçip geçmedigi üzerine arastirmalar yaptik. Ben ömrümü aktif faylari arastirma üzerine geçirdim, dolayisiyla aktif faylar ile ilgili yeterli bilgi birikim ve çalismalarim var. Bu bilgi birikim çerçevesinde yaptigimiz çalismalarda EOGÜ içerisinde aktif fay geçtigine dair hiçbir belirti ya da veri yok. Dolayisiyla sakinim bandini koyan arkadaslarimiz neye göre yaptilar bilmiyoruz.”

“Fayin nereden geçtigi ayrintili arastirilmasi gerekiyor”

Fayin ESOGÜ içinden geçtigini belirtenlerin neye dayanarak söylediklerine anlam veremedigini ifade ederek, “Çünkü dedigim gibi çok büyük sorumluluk gerektiriyor, onun için bazen ben de sahit oluyorum gazetelerde ‘Osmangazi Üniversitesi’nden fay geçiyormus’ diye ama öyle bir sey yok. Dogru, Eskisehir’de bir aktif fay var, bu fayin yüzey kirigi olusturur mu olusturmaz mi? Bunun net olarak arastirilmasi gerekiyor. Eger yüzey kirigi üretim potansiyeli varsa o zaman fayin nerelerden geçtiginin ayrintili arastirilmasi lazim. Bu arastirma yapilmadan ‘üniversitenin içinden geçiyor, oradan buradan geçiyor’ gibi haberlere hiç kimse inanmasin” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile