Eti Saglikli Tüketmek Için 'Kizartmayin, Kavurmayin' Uyarisi

Eti Saglikli Tüketmek Için 'Kizartmayin, Kavurmayin' Uyarisi

Kurban Bayrami’nda fazla tüketilen kirmizi etin saglik problemlerine neden olabilecegine dikkat çeken Diyetisyen Merve Sena Nazli, etin kizartma ya da kavurma yerine izgara, mangal veya haslama olarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kurban Bayrami’nin gelmesiyle beraber yurt genelinde etler hazirlanirken, uzmanlar beslenmeye yönelik dikkat çeken uyarilarda bulundu. Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra tüketilmesini öneren Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Merve Sena Nazli, bilinçsiz et tüketimi nedeniyle vatandaslarin asiri ve sagliksiz beslenmeye yöneldigini belirterek, daha sonra saglik problemlerinin yasandigini söyledi.



“Kirmizi etimizi sebzeli bir sekilde de hazirlayabiliriz”

Kurban Bayrami’nda Ramazan Bayrami’ndan farkli olarak daha kirmizi et tüketiminin arttigini belirten Diyetisyen Merve Sena Nazli, “Kirmizi et tüketimi normal porsiyonlarda oldugu zaman sakincali degil ama miktar olarak birazcik daha fazla olmakta. Çünkü kurbanliklar kesildikten sonra, hizli bir sekilde tüketmeye basliyoruz. Bunu da daha çok haslama yerine kavurma olarak ve bol kuyruk yagli yapiyoruz. Özellikle burada kalp damar hastaliklari, tansiyon problemi olan kisiler ve özellikle böbrek hastalarinin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü çok fazla miktarda kirmizi et tüketimi kolesterolü ve tansiyonu yükseltip bayrami zehir edebilir. O yüzden mutlaka dikkat etmenizi önerecegim. Onun disinda kirmizi et tüketecekler, kirmizi et demirden zengin oldugu için mutlaka yaninda C vitamini olan yesil salatalar, sögüs sebzeler gibi tercih edebilir ya da kirmizi eti sebzeli bir sekilde de hazirlayabiliriz” dedi.



“Kavurma yerine izgara, mangal veya haslama yapilabilir”

Kirmizi etin fazla tüketiminin kan sekerinin aniden yükselmesine neden olabilecegine deginen Nazli, “Pisirme yöntemi olarak da kizartma ya da kavurma yerine izgara, mangal veya haslama yapilabilir. Yaninda içecek grubu olarak asitli gazli içeceklerden birazcik uzak durmaya çalisalim. Havalarin isinmasiyla beraber soguk içecekler içmek istiyoruz ama burada da dikkat etmemiz gereken seyler çok fazla sekerli içecekler oluyor. Kan sekeri de hizli yükselebilir. O yüzden ayran içebilirsiniz. Salgam suyu dogal probiyotik oldugu için özellikle tercih edilebilir ya da maden suyu tercih edilebilir. Çünkü terliyoruz, terledikçe vitamin kayiplarimiz ve mineral kayiplarimiz oluyor. Mineral kaybinin en iyi kaynagi da maden suyu tercih edilebilir. Bu süreç içerisinde tatli tüketimimize de yine dikkat etmemiz gerekiyor. Serbetli tatlilar, hamur tatlilar bayramda çok daha fazla tercih ediliyor. Burada dikkat etmemiz gereken dondurma ya da sütlü tatlilar gibi tercih edebiliriz. Su tüketimi yine çok önemli. 2-2 buçuk litrenin altina düsmemeye çalisalim” seklinde konustu.



Çocuklarin yeme içmelerine dikkat

Beslenme noktasina anne ve babalara seslenen Nazli, “Çocuklarda dikkat etmemiz gereken nokta ise etleri tüketebilirler ama çok fazla sekerli gidalara maruz kaliyorlar. Çok fazla çikolata yiyorlar. Bu onlarin gelisimlerini olumsuz yönde etkileyecek ve abur cubur tüketim sikligini birazcik daha arttirabilir. Burada birazcik daha kota koyabiliriz. Her gittigimiz yerde degil de sevdiklerimizi begendiklerimizi tercih etmeye çalisabiliriz. Sekerli gidalari da biraz daha azaltmalari noktasinda onlari tesvik edebiliriz. Çünkü çocuklar gidilen yerlerde daha çok asitli gazli içecekler içmeyi seviyor. Evet bayram diye belki eger bir hastaligi yoksa bir tane hak verilebilir bayram için ama onun disinda daha çok yine böyle ayran tükettirmeye çalistirirsak çocuklarimiz açisindan da oldukça iyi olur. Yaslilarda da dikkat edecegimiz nokta yine bu kavurma ve et tüketim sikligi var. Çünkü güne kahvaltida bile biz kavurma tüketerek baslayan bir toplumuz. Bu da kan sekerimizi ve ayni zamanda tansiyonumuzu yükseltici etkiye sahip. Ben kahvalti olarak kavurma gibi et tüketmek yerine güzel bir kahvalti yapalim öneriyorum. Peynirimiz, yumurtamiz, yesilligimiz, tam tahilli ekmeklerimizle beraber güzel bir kahvalti yapalim. Öglen yemegi ve aksam yemegi olarak da kurban etlerinin tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu süreç içerisinde kurban etleri aslinda hani biraz daha bekletilmesi ve ondan sonra tüketilmesi gerekiyor. Bizim genellikle önerimiz 24 saat dinlendirilmesidir. Çünkü kurban eti ilk basta serttir. Durdukça yumusamaya baslar. Ama bu Kurban Bayrami’nda çok olamiyor. Çünkü herkes hizli bir sekilde tüketmek istiyor. Burada birazcik daha az porsiyon ama 24 saat geçtikten sonra tüketimi daha saglikli olacak” ifadelerini kullandi.

“Kirmizi etlerimiz 8 ila 10 ay arasinda derin dondurucuda saklanabilir”

Kurban etlerini saklama noktasinda da uyarilarda bulunan Diyetisyen Merve Sena Nazli, “Etleri bütün halinde degil de, parça halinde saklamaya özen gösterelim. Yine kiyma yapilabilir. Kirmizi etleri de porsiyonluk olarak yemekte ne kadar kullanacaksak o sekilde kilitli posetlerle beraber buzdolabinin derin dondurucu kisminda saklayabiliriz. Genel olarak kirmizi etlerimiz 8 ila 10 ay arasinda derin dondurucuda saklanabilir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile