Kırmızı etin besin değerlerinden yararlanabilmek için yanında mutlaka limonlu yeşil salata yenilmesini öneren Uşarer, “C vitamini etteki demirin emilimini artırır. Etle birlikte içilecek asitli içecekler, meyve suları bilinenin aksine sindirimi zorlaştırır. Bunun yerine ayran, yoğurt ya da cacık tercih edin” dedi
Uşarer, kurban etlerinin uzun bir süreçte tüketileceği için saklama ve pişirme koşullarına da uyulması gerektiğini vurgularken, etin yanında bol yeşillik yenmesinin önemine dikkat çekti. Uşarer, şunları söyledi:
"Kırmızı et, kaliteli protein olmasının yanında B1, B6, B12 ve A vitamini, demir, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. Bayram süresince et tüketimi diğer günlere oranla daha fazla olacağı için etin yanında mutlaka sebze tüketilmelidir. Özellikle C vitamininden zengin olan marul, domates, maydanoz, roka, yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanan salataya limon ve sirke ilavesi yapılması ette bulunan demirin emilimini arttırır. Özellikle kansızlığı bulunan kişiler etlerini bu şekilde tüketmelidir. Etlerin yanında B12 vitamini hariç diğer B vitaminlerinden zengin olan bulgur, esmer pirinç, kuskus gibi tahıllar tüketilmelidir. Ya da tahıl değişimi olarak 1-2 dilim esmer ekmek ilave edilmelidir. Yemeklerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmelidir. Asitli içecekler ya da meyve suları sindirimi zorlaştıracağı gibi fazladan kalori ve şeker alımına sebep olur. Yemekten 45 dakika sonra içilecek bir fincan Türk kahvesi ya da açık çay hem hazmı kolaylaştıracak hem de keyif verecektir."
Öte yandan Uşarer, et ile yapılan yemeklere kesinlikle yağ ilave edilmemesi gerektiğini, böbrek, dalak, ciğer gibi sakatatların yüksek oranda yağ içerdiğini, kolesterol değeri yüksek olanların tüketmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
'Etin Yanında Bol Yeşillik Yiyin”
İzmir Kent Hastanesi Diyetisyeni Seda Uşarer, Kurban Bayramı’nda beslenme önerilerinde bulundu.