Basin mensuplari ile kahvaltida bir araya gelen Erzurum Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Hakan Oral, mevcut sürdürülen ve planlan projelerini siraladi. Gazetecilerin gündeme dair sorularini da yanitlayan Baskan Oral, “Her türlü elestiriye açigim, iftira ve karalama olmamak kaydiyla. Sosyal medya üzerinden gazeteci kisvesi altinda birileri itibar suikastlari yaparak sehre yön vermeye çalisiyor. Bunlar bizi hedeflerimizden ve hayallerimizden vazgeçiremez” ifadelerini kullandi.
Koordinasyon eksikligi var
Kurumlar arasi koordinasyon eksikligi nedeniyle kaynaklarin verimli kullanilamadiginin altini çizen Baskan Oral, örnek olarak Erzurum için 5 ayri kamu kurumu tarafindan yaptirilan tanitim brosürünü gösterdi. ETB Baskani Oral, “ Söz konusu tanitim brosürleri birbirinin adeta kopyasi. Bizler tanitim brosürüne karsi degiliz. Ancak tek elden yapilmasi, diger kurumlarin da katki saglamasi gerekir. Örnegin Valilik koordinasyonunda Turizm Müdürlügü bir çalisma yapabilir, diger kamu kurumlari hem maddi olarak hem de materyal olarak katki saglayabilir. Bu sekilde ortaya sehrin tanitimina yönelik profesyonel bir ürün çikar ve kamu kaynaklari da heba edilmez. Ancak ortada hazirlanmis 5 ayri ürün var, hepsi içerik olarak ayni seyleri kapsamasina ragmen ayri maliyetleri var. Bu anlasilabilir bir durum degil” dedi.
Devlet büyük destek veriyor
Sehrin kalkinmasina yönelik verilen bütçelerin daha optimum, sürdürülebilir ve öncelikli ihtiyaç analizlerine göre projelendirilmesini talep eden Baskan Oral, “ Devletimiz KUDAKA, DAP, KOSGEB gibi kurumlari vasitasiyla kalkinmaya yönelik büyük destekler veriyor. Bu anlamda çok tesekkür ederiz” ifadelerini kullandi.
Rakamlar ile süt projesi!
Erzurum Ticaret Borsasi olarak faaliyete geçirdikleri soguk zincir süt projesinin detaylarini da paylasan Baskan Oral, “Süt projesinin devreye girmesinden bugüne 21milyon litreye yakin süt topladik. Üreticilerimize 171 milyon 495 bin TL’den fazla ödeme yaptik. Yaklasik 3 milyon 800 bin TL devlete vergi ve stopaj ödedik. Proje süresi boyunca firinci, tamirci, tadilatçi, tesisatçi gibi esnaflardan alisveris yaparak, Erzurum ekonomisine yaklasik 6 Milyon 895 bin TL katki sagladik. Yalnizca bu proje için 14 istihdam sagladik” ifadelerini kullandi.
Devlete milyonlarca vergi ödedik
Projenin basladigindan itibaren devletten aldiklari destegin %40’i oraninda devlete vergi ödediklerini hatirlatan Oral, “ Günlük ortalama 20 ton süt toplayarak Erzurum’daki günlük 1000 ton süt fiyatini regüle ettik. Bu sehirde günlük 1000 ton süt üretiliyor ancak kayit disi oldugu için resmi verilere girmiyor. Devlet milyonlarca lira vergi kaybina ugruyor. Yukarida verdigim rakamlar yalnizca günlük 20 ton süt üretiminden elde edilen gelir. Varin siz bu kayit disi sütün ekonomiye kazandirildiginda gerek üreticimizin gerekse devletimizin kazancini hesaplayin” diye konustu.
Bazi ilçelerde projenin sekteye de ugratildigini da aktaran Oral, “Karayazi Ilçesi seçimlerden sonra DEM Partili belediyeye geçtikten sonra süt toplama merkezini kapatma karari aldi. Horasan’da 19 ay önce kurulan süt toplama merkezi henüz daha faaliyete geçirilemedi. Bunun yani sira Tortum ilçesi en son projeye dahil olmasina ragmen 5 adet süt toplama merkezi kurarak üreticisinin yaninda oldu” ifadelerini kullandi.
Yaklasik 1000 üye ile devraldiklari Erzurum Ticaret Borsasi’nin üye sayisini 1622’ye çikardiklarini dile getiren ETB Baskani Oral, çalismalarini söyle siraladi:
Borsamiz bünyesinde üyelerimizin, yöresel lezzetlerimizin, kültür ve turizmimizin uluslararasi arenada bilinirlik saglamasi adina 2023 yilinda Erzurum Ticaret Borsasi Fuarcilik ve Tanitim A.S. (EFAS) Sirketini kurduk. Bununla birlikte yurt içinde Fuar Düzenleme Yetki Belgesi alarak Erzurum’un ilk ve tek fuar yetki belgesi alan sirketi olduk. Ayrica fuar markamiz olan Yörez Erzurum markasini tescilledik. Sonrasinda üyelerimiz ile birlikte sehrimizin tanitimi noktasinda birçok fuar faaliyeti yürütülmesi adina 2022 Yilinda bünyemizde “Erzurum Ticaret Borsasi Fuar Organizasyon Komitesini” olusturarak fuar çalismalarina profesyonel bir yaklasim sagladik. Bu kapsamda fuarlara katildik
Sadece süt projemiz kapsaminda aldigimiz desteklerle Borsamiza su an ki degeri yaklasik 100 milyon TL’nin üzerinde envanter kaydettik. Bu sayede borsamizin mali kaynaklarini sadece ama sadece 5 yil gibi kisa bir sürede ki bu sürenin 2 yili pandemiyle mücadelede geçti, Borsamiza, Cumhuriyet tarihinin en büyük kazanimlarini sagladik.
Türkiye’de 4. Siradayiz
Sehrimizi gastronomi ve marka sehir yapmak amaciyla 2020 yilinda baslattigimiz tescilli yöresel ürün seferberliginde, 1 yilda 50 ürün için rekor bir basvuruda bulunularak, 43 yeni ürünümüzün daha cografi isaret tescilini aldik. Ayrica 10 ürünümüzün de tescil basvurularini hazirlayarak Türk Patent Enstitüsüne sunduk. Bu anlamda Tescillenen Cografi Isaretli ürünlerde sehrimiz 55 ürün ile Türkiye’de 4. siradadir. Bu sayede tescilli olan yöresel lezzetlerimizi Türkiye pazarina açarak, üyelerimizin istihdam ve gelir olusturmalarina vesile olduk. Avrupa Birligi tescil çalismalarimizdan Erzurum Su Böreginin tescil süreci devam etmekte olup Civil Peynir ve Gögermis Peynirimizin AB basvuru sürecini tamamlamis bulunmaktayiz.
Çalismalarimiza küçük bir örnek verecek olursak Erzurum Su Böregini, bu tescil sayesinde ülke çapinda bilinirlik saglandi ve sehrimizde açilan isletme sayisi 15’i geçti. Bunun yani sira kadinlarimiz evlerinden ürettikleri böregi satmaya basladi.
Isletmelerimiz ülkemizin farkli seherlerinde bayilikler vermeye basladi.
Dogrudan 350, dolayli 1100 kisinin üzerinde kadin ve erkek istihdami saglandi.
2020 yilindan beri Kadin Kooperatifleri ile bir araya gelerek yaptiklari çalismalari yakindan takip ettik. Yasadiklari handikaplarda çözüm bulmaya özen gösterdik. Proje ekibimizin kurmus oldugu WhatsApp grubu ile her daim iletisimde bulunarak bilgi paylasimi yaptik. Kooperatiferimize ortak proje gelistirilmesi konusunda örnek kooperatifler ile bir araya gelmelerini sagladik Katildigimiz Sehir disi fuarlarinda en az 1 kadin kooperatifimizi ücretsiz fuarlara götürüp tanitim ve satis yapmalarina destek sagladik. Ayrica düzenli olarak bir araya geldigimiz Kooperatiflerimizin sayisinin 7’den 19’a ulasmasinin mutlulugunu yasiyoruz.
Tamamlanan projeler
Erzurum Süt Sektörü Soguk Zincir Süt Kurulumu Projesi
2. Etap Süte Deger Projesi
3. Etap Süt Toplama Merkezleri Projesi
4. Etap Süt Toplama Merkezleri Projesi
Erzurum Ortak Pazarlama Ajansi (ER-OPA) Projesi
Erzurum Çarsi Pazar Tanitim Projesi
Kalkinma eylem planimiz
Borsa Kompleksi Projesi
Lisansli Depoculuk Projesi
Gastro Akademi Projesi
Gastronomi Lisesi
Tarim Lisesi
Süt Toplama Merkezleri Projesi
Örnek Turizm Köyü Projesi
Ari Köy Projesi
Lezzet Haritasi Projesi
Erzurum Ilinin Bitki Örtüsü haritasinin Belirlenmesi Projesi
Erzurum ili Dogru Yem Bitkisi Haritasi Projesi
Ispir - Hinis Organik Mera Projesi
Tarima Dayali Damizlik ve Besi Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi
Seracilik Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi
ETB Baskani Oral Faaliyetlerini Anlatti
Görev süresi boyunca 6 yil içerisinde Erzurum Ticaret Borsasi olarak yaptiklari faaliyetleri basin mensuplari ile paylasan Yönetim Kurulu Baskani Hakan Oral, “Sehrin kalkinmasi için birlikte dertlenmeliyiz. Bu sehir dertlisine ve delisine sahip çikmak zorunda. Kurumlar arasi koordinasyon eksikligi nedeniyle mevcut potansiyeli degerlendiremiyoruz” dedi.