ETÜ'de Hilmi Ziya Ülken Ve Eserleri Konusuldu

ETÜ'de Hilmi Ziya Ülken Ve Eserleri Konusuldu

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi tarafindan Vefatinin 50. Yilinda Hilmi Ülken” paneli düzenlendi.

Türkiye’de milli bir düsünce gelenegi tesis edilebilmesi için büyük çaba gösteren düsünür, yazar, akademisyen ve bilim insani Hilmi Ziya Ülken’i (1901-1974) vefatinin 50. Yilinda anmak ve Türk Düsünce tarihine yaptigi katkilari konusmak amaciyla düzenlenen panele çok sayida akademisyen ve ögrenci katildi.

Prof. Dr. Muammer Yaylali Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açilis konusmasini yapmak üzere kürsüye çikan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Akbulut, Hilmi Ziya Ülken’in Islam felsefesi, Islam düsüncesi ve çagdas düsünce üzerine çok önemli eserler kaleme aldigina dikkat çekerek: “Egitimi, modern dünyanin degerlerine entegre olmanin en önemli yolu olarak gören Ülken, bilhassa üniversite gençliginin demokratik düsünce temelli bir egitim görmesi için gayret sarf etmistir. Uygarligin sürekli bir yürüyüs oldugu ilkesini benimseyen Hilmi Ziya Ülken, bu sürekliligin bilhassa çeviriler yoluyla gerçeklestirilebilecegine inanmistir. Ayrica Türklük bilincinin hamaset veya duygusal temelli degil bilimsel ve tarihsel dayanaklari olmasi gerektigine inanan Hilmi Ziya Ülken, sosyal bilimlerin hemen her alanina ilgi duymus, telif ve çeviri eserleriyle arastirmacilara zengin bir kaynak manzumesi birakmistir” ifadelerini kullandi.

Açilis konusmalarinin ardindan devam eden panelde Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Felsefe Bölümü ögretim üyelerinde Prof. Dr. Mehmet Vural, Hilmi Ziya Ülken’in Türk Düsüncesine yaptigi katkilar, Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü ögretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Utku, Hilmi Ziya Ülken’in ahlâk ve siyaset felsefesine iliskin görüsleri, ETÜ Felsefe Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Kemal Bakir, Hilmi Ziya Ülken’in egitim felsefesine iliskin düsünceleri ve ETÜ Türk Dili ve Edebiyati Bölümü akademisyenlerinden Dr. Ögr. Üyesi Caner Solak ise Hilmi Ziya Ülken’in edebi eserleri ve düsünceleri hakkinda dinleyicilere bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile