ETÜ'nün 3 Projesi Destek Aldi

ETÜ'nün 3 Projesi Destek Aldi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarinda gelistirilen 3 proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) tarafindan yapilan degerlendirmeler sonucunda destek aldi.

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyelerinden Doç. Dr. Fatih Tosunoglu’nun yürütücülügünü yaptigi, “Iklim Degisikligi Altinda Tek Ve Çok Degiskenli Duragan Olmayan Taskin Frekans Analizi: Dagilim Parametreleri Için Genellestirilmis Eklemeli Modeller (GAMLSS) ve Kopula Fonksiyonlari” baslikli proje, Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Meltem Gör Bölen’in yürütücülügünü yaptigi “Giyilebilir Teknolojiler için 2B Ca2Nb3xTaxO10 Perovskit UV Dedektör Üretilmesi" isimli proje ve Fen Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Güven Turgut’un yürütücülügünü yaptigi "Polar Tmdc Malzemelerin Nh3 ve No2 Gaz Algilama Karakteristiklerinin Deneysel Olarak Ilk Kez Incelenmesi” isimli proje TÜBITAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projeleri Destekleme Programi kapsaminda destek almaya hak kazandi.

Doç. Dr. Tosunoglu: Su Yapilarinin Optimum Tasariminda Yol Gösterici Olacagiz

Gelistirilen Proje ile Türkiye’de iklim degisikligi etkileriyle artan ekstrem taskin olaylarinin analizlerinin detayli bir sekilde yapilacagini ve su yapilarinin boyutlandirilmasinda kullanilan tasarim debilerinin hesaplanmasinda yenilikçi yöntemler kullanmayi hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Tosunoglu: “Duragan olmayan taskin frekans analizine yönelik çalismalara ilgi son yillarda giderek artmaktadir. Bu nedenle gelistirdigimiz proje ülkemizin su yapilarinin planlanmasinda tasariminda ve yönetiminde önemli katkilar saglayacaktir. Ayrica projenin ilgili paydaslara taskin analizi ve hesaplamalari konusunda yol gösterici özellik tasiyacagi ve bu konuda ileride yapilacak akademik çalismalara katki saglayacagini düsünüyoruz” diye konustu.

Dr. Ögr. Üyesi Gör Bölen: Ultraviyole Isigi Algilayan Fotodedektör Üretecegiz

Projeye iliskin detaylari paylasan Dr. Ögr. Üyesi Gör Bölen, proje kapsaminda insan sagligi için oldukça önem arz eden ultraviyole isigi algilayan bir fotodedektör üretilecegini ve üretilen dedektörün giyilebilir bir cihaz haline dönüstürülecegini söyleyerek: “Üretilecek giyilebilir cihaz ile dedektörün, algiladigi Ultraviyole isik seviyesinin bilgisi kullanicinin cep telefonuna aktarilacak ve kullanici ne kadar sürede ne kadar ultraviyole isiga maruz kaldigini ögrenebilecek” dedi.

Fen Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Güven ise gelistirilen proje ile 2 boyutlu malzemelerle düsük konsantrasyonda ve yüksek hassasiyette gaz algilamasinin yapilacagini ifade etti.

Rektör Çakmak: Ar-Ge Faaliyetlerine Büyük Önem Veriyoruz

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, TÜBITAK’a sunulan ve desteklenen proje sayisinin her geçen dönem artmasindan memnuniyet duyduklarini dile getirerek “Göreve geldigimiz günden itibaren Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz bu anlamda oldukça gelismis imkanlara sahip. Hepimizin ortak gayesi bu imkanlardan en iyi sekilde istifade ederek, ülkemize ve bilim dünyasina faydali isler ortaya koymak. Hocalarimizin gelistirdigi projeleri bu farkindaligin bir sonucu olarak görüyorum. Bu vesileyle kendilerini tebrik ediyor ve çalismalarinda basarilar diliyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile