Kaseinov, New York ve Washington'ta yorumlayacakları Yunus Emre Oratoryosu'nun tanıtım faaliyetleri kapsamında Türkevi'nde bir basın toplantısı düzenledi.
Prof. Rengim Gökmen yönetimindeki 8 ülkeden sanatçıların katılımıyla oluşan 80 kişilik TÜRKSOY Senfoni Orkestrası'nın, Ahmet Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu ile ABD'deki sanatseverlerin karşısına çıkacağını belirten Kaseinov, ''1942'de tamamlanan, 1958 yılında da Birleşmiş Milletler'in kuruluş yıl dönümü münasebetiyle New York'ta ünlü şef Leopold Stokowski yönetiminde seslendirilen eserin, 54 yıl sonra ikinci kez Amerikan halkı ile buluşacak olması bizleri oldukça heyecanlandırmaktadır'' diye konuştu.
Kaseinov, TÜRKSOY çatısı altında 23 Nisan'da New York'ta Lincoln Center Avery Fischer Hall'de, 25 Nisan tarihinde ise Washington'daki Strathmore Music Center'da gerçekleştirecekleri etkinliklerin dünya barışına katkı sağlamasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaseinov, bu yılki Nevruz kutlamalarıyla ilgili olarak, ''Bu yıl Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin 20 şehrinde 10 gün süreyle çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Türk dünyasından 750 sanatçı bu yılki Nevruz kutlamalarında performans sergiledi. Ayrıca ilk defa bu yıl Çin'in Urumçi bölgesinden büyük bir topluluk da Türkiye'ye geldi'' diye konuştu.
TÜRKSOY olarak ABD'de gerçekleştirecekleri etkinliklerle neyi amaçladıkları sorulduğunda Kaseinov, ''Avrupa ve ABD'de bizim kültürel ve sanatsal zenginliklerimiz çok bilinmiyor. Bunların tanıtımına bir yerden başlanması ve sürdürülmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir müzisyen olarak bu alanda çalışmayı çok arzuluyorum'' dedi.
Kaseinov, Yunus Emre Oratoryosu'nun ilk kez ABD'de seslendirilmesinin üzerinden 54 yıl geçtiğini, söz konusu eseri yeni nesil ile de buluşturmak istediklerini dile getirdi.
ABD'de performans sergileyecek olan 80 sanatçının oluşturduğu TÜRKSOY Senfoni Orkestrası'nda 55 Türk sanatçının bulunduğunu ifade eden Kaseinov, ''Eskişehir Senfoni Orkestrası programımızın ana yapısını oluşturuyor. Bu şekilde diğer sanatçılarımız ekibe daha kolay adapte oluyor'' açıklamasında bulundu.
Konser biletlerinin 20-100 dolar aralığında olduğunu ve şu aşamada Lincoln Center'ın yanı sıra bazı internet siteleri aracılığıyla satışa çıktığını anımsatan Kaseinov, etkinliğin tanıtımının ABD basınında geniş bir biçimde yapılacağını belirtti.
Kaseinov, TÜRKSOY'un diğer faaliyetlerini ise şöyle özetledi:
''Sanatın her alanında faaliyetlerimiz mevcut. Örneğin ressam buluşmaları. Bizim galerimizde şu an binden fazla tablomuz mevcut. Her yıl bu sayı daha da artıyor. Bunların sergilerini yapıyoruz. Sergilerimizi kendi ülkelerimizin yanı sıra Almanya, Brüksel, İtalya, Luksemburg'un değişik kentlerinde açtık. Fotoğraf, sinema, tiyatro festivalleri ile TÜRKSOY Opera Günleri yapıyoruz. Ülkelerin destanlarını basıyor ve yayınlıyoruz. Ayrıca, 6 ülkenin yıldız sanatçılarının görev yaptığı Köroğlu Operasını Bişkek, Almatı, Bakü, İstanbul, Ankara'da sahneledik.''
İlk kez bu yıl ''Türk Dünyasının Başkenti'' olarak Astana'nın ilan edildiğini anımsatan Kaseinov, söz konusu unvanın gelecek yıl Eskişehir'e verileceğini açıkladı.
Kaseinov, Yunus Emre Oratoryosu'nun Eskişehir'de de sahneleneceğini söyledi.
Etkinlikte 55'i Türk, Toplam 80 Sanatçı Görev Yapacak
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Yunus Emre Oratoryosu'nun 23 Nisan'da New York'ta, 25 Nisan'da da Washington'da seslendirilecek olmasından büyük heyecan duyduklarını söyledi