Estonya Tallin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jastrow'dan Açıklama

1. Uluslararası Türkiye'de Konuşulan Arapça Lehçeler ve Sözlü Edebiyatları Sempozyumu Mardin'de başladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü, Heidelberg Üniversitesi Sami Diller Çalışmaları ve Bergen Üniversitesi Yabancı Diller Enstitüsü'nün işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma yurt içinden ve Almanya, Avustralya, Avusturya, Estonya, Filistin, Gürcistan, Irak, İsveç, İsrail, Hollanda, Lübnan, Mısır, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Suriye ve Ürdün'den bilim adamları katıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde başlayan sempozyumun açılışında konuşan MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, halklar arasında kardeşliği tesis etmenin yolunun dilleri arasındaki kardeşliği oluşturmaktan geçtiğini söyledi.

Yıldırım, "Bilindiği gibi ülkemiz yeni bir barış ve kardeşlik sürecinden geçmektedir. Bu süreçte Türkiye'deki farklı kimliklerin kardeşliği gibi onların dillerinin kardeşliği de büyük önem taşımaktadır. Zira şunu biliyoruz ki, halklar arasında kardeşliği tesis etmenin yolu onların dilleri arasındaki kardeşliği oluşturmaktan geçiyor" dedi.

Üniversitelerine bağlı enstitüde üç yıldır diller arasındaki kardeşliği tesis etmeye başladıklarını belirten Yıldırım, üniversite olarak bütün dillere Allah'ın birer ayeti olarak baktıklarını, yaşatılmaları için büyük çaba harcadıklarını kaydetti.

-Kültür mirası-

Estonya Tallinn Üniversitesi'nden Prof. Dr. Otto Jastrow ise Mardin'de olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

"Türkiye'de konuşulan diller, Türkiye'nin kültürel mirasına aittir" diyen ve son yıllarda bu dillere de önem verildiğini gördüklerini ifade eden Jastrow şöyle konuştu:

"Uzun ve ünlü tarihe sahip olan Türkiye'nin topraklarında bu uzun tarihi andıran önemli sayıda arkeolojik ve mimari anıtlar bulunuyor. Türkiye'nin kültürel mirasının büyük bir kısmının konuşulan diller olduğuna kimse itiraz etmez. Maalesef bu diller, uzun bir süre değersiz görülmüştür. Ancak son senelerde onların da tarihi kalıntılar oldukları anlaşıldı. Bugün ilk defa olarak Türkiye'de konuşulan Arapça lehçeleri üzerine bir sempozyum bir Türk üniversitesi tarafından yapılıyor. Seçilen yer de bir hayli semboliktir. Çünkü Mardin şehrinde Türkiye'nin en arkaik Arapçası konuşuluyor. Bugün hepimiz tarihi bir ana şahit oluyoruz."

Jastrow, daha sonra bölgede konuşulan Arapça lehçeleri üzerine bir sunum yaptı.

18 ülkeden akademisyenin katıldığı ve 45'e yakın bildirinin 3 dilde sunulacağı 2 gün sürecek sempozyumda, Türkiye'de yaşayan Arapların sözlü edebiyatı, lehçeleri ve bu lehçelerin özellikleri, söz varlığı, etimolojisi ve diğer dillerle etkileşimi, iki dillilik, çok dillilik bağlamında dil durumları ve problemleri gibi konular ele alınacak.

Muhabir: İbrahim Sincar / Necdet Doğruyol

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile