Etr Ödülleri Bu Yıl 9'uncu Kez Sahiplerini Bulacak

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından e-devlet uygulamalarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen "e-Türkiye Ödülleri" bu yıl 9.

kez sahiplerini bulacak. Ödül töreni geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda aralık ayında TBMM'de düzenlenecek

Bu yıl 9. kez sahiplerini bulacak eTR Ödülleri'nin basın toplantısı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın katılımıyla The Marmara Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Ümit Boyner, etkinliğin temel amacının e-devlet konusunda başarılı girişimleri özendirmek, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin e-devlet uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak ve bu farkındalık ile kaliteli hizmetlerin yaygınlaşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. eTRÖdülleri'nin 7.'sinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde Çankaya Köşkü'nde, 8.'sinin ise TBMM Başkanlığı himayesinde Meclis'te gerçekleştirilmesinin kendileri için onur kaynağı olduğunun altını çizen Boyner, bu yılki ödül töreninin de geçen sene olduğu gibi aralık ayında TBMM'de gerçekleşeceğini açıkladı.

Boyner, hem e-devlet, hem de mobil devlet (m-devlet) uygulamaları ile artık kamu kurumları ile vatandaşlar ve iş dünyası arasında daha hızlı ve etkin bir iletişim kurulabildiğini söyledi. Bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımıyla gelişen e-devlet uygulamalarının kamu hizmetlerinde kolaylık ve hız sağlarken aynı zamanda şeffaf ve hesap verebilir bir devlet yapısının oluşturulması açısından da önem taşıdığının altını çizen Ümit Boyner, şöyle konuştu: "Türkiye'de kamunun bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarında 10 yıllık süre zarfında önemli artışlar gözlemlendi. TÜİK verilerine göre 2002 yılında yaklaşık 526 milyon TL olan bilgi iletişim teknolojileri yatırım ödeneği, 2011 yılında 2 milyar TL olarak gerçekleşti. 'e-devlet kapısı' kapsamında sunulan hizmet sayısı 2010 yılı sonunda 246'ya ulaştı. AB'nin 9. e-Devlet Ölçme ve Kıyaslama Çalışması'na göre Türkiye hizmetlerin elektronik ortama taşınmasında yüzde 89 ortalama ile yüzde 82 olan AB27+ortalamasının üzerinde yer aldı. Bunlar olumlu göstergeler. Diğer yandan Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 'Ağyapı Hazırlık Endeksi' (Networked Readiness Index)'ne baktığımızda Türkiye maalesef 138 ülke arasından 71. sırada yer alıyor. Bu araştırma, e-devlet uygulamalarının etkinliği ve bunun yanında bilişim altyapısı ve politikaların verimliliği gibi konuları da kapsaması açısından önemli ve buradaki konumumuz mutlaka geliştirilmek durumunda. Uygulamaların dijital ortama aktarılması konusundaçalışmalar hızlandırılsa da halen sınırlı sayıdaki kamu kurumunun etkin olarak e-devlet hizmeti sunduğu görülüyor." TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de internet kullanıcı sayısı ile e-devlet hizmetlerinin kullanım oranı karşılaştırıldığında e-devlet kullanımının yeterli düzeyde olmadığının söylenebileceğini ifade etti. TÜİK'in 2011 yılında açıkladığı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi'nde genel olarak 5 seneye göz atıldığında bireylerin e-devlet hizmetlerini kullanmama nedenleri arasında en önemli nedenin yüz yüze görüşme isteği olarak belirtildiğini anlatan Boyner, "eTR Ödülleri'nin bu kapsamda projelerintanıtımı ve farkındalık yaratma konusunda çok önemli bir girişim olduğunu düşünüyoruz

e-devlet uygulamalarının kamu harcamalarında önemli bir tasarruf ve maliyet etkinliği sağladığını anlatan Boyner, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün "Çevrim İçi Çevre İzinleri" projesiyle yılda 12 bin 500 kg kağıt, 5.5 milyon litre su, 95 bin kw elektrik enerjisi tasarrufları sağlanmış. Aynı bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün 'Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi' projesi sayesinde ise son dört yılda 213 adet orman yangını daha başlangıçta tespit edilmiş ve büyümedensöndürülmesine katkı sağlanmış. Bu projeler, eTR Ödülleri'ne başvurdukları ve ödüle hak kazandıkları için sonuçlarını net olarak bilebildiğimiz projeler. Bunlar gibi daha nice proje ülkemizde başarıyla uygulanmakta. Bizim de amacımız bunları mümkün olduğunca görünür kılmak, e-devlet projelerinin etkin bir şekilde yaygınlaşmasını sağlamak" dedi.

TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise, "Tarım ve Orman Bakanlığı'na verdiğimiz bir ödülün getirdiği motivasyon sonucunda bakanlıkta olan değişimler ve farklılaşmalar sonucunda bugün Türkiye'de dünyadan çok farklı olarak çok daha az ve kendi başarımız olarak erken ikaz sistemi ile orman yangınlarının ne kadar azaldığını gördük. Bu bizim için motivasyon kaynağı oldu. Biz Etr olarak ödüllerimize yeni bir kategori ekledik. Küçük, orta ve büyük ölçekli yerel yönetimlerin de bu ödüle ortak olmaları.Böyle yeni bir kategorinin kurulmasının nedeni nüfusu az belediyelerin de aday olmalarını teşvik etmek. Çünkü amacımız bütün kamu kurum ve kuruluşlarının bu e-dönüşüme ortak olmasını sağlamak" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile