Eurovision sunucusu Bülent Özveren Manga için ne dedi?

Eurovision sunucusu Bülent Özveren Manga için ne dedi?

Eurovision Şarkı Yarışması'nın sunucu duayeni Bülent Özveren Manga 2010 Eurovision için Akşam Gazetesi'ne konuştu.

  Eurovision Şarkı Yarışması ' nın ü ; lkemizdeki 35 yıllık tarihine bire bir tanıklık eden ve aynı zamanda uzun dö ; nemdir sunuculuğunu yapan Bü ; lent Ö ; zveren Manga ' nın ' We Could Be The Same ' şarkısını ve 2010 Eurovision ' da kazanma şansını değerlendirdi .

Avrupa , ' We Could Be The Same ' adlı şarkıyı ç ; ok sevecek . İlk 5 ' te yer alırız . Ancak Manga ' nın ' altında ' şarkılar varsa , birinciliğe gidebiliriz . Bizim ayarımızda 10 şarkı olursa durum kritik demektir . Oylamada ilk 3 ü ; lke bizi pas geç ; erse ilk 5 ' e de giremeyiz . Bir kriterim daha var ; ilk prova yapıldıktan sonra basın toplantısına gireriz . Salonun ne kadar kalabalık olduğuna bakarım . Sertab Erener ' in birinci olduğu yıl ayakta duracak yer yoktu .

- Size ' Eurovision Gurusu ' diyebilir miyiz Bü ; lent Bey?

Benim iç ; in hiç ; bir sakıncası yok . 31 Tem-muz 1965 ' de TRT ' de gö ; reve başladım . O gü ; nden bu gü ; ne iftiharla andığım ç ; ok ö ; nemli projeleri gerç ; ekleştirdim . Eurovision da bunlardan bir tanesi . Ama sadece bununla ö ; ne ç ; ıkmak pek hoşuma gitmiyor . Tü ; rkiye radyolarının ilk canlı yayını başlatmış , yaptığı yarışma programlarıyla CNN International ' da ekrana gelmiş adamım .

- 35 yıllık Eurovision tecrü ; beniz var . Manga hakkında neler dü ; şü ; nü ; -
yorsunuz?

Merak ediyorum Manga ne yapacak? Perkü ; syon ç ; alacak , bateri ç ; alacak . Bunun yanında 3 gitarcı ve solistleri var . Bir de DJ ' leri varmış . 6 tane durdukları yerde kalmaya mahkum genç ; adam! Şarkının ortasındaki 30 saniyelik bö ; lü ; mde bir kadın modern dans yapsa şık olmaz mı? Daha ç ; ocuklarla konuşmadım bunu . . .

- Birincilik iç ; in şans veriyor musunuz?

İlk 5 ' te yer alırız . Eğer Manga ' nın şarkısının ' altında ' şarkılar varsa , birinciliğe gidebiliriz . Manga ayarında 10 şarkı olursa durum kritik demektir . Finale ç ; ıkarız , ondan bir endişem yok . Yarı finalde Avrupa ' daki Tü ; rkler bizi finale taşıyor . Oylama sırasında ilk 3 ü ; lke bizi pas geç ; erse ilk 5 ' e de giremeyiz . Bir kriterim daha var , bu hiç ; şaşmadı : İlk ö ; zel provanızı yaptıktan sonra basın toplantısına girersiniz . O toplantılarda salona bakarım . 1997 ' de salona bir girdim , neredeyse doluydu , ü ; ç ; ü ; ncü ; olduk . 2003 ' de ayakta duracak yer yoktu . Toplantı bitince , ' Birinciliğe gidiyoruz ' dedim ve olduk .

29 MAYIS ' TA ' AYNI OLABİLİRDİK '

29 Mayıs gecesi Norveç ; ' in başkenti Oslo ' da gerç ; ekleşecek 52 . Eurovision Şarkı Yarışması ' nda Tü ; rkiye ' yi temsil edecek olan Manga , ' We Could Be The Same ' ( Aynı Olabilirdik ) adlı şarkıyı seslendirecek .

Abba ' dan sonra ritm değişti

- Eurovision maceranız nasıl başladı?

1956 ' da ilk kez yapılan Eurovision , Tü ; rkiye ' de 1968 ' te yayınlanmaya başladı . 1974 ' te Abba ' nın birinci olduğu sene TRT bazı elemanlarını yarışmayı izlemeye gö ; ndermiş . Aynı tarihlerde ben de TRT ' ye ' Yarışma Tü ; rkiye ' de de yapılsın ' ö ; nerisinde bulundum . 1975 ' te Eurovision ' a yapımcı olarak katıldım . Ama sunuculuk tarafım da olduğu iç ; in hem yapımcı hem sunucu oldum .

- Eurovision ' un 54 yıllık tarihini nasıl ö ; zetlersiniz?

55 yıllık Eurovision tarihini 3 ' e ayırıyorum . 1956 ' dan 1974 ' e kadar Fransa , Hollanda , İngiltere ve Lü ; ksemburg ' un hakim olduğu ve romantik şarkıların hü ; kü ; m sü ; rdü ; ğü ; bir dö ; nemdi . Abba ' nın birinciliğiyle ritim değişti , geri planda bü ; yü ; k orkestralar vardı . 1996 ' ya kadar bu dö ; nem sü ; rdü ; . Ü ; ç ; ü ; ncü ; dö ; nemde pahalı orkestralara veda edildi , playback başladı ve şov ö ; n plana ç ; ıktı . Birinci olduğumuz yılı hatırlayın mü ; kemmel bir koreografi vardı .

TURKEY TWELVE POINTS!

- Ö ; yle bir ses tonunuz var ki , sohbet sırasında bile , ' Turkey twelve points ' diyeceksiniz sanıyor insan . Ses tonunuzun yarışmayla bü ; tü ; nleştiğini sö ; yleyebilir miyiz?
Evet bö ; yle bir durum var . Allah vergisi olarak ' eee ' lemeden konuşurum . Dü ; zgü ; n Tü ; rkç ; e konuşurum . Yabancı kelime kullanmam . 4 kelimelik bir sloganım var ; Ben Tü ; rk ' ü ; m , Tü ; rkç ; e konuşurum . Sö ; ylediklerimi atom mü ; hendisi de anlar , ilkokula başlayan ç ; ocuk da . Bildiğim yabancı diller bana yeter . Ama konuşurken kullanmam .

TRT ' nin tek reyting birinciliği Eurovision

- Tü ; rkiye ' de Eurovision biraz kü ; ç ; ü ; mseniyor mu?

En eski mü ; zik yarışması İtalya San Remo ' dadır . Genç ; liğimizin şarkıları oradan ç ; ıkmıştır . Şu anda can ç ; ekişiyor . Bir ' Sopot ' yarışması vardı Polonya ' da . Popü ; lerdi ama bitti gitti . Yunanistan ' da ' Apollon ' diye bir yarışma vardı . Tü ; rkiye ' den Ajda Pekkan gitmişti . Ne oldu , o da bitti . Bulgaristan ' da ' Altın Org ' vardı o da artık yok . Şu anda Avrupa ' da hatta dü ; nyada devam eden en popü ; ler şarkı yarışması ' Eurovision ' dur . Bu bir gerç ; ek . Sevip sevmeseniz de bu gerç ; eği değiştiremezsiniz . Tu kakalık bir durum yok . Bu bir yarışma . TRT yayınlamak zorunda ç ; ü ; nkü ; resmi kanal o . Geç ; en yıl TRT ' nin tek reyting birinciliği Eurovision yarışmasına ait .
Hani Tü ; rk halkı seyretmiyordu!

- Birinci olduğumuz yıl neler hissetiniz?

Ç ; ok heyecanlı bir oylamaydı . Tü ; rkiye , Belç ; ika ve Rusya oynuyoruz . Son ü ; lke Slovenya oyluyor . Heyecanla bekliyoruz . Yü ; ksek puan vermesi lazım . Benim naklen yayın kabinime bir Tü ; rk bayrağı yapıştırırım ki insanlar Tü ; rk yayınının oradan yapıldığını gö ; rsü ; n . Ö ; nü ; mdeki platformda 400-500 kişi var . Slovenya ' Turkey 10 points ' dediği anda ayağa fırladım ve ' Tü ; rkiye birinci ' diye ilan ettim .

15 milyon dolarlık kontö ; rle her ü ; lkeden bize oy ç ; ıkar!

EUROVISION ' DA birinci olmamızı sağlayacak ç ; ok kolay bir yö ; ntem var . Devlet bazı adamları resmi olarak gö ; revlendirir . Pilot ü ; lkeler seç ; er . Telefon kontö ; rlerini alıp , işç ; ilerin eline verirsin , oy verdirirsin . Bö ; ylece Tü ; rkiye ' ye her ü ; lkeden oy ç ; ıkar . Bu iş 10-15 milyon dolara patlar . Eurovision birinciliği bu parayı amorte eder . Gayet basit , bir karar ve mekanizma gerekiyor . Tü ; rk halkı mutlu olacak sonuç ; ta . Birinci olmamız demek Tü ; rkiye ' de insanların sokağa dö ; kü ; lmesi demek . Tü ; rkiye ' de insanların buna ihtiyacı var .
İŞTE PROGRAMDA YAŞANAN O RENKLİ ANLAR VİDEO İZLE

maNga ile ilgili tü ; m haber ve videolara ulaşmak iç ; in tıklayınız

Manga ' nın Eurovision şarkısı iç ; in tıklayınız
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile