Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rock Kulübü Eskişehir'de bir ilki gerçekleştirerek İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yapılan Atölye Çalışmaları (Workshop) etkinliği gitarist Levent Altun'un katılımıyla yapıldı.
Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda gerçekleştirilen konserde amacın, konusunda uzman bir müzisyeni konuk ederek, müzikal hayat üzerine sanatçının kendine ait teknikleri, müzikal literatürdeki yeri, sanatçı ahlakı ve disiplini üzerine öğrencilerin ve gençlerin bilgilendirilmesi olan etkinlik yoğun ilgi gördü.
Müzik hayatına başlarken edinilmesi gereken prensipler ve izlenmesi gereken yolların konuşulduğu atölye çalışmasında, enstrümanlar ve müziğe göstermeleri gereken saygı ve disiplinli çalışma üzerine sohbetler yapıldı. Gitarist Levent Altun, Leon Trio gurubuyla birlikte blues'dan funk'a kadar müzik türlerinden örnekler çaldı. Ünlü müzisyenlerin tanınan şarkılarından örnekler de veren Levent Altun ve grubu şarkı aralarında salonda bulunan öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Levent Altun bir öğrencinin sorusu üzerine, müzik yaşayan bir şey, evrilen ve sürekli kendini yenileyen. Müzik 17. yy sonları ve 18. yy başlarında çok iyi bir noktaya gelmiştir. Ancak tabansız bir müzik devlet desteğiyle ayakta kalabiliyor. Ben bu tür müzikleri akvaryum müziği olarak adlandırıyorum. Ama bu şekilde halktan çok kopuk olarak yaşıyor. 12 sene klasik müzik eğitiminden sonra Amerika'nın Los Angeles şehrinde 1,5 yıl süre Musicians Institute'de dünyaca ünlü gitaristlerden eğitim aldım. Sanat sanat için midir yoksa halk için midir sorusuna ise halktan uzak bir müzik yok olur derim. Bizim müziğimiz aslında çok kuvvetli ve kendi armonimiz var. 1930'lu yıllarda Atatürk'ün emriyle Türk müziğinin çok seslendirilmesi başlamış. Dönemin sanatçıları bu konuda görev almış. Ancak Amerika'da Türk müziğinin akorları birçok grubun müzikleri içinde kullanılarak çok ünlü olmuştur. Bizim de kendi müziğimizi ifade ederek yaymak gibi bir amacımız var. Otantik müziklerin tamamı pentatoniktir. Otantik Çin, Otantik Kızılderili, Otantik Türk müziğinin ezgileri hemen hemen aynıdır" diye konuştu. Levent Altun kullandığı müzik aletleri hakkında da öğrencileri bilgilendirerek çalınan müzik türüne göre müzik aletinin seçiminin önemine değindi. Blues müziğin tanınmış isimlerinden de örnekler veren Levent Altun, "Blues müziği Afrika'dan köle olarak gelenlerin müziği, birkaç yüzyıl içinde evrimleştirerek ortaya koydukları bir müziktir. Blues da pentatonik kökenli bir türdür. Bizdeki Halk Müziği'nde de bu işi Orhan Gencebay başlatmış olup, Erdal Erzincan'ın çok ciddi pentatonik çalışmaları vardır" dedi.
ESOGÜ Rock kulübü organizasyon sorumlusu Deniz Borataş da "Atölye çalışmalarına devam edeceklerini ve bu çalışmalardaki tecrübelerin paylaşıldığı www.gitarium.org sitesini müzikle ilgilenen herkesin ziyaret etmesi gerektiğini" söyledi.
Esogü Rock Kulübü, Eskişehir'de Bir İlki Gerçekleştirdi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rock Kulübü Eskişehir'de bir ilki gerçekleştirerek İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yapılan Atölye Çalışmaları (Workshop) etkinliği gitarist Levent Altun'un katılımıyla yapıldı