Cihazla ilgili açıklamalarda bulunan ESOGÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslantaş, uçak teknolojilerinden arabalara ve telefonlara gelen navigasyon sistemlerinin artık beynin derinliğindeki yolculukta da rehberlik edeceğini kaydetti.
Arslantaş, "Nöronavigasyon sistemi; beyinde veya omurilikte planlanan bir hedefe, temel fizik kurallarını kullanarak, minimal bir hata ile üç boyutlu ulaşmamızı sağlamaktadır. Böylelikle daha önce ulaşılamaz, gidilemez denilen beynin derinliklerine daha güvenli ulaşmak mümkün olmaktadır” şeklinde konuştu.
Üyesi Prof. Dr. Ali Arslantaş, bu sistem sayesinde beyindeki tümörlerin, abselerin, kanamaların, omurgada enstrumantasyon gibi ameliyatların daha güvenli yapılabilmesi sağlanmakta olduğunu belirtti.
Arslantaş, “Beyin tümörü ameliyatları sırasında en önemli noktalarından birisi sağlam beyin dokusuna zarar vermeden tümörü çıkartmaktadır. Bilindiği gibi beyin son derece hassas bir organdır ve diğer organlardan farklı olarak kendisini yenileme ve iyileştirme yeteneği çok kısıtlıdır. Bu nedenle tümör ameliyatlarında tümörün yakınındaki sağlam beyin dokusuna mümkün olduğu kadar zarar vermemek ve sadece tümör bölgesinde işlemi yapmak için kullanılan en güvenilir yöntem navigasyondur” ifadelerini kullandı.
ESOGÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül ise yaptığı açıklamada, “Sistem kullanımında hastaya ek bir girişim ve tetkik yapılmamaktadır. Sistemin çalışmasını; ameliyattan önce elde edilen radyolojik görüntülerin (MR, Tomografi) cihazın bilgisayarına önceden yüklenmesi ve beyin cerrahının işaretlediği yoldan kontrollü şekilde ameliyatı yapabilmesi şeklinde özetlemek mümkündür” dedi.
Prof. Dr. Başar Sırmagül, yeni sistemle hastalara daha kaliteli hizmet vermeyi amaçladıklarını da bildirdi.
ESOGÜ Hastanesi'nden Yeni Hizmet Açıklaması Nöronavigasyon Sistemi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisi’nde nöronavigasyon cihazı hizmete girdi.