Et ve süt üzerindeki kirli oyun

Et ve süt üzerindeki kirli oyun

Et ve sütteki fiyat artışının satıcılardan kaynaklandığı öğrenildi.

Süt ve et fiyatlarında son zamanlarda meydana gelen artışlar, üreticiler ile ilgili değilmiş.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, süt ve et fiyatlarında son zamanlarda meydana gelen artışların, üreticiler ile ilgili olmadığını, yüksek fiyatların satıcılar tarafından yaratıldığını söyledi.

İlgü, yaptığı açıklamada, 5 ay öncesine kadar süt fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle damızlık hayvanların kesime gittiğini, basında her gün kendilerinin 'süt veren ineklerin kesildiğini, süte destek verilmesi gerektiğini, hayvancılığın destek olmadan yürümesinin mümkün olmadığını'' söylediklerini vurguladıklarını söyledi.

Süt fiyatının 0,525 kuruştan 0,840 kuruşa çıktığında, her yerden feryatların duyulmaya başladığını ifade eden İlgü, ''Burada dikkat edilmesi gereken şey üreticiden 0,840 kuruşa alınan sütün markette 2,5 TL'ye satılmasıdır'' dedi.

Asıl pahalılığın satış fiyatlarında olduğunu anlatan İlgü, şöyle dedi:

''Üretici bu fiyatla yeni nefes alabilmiştir ve olması gereken düzeydedir. İşte bakanlık veya hükümetler bu aradaki 3 kat kar oranını kontrol altında tutmaları veya bunu ayarlayacak sistemleri oluşturmalıdır. Bunun yolu ise süt endüstrisi kurumlarının yeniden kurulmasıdır.

Bu fiyatlar çok pahalı diye dışarıdan daha önceki yıllardaki gibi süt tozu getirmek hayvancılığı tümden bitirmek demek olur. Zaten 100 baş ve üzerinde damızlık dişi düve almak isteyen firmalar yurt dışından hayvan getirebiliyorlar. Bunda bir problem yok. Ancak başka türlü şeyleri bahane ederek, köylüye damızlık getirelim demek, eğer sistemi düzeltmezseniz daha da batmak demektir. Bundan altı ay bir yıl evvel köylü 30-40 kilogram süt veren ineğini kesime gidiyordu.''

-ET FİYATLARI PAHALI DİYE FERYAT EDENLER VAR-

Süt fiyatlarında olduğu gibi, et fiyatlarında da çok pahalı diyenlerin bulunduğunu ifade eden İlgü, şöyle konuştu:

''Aynı şekilde et fiyatları da bugün çok pahalı diye feryat edenler var. Yıllardır et fiyatları düşük seyrederken, üretici kar edemezken, bu işi güç bela yaparken hatta bu işi bırakmaktan dolayı hayvan üretimi düşerken yine bizler hayvancılığa destek verilmesi gerektiğini söylüyorduk. Şimdi etin satış fiyatı 24 TL, kasabın üreticiden aldığı fiyatsa 15 TL'dir. Et fiyatının bizce bu günkü ekonomik koşullarda fiyatı normal düzeyindedir. Yine bu fiyatlar çok fazla diye dışarıdan et ithal etmek bizce hayvancılığa ve ülkeye yapılacak haksızlıktır diye düşünüyoruz.

Yıllardır biz bu senaryoları gördük. Dışarıdan kaçak veya yasal yollardan getirilen etler fiyatları geçici olarak düşürmüştür, sonra fiyatlar eski yerine gelmiştir. Ancak olan olmuş hayvancılık darbeyi yemiş, üretici perişan olmuştur. Birde gelen bu etlerin ne kadar sağlıklı olduğu ayrı bir halk sağlığı boyutudur ki bunu kimse düşünmüyor.

Etteki bu düzensiz ve istikrarsızlıkların giderilmesinde de yine devlet belirleyici olmalıdır. Et Balık kurumlarının tekrar hayata geçirilip bu fiyat istikrarsızlıklarının ve halk sağlığının kontrol altına alınması gerekmektedir. Sonuç olarak, süt ve et fiyatlarında son zamanlarda meydana gelen artışlar zaten olması gereken bir durumdur. Önemli olan devletin hayvancılığa yapacağı destekle üretimin artırılmasıdır. Üretim artmadığı ve destek olmadığı zaman bu gibi olayları hep yaşarız.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile