Ulubaş, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Burada konuşan Genel Müdür Ulubaş, kurumlarının 1990`lı yıllara kadar 35 işletmeyle hizmet verdiğini, o dönemdeki özelleştirme çerçevesinde en son özelleştirilecek birimlerden biri olmasına rağmen öne alınarak hayvancılık sektörüne büyük zarar verildiğini ifade etti. Özelleştirme çerçevesinde 28 işletmenin satıldığını, bazılarının da başka kurumlara devredildiğini anlatan Bekir Ulubaş, böylece besicilerin devamlı, garantili ve düzenli pazarını kaybettiğini söyledi. EBK`nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2005 yılında özelleştirme sürecinden çıkarılarak, ciddi bir destekle teknolojik yatırım yapıldığını vurgulayan Ulubaş, “Eskiden kurumun teknolojisi bıçak ve satırken şimdi dünyanın en son teknolojisini kullanan işletmeler oluştu. Sincan’daki kombinamız, 20 milyon dolarlık yatırımla dünyada ilk üç sıradaki et işleme merkezi haline getirildi.” dedi. Son zamanlardaki yatırımların ardından sektörde etkili hale geldiklerine dikkat çekerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmalarıyla hazırlanan bir kanun değişikliğiyle et, balık ve süt ürünlerine müdahale edebileceklerini söyledi. Et ve süt üretim ve tüketiminde arz ve talebe göre zaman zaman dalgalanmalar yaşandığını kaydeden EBK Genel Müdürü, “Et ve süt fiyatları düşünce veya yükselince hayvan yetiştirilmesi de azalıp artabiliyor. Bunu dengeleyecek bir sisteme doğru yapılanma çalışmalarımız devam ediyor. Üretici ve tüketicinin zarar görmeyeceği, Merkez Bankası gibi piyasayı dengeleyecek bir kurum haline geleceğiz. Arz talep dengesi bozulmaya başladığında, elimizdeki et depolarını kullanarak piyasaya et süreceğiz. Süt fiyatı düştüğü zaman üreticinin elindeki ürünü alarak süt tozu veya tereyağı yapacağız.“ şeklinde konuştu.
DENİZLİ ET KOMBİNASI, EGE`NİN LOJİSTİK DESTEK MERKEZİ OLACAK
EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Denizli Belediyesi’nin kendilerine et kesim işletmesini 1 liralık sembolik fiyatla devrettiğini, burasının 20 milyon lira harcayarak kuracakları et balık kombinasıyla Ege Bölgesi`nin lojistik merkezi olacağını açıkladı. Denizli’de 204 bin büyükbaş hayvan içinde 121 bin 500 tane süt ineği olduğunu, bunlardan yılda 463 bin ton süt üretildiğini ifade eden Ulubaş, “Neredeyse Denizli`de bütün süt üretimi soğuk zincire kavuştu. Hayvancılık da hızla artıyor. Belediyenin devrettiği tesisi, et balık kombinasına dönüştürüyoruz. Müdürlüğüne Mustafa Kıraç atandı. İşletme faaliyete başlamadan önce kurumumuzun 67 kalem ürününün satıldığı bir şubesini hizmete sunacağız. Buradaki son teknoloji sistemlerle pişireceğimiz ‘Denizli Kavurma’ markalı yeni ürünümüzü da piyasaya süreceğiz.” dedi.
Et ve Balık Kurumu'na Merkez Bankası Modeli Geliyor
Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kurumlarının Merkez Bankası’nın modeli gibi kanuni düzenlemeyle et ve sütte arz talep dengesini gözetecek hale geleceğini söyledi.