Türkiye-Etiyopya İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Etiyopya Sanayi Bakanı Ahmed Abitew, Etiyopya Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ve Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkan Yardımcısı Abebaw Mekonnen Mihiretb’in katılımları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Etiyopya’nın yurtdışından gelen, orada bankacılık yapan ilk bankası bir Türk Bankası olacak. Ziraat Bankası’nın kendileri ile temasını sağladık, orada önce bir ofis açan ve ardından bankacılık yapmakla ilgili lisans alan ilk banka olacak" dedi. Etiyopya’daki Türk yatırımlarının 3 milyar dolara yaklaştığını belirten Zeybekci, Etiyopya’da yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini verdi. Türk yatırımcılarının Etiyopya’ya, ‘Etiyopya’lı olmak’ için gittiklerini vurgulayan Zeybekci, Etiyopya’da enerji alanında ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi. Türkiye-Etiyopya ilişkilerinde artık ikinci faza geçilmesinin gerektiğini vurgulayan Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Artık ekonomik ortaklık zamanı geldi. Biz Etiyopya’yı Afrika’daki ortağımız olarak görmek istiyoruz. Hızlı bir şekilde aramızdaki ilişkileri geliştirmemiz gerekli”. Etiyopya ile vizelerin kaldırılması konusunda çalışılması gerektiğini belirten Zeybekci, vize konusunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Etiyopya Sanayi Bakanı Ahmed Abitew, "Türkiye, kalkınmamıza katkıda bulunan stratejik bir ortağımızdır" dedi. Türkiye ve Etiyopya arasındaki stratejik bağın sürekli olarak geliştiğine işaret eden Abitew, "Hükümetler, halklar ve iş çevreleri arasındaki ilişkiler gelişmektedir. İki dost ülke arasındaki yakın ilişki daha da ileriye taşınmaktadır. Uzun vadeli stratejik, sosyal ve ekonomik etkilerin de beraberinde geldiği yatırım fırsatları değerlendirilmektedir. İki ülke özel sektör temsilcilerinin oynadığı roller ve bu rollerin önemi yadsınamaz" ifadelerini kullandı.
Türk yatırımcılarının Etiyopya’daki fırsatlardan yararlanmaları için teşvik istediklerini belirten Abitew sözlerine şöyle devam etti: “Bu fırsatlar sayesinde karşılıklı olarak gelişelim ve refah düzeyimizi artıralım. Daha da ileri düzeyde imalat alanında iş birliklerine gidebiliriz. Alt sektörlerde ve inşaat sektöründe bunu gerçekleştirebiliriz. Özellikle de demiryolu, baraj, karayolu ve endüstriyel parkların inşası ile bunun dışında talebin olduğu diğer sektörlerde yatırım yapılabilir. Burada devasa ve henüz doygunluğa ulaşmamış bir pazara erişimi söz konusu. Avrupa, Amerika ve Asya’ya dair ürünlerimizle ilgili olarak bu payın daha da artış kaydettiğini görmek istiyoruz”.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türk müteşebbislerinin Etiyopya’da 1,5 milyar doların üzerinde yatırım izni aldığını söyledi. İki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 2003 yılında 70 milyon dolar olduğunu belirten Vardan, bu rakamın 2014 yılında 400 milyon dolar seviyesine çıktığını söyledi. Türk şirketlerinin Etiyopya’daki en büyük özel sektör işvereni durumunda olduğunu belirten Vardan, “Firmalar, ülkede istihdam yaratıp, buradan küresel pazarlara ihracat yaparak, Etiyopya’nın büyümesine, gelişmesine katkı sağlıyorlar. Başta Türkiye-Etiyopya İş Konseyi Başkanı olmak üzere burada müteşebbis Türk firmalarımızın ileri görüşlülüğü ve ataklığı çok önemli. Ancak bir o kadar daha önemli olan, Etiyopya hükümetinin bu yatırımları kendi ülkesine çekebilme arzusu ve becerisi. Dolayısıyla bu iki özellik bir araya geldiğinde isabetli işler ortaya çıkıyor. Sonuçta herkes kazanmış oluyor” dedi.
TÜRKİYE-ETİYOPYA DIŞ TİCARET RAKAMLARI
Türkiye’den Etiyopya‘ya yapılan ihracat 2014 yılında 329 milyon dolar oldu.
Türkiye’nin Etiyopya’ya ihraç ettiği başlıca kalemler; demir veya alaşımsız çelikten çubuklar, bakır teller, demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri, demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri oldu.
Türkiye’nin Etiyopya’dan yaptığı ithalat 2014 yılında 67 milyon dolar oldu.
Türkiye’nin Etiyopya’dan ithal ettiği başlıca kalemler; diğer yağlı tohumlar ve meyveler, pamuk ipliği, kuru baklagiller, diğer örme mensucat oldu.
Toplam dış ticaret hacmi 2014 yılında 397 milyon dolar oldu.
Dış ticaret dengesi 2014 yılında 262 milyon dolar oldu.
Etiyopya’da Türk Yatırımları 3 Milyar Dolara Yaklaştı
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ziraat Bankası’nın Etiyopya’da ofis açacağını ve bu ülkede bankacılık lisansı alan ilk yabancı banka olacağını açıkladı.