Ev Sahibiniz Yabanci Olabilir

Ev Sahibiniz Yabanci Olabilir

Dövizde yasanan hareketlilik, yabanci yatirimcilar için önemli firsatlar olusturmaya devam ediyor. Al-sat yaparak sektöründe farkli yatirim araçlari olusturan yabanci yatirimcilar, toplu alimlar da yaparak mülk rezervlerini uzun vadeli kiraya veriyor.

The Altays Yönetim Kurulu Baskani Sakine Altay, Istanbul’un yabanci yatirimcilar için güvenli liman olma görevini sürdürdügünü ifade etti.

Sadece Ortadogu’dan degil ayni zamanda Amerika ve Avrupa’da yasayan Afrikali ve Ortadogu’lu yabanci yatirimcilarin da yogun ilgisine deginen Altay, "2644 numarali Tapu Kanunu’nun 35. maddesine göre yabanci uyruklu kisilerin, yasal sinirlamalara uymak kaydiyla Türkiye’den ev satin alabildiklerini biliyoruz. Yabancilarin gayrimenkul satin almalari için Türkiye’de oturum iznine sahip olmalari gerekmemektedir. Yani ikamet izniniz olmazsa bile tasinmaz mülk satin alabilirsiniz. Ülkemiz, komsu ülkelerinde sürekli olarak ve/veya zaman zaman yasanmakta olan sosyal zorluklar sebebiyle, pek çok yabanci uyruklu vatandasa seve seve ev sahipligi yapmaya devam ederken, yabanci yatirimcilara de dünya genelinde essiz karlilikta yatirim firsatlari sunmaktadir" dedi.



"Önemli bir cazibe oldu"

2017 yilindan önce 1.000.000 USD karsiliginda gayrimenkul yatirimi yapan yabanci uyruklu bir yatirimcinin, bu kosulla Türk vatandasligina sahip olabildigini söyleyen Altay, "Son 4 yildir Türkiye’de en az 250.000 USD’lik gayrimenkul yatirim yapan yabanciya Türk vatandasligi verilmesinin yasallasmasiyla da birlikte Türkiye’de yatirim sahibi olmak ve ayrica Türk vatandasi olmak, yabanci yatirimcilar açisinda önemli bir cazibe oldu. Yabanci vatandaslar, kanuni sinirlamalara uymak kaydiyla, Türkiye’de isyeri veya mesken olarak kullanmak üzere tasinmaz satin alabilmektedirler. Ancak farkli sehirlerde de olsa, yabanci bir vatandasin Türkiye’de satin alabilecegi tasinmazlarin toplami 30 hektari geçemez" ifadelerini kullandi.

"Aktif rol oynamayi da hedefliyorlar"

Konut sektöründe yapilan yatirimlarin yani sira, fabrika ve ticari arsa alimlari gibi yatirim araçlarinin da dövizin yükselmesi kaynakli ilgi görmeye basladigini kaydeden Altinay, söyle konustu:

"Yatirimin sadece döviz maliyetini degil ayni zamanda Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayi sahip oldugu üst düzey lojistik degeri de hesaplayan yabanci yatirimcilar uzun vadeli ticari yatirimlarinda pazar da aktif rol oynamayi da hedefliyorlar. Yabanci yatirimcilar için, Türkiye’de önceki yillarda gerçeklesmis olan gerek bankalar gerekse büyük hacimli ticari isleyislerin el degistirme modeli ve elde ettikleri karlilik yüzdeleri de hatiri sayilir bir pozitif etkiye sahiptir. Bu husus üzerine gelecek yazilarimda yasanmis örnekleri yorumlayacagim"

Altay, gayrimenkul sektöründe, yabanci yatirimcilarin yogun ilgisine bir süre sonra üretim hacminin cevap veremeyecegini ve dinamiklerin degisecegini öngördügünü belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile