Essiz Doga Harikasi Ihlara Vadisi Ziyaretçilerini Agirliyor

Essiz Doga Harikasi Ihlara Vadisi Ziyaretçilerini Agirliyor

Kapadokya’ya açilis kapisi olarak bilinen Aksaray’in Ihlara beldesinde bulunan ve dünyanin 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi her yil milyonlarca turisti agirliyor.

Tarihi ve kültürel mirasiyla çesitli medeniyetlere ev sahipligi yapmis Aksaray yilda milyonlarca turiste ev sahipligi yapiyor. Dünyanin ikinci büyük kanyonu Ihlara Vadisi de Kapadokya’nin doga harikasi olarak ilgi çekiyor. Tarihi kaynaklardaki adi "Peristremma" olan Ihlara Vadisi’nin içinden geçen Melendiz Çayinin adi ise Potamus, Kapadukus–Kappadokya Irmagi seklinde geçiyor.

Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandagi volkaninin püskürmesinin ardindan çöküntüye ugrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayi’nin binlerce yilik asindirmasi sonucunda olustu. Birçok tarihi ve kültürel mirasinin yaninda özellikle dünyanin ikinci büyük kanyonu olan 14 kilometre uzunlugundaki 382 basamakli merdivenle inilen Ihlara Vadisi yerli-yabanci turistlerden yogun ilgi görürken, vadi dogal güzelliginin yani sira bünyesinde barindirdigi yüzlerce bitki ve canlilarla da dikkat çekiyor. Ihlara Vadisinde 105 kilise ve yaklasik 10 bin adet magara bulunuyor. Içerisinden geçen Melendiz Çayi ile adeta tüm dogal güzellikleri barindiran Ihlara Vadisi yerli ve yabanci turistleri cezbediyor.

Ihlara Vadisi’ni gezmeye geldiklerini belirten Necla Sesen (63), “Ihlara Vadisi’ni çok güzel gördük. Turumuza buradan basladik asagiya dogru inecegiz. Görüntüler, her taraf etkileyici. Hislerimiz çok degisik, eskiler neler yasamis, neler görmüs. Herkese de tavsiye ediyorum gelip görsünler” dedi.

Ihlara Vadisi hakkinda bilgiler veren bölge halkindan Kerim Yasav (49) ise “Ihlara Vadisi dünya mirasina giren 7 harikadan biridir. Hasan Dagi’nin patlamasi ve lavin açtigi bir vadi olusumu olmus. Ama bundan önceki yasamlarda öncelikle Bizans, Helenistik ve Rumlarin yasadigi söylenmektedir. Içerisinde magaralar, yeralti sehirleri ve özellikle kiliseler var. Bu kiliselerde özellikle Ortodoks asilli kesimler geliyor ve kilisede ayin yapiyorlar. O dönemde kayalari oymuslar ve kilise yapmislar. Çok sayida yerli ve yabanci ziyaretçilerimizin akin ettigini görüyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile