Evatro'da Hedef Globale Yayilmak

Evatro'da Hedef Globale Yayilmak

Teknoloji, dijitallesme ve yazilim gelistirme alanlarinda pek çok sektöre hizmet veren YTÜ Yildiz Teknopark firmalarindan Evatro, önümüzdeki bes yil içinde kendi alaninda hem ABD’de daha fazla kitleye ulasmayi hem de globale açilmayi hedefliyor.

Yolcuguna 2011 yilinda YTÜ Yildiz Teknopark’ta baslayan Evatro perakende, bankacilik, finans, sigortacilik, otomotiv ve ilaç sektörlerine teknoloji, dijitallesme ve yazilim gelistirme alanlarinda hizmet veren bir firma. 2016 yilinda Birlesik Krallik Ticaret ve Yatirim Ajansi (UKTI) ve British Consulate General Istanbul tarafindan düzenlenen "Great Scale Up" yarismasinda "Field Pie" ürünü ile Inovasyon Ödülü alan Evatro’nun kurucusu Alparslan Sengezer ile basari hikayelerini, sunduklari hizmetleri ve hedeflerini konustuk.

“Saha satis isi uzmanlik alanlarimizdan biri oldu”

Bankacilik ve yazilim alanlarindaki tecrübesiyle Evatro’yu kurmaya karar verdigini ifade eden Alparslan Sengezer, “Bu alanlarda tecrübemiz vardi ancak piyasanin neye ihtiyaci oldugunu ve nasil sekillenecegini bilmiyorduk. 2011 yili mobillesmenin baslamasi sebebiyle ayrica önemliydi. Ilk müsterilerimiz arasinda yer alan bir ilaç firmasinin, tanitim ve siparislerini tabletler üzerinden alma hayali vardi. Su anda basit gibi geliyor ama bu isi o zamanlar yapmak zordu. Temsilcinin gittigi yerde internet olup olmadigi, tanitim yapilirken ayni zamanda siparis girilebilir mi bunlar hep soru isaretiydi. Bu alandaki ilk projemizi Türkiye’deki önemli bir GSM operatörüyle birlikte yaptik ve basarili olduk. Bu çalismanin ardindan sahada mobil cihazlari kullanarak siparis alma ve is süreçlerini takip etme isinin çok büyüyecegini öngördük. Ilaç mümessilleri disinda sahada satis yapan, servise, tanitima giden is kollarina da hitap edebilecegimizi düsündük. Ilk hedefimiz perakende sektörü oldu. Özellikle marketlerde gördügümüz hizli tüketim mallarinin marketlere gelmesi, kontrolü, yerlesimi, stok kontrolü hepsi saha isi ve ciddi bir saha operasyonu gerektiriyor. Biz de Türkiye’deki önemli firmalardan biriyle bir projeye basladik, mobil cihazlari kullanarak merchandising isini mobillestirdik, dijitallestirdik. Marketlerde kontrolleri saglayan tüm temsilciler bütün islemlerini bizim gelistirdigimiz uygulama üzerinden yapmaya basladilar. Ürünlerin raf düzenleri, stok kontrollerinin dijitallesmesi ve elde edilen datalarin konusturulmasi ürün satislarinin artmasini sagladi. Satislarin yani sira verimlilik de artti, günde 10 ziyaret yapan temsilci yaptigi isin süresi kisalinca bu sayiyi 15’e çikarmaya basladi.

Projenin basarisiyla çalistigimiz firma sayisi da artti. Bu firmalardan sahadaki satis, tanitim ve raf düzeni anlaminda çok sey ögrendik ve saha satis isi uzmanlik alanlarimizdan biri oldu.” diye konustu.

Görsel zeka ile yapay zekayi birlestiren planogramlar

Yapay zekanin ilerlemesiyle ürünlerini bu dogrultuda güncellemeye basladiklarini dile getiren Sengezer, “Görsel zeka ve yapay zekayi birlestirerek planogramlari daha kullanisli bir hale getirdik. Perakende sirketleri planogrami zaten kullaniyordu ancak Türkiye’de bunu yapay zeka ile birlestiren ilk firmalardan biriyiz. Önceden temsilci rafin karsisina geçer ürün var mi yok mu, dogru yerde mi diye bakip not alirdi, form doldururdu. Bizim uygulamamizla derin ögrenme ve algoritmalar sayesinde temsilci rafin bir fotografini çekip sisteme yükleyerek ‘Bu ürün yanlis yerde’ gibi geri dönüsler alabiliyor. Bunun disinda esnek bir form altyapisi gelistirdik. Kurallara bagli formlar olusturduk ve bu formlar her sektörün denetleme isinde kullanabilecegi ürünler haline geldi.” dedi.

“Bir musluk tamircisiyle basladigimiz ABD yolculugumuzda bugün 100’den fazla isletmeye hizmet veriyoruz”

Bu projeler sayesinde saha satis, saha yönetimi ve denetimi, is takibi hizmetlerinde uzmanlastiklarini belirten Sengezer ABD pazarina giris hikayelerini ise söyle anlatiyor:

“Burada yaptigimiz isleri ABD’ye tasimaya karar verdik ve 2016 yilinda San Francisco/Silikon Vadisinde ofisimizi kurduk. Burada yaptigimiz isleri oradaki büyük firmalarla yapmak istedigimizde çok maliyetli oldugunu gördük ve bunun sonucunda küçük isletmelerle çalismaya basladik. Ilk olarak saha yönetimi alanindaki uzmanligimizi kullandik. ABD’deki evlerin çogu müstakil ve tamirat, bakim, onarim gibi isler büyük bir sektörü olusturuyor. Biz de bu sektörü daha dijital bir hale getirmek için çalismalara basladik. Örnegin, evinizdeki su borusunda bir sikinti oldu, konuyla ilgili en yakindaki firma ile iletisime geçiyorsunuz, firma yetkilisi size elemanini gönderiyor, sorun gideriliyor, ödemesi için fatura kesiliyor veya kartla ödeme yapiliyor. Bir de firma açisindan duruma bakalim. Sizin 10 tane elemaniniz var ve günde 150 tane istek aliyorsunuz. Kimin nereye gidecegi, kaç adres ziyaret edecegi iyi bir planlama gerektiriyor. Dogru kisiyi dogru yere gönderdiginizde isinizi belki de iki katina çikarabilirsiniz. Bu 10 elemanli bir firma için nispeten kolay görünebilir ancak daha fazla elemani olan ve daha fazla is alan firmalar için durum daha karmasik bir hal aliyor. Iste biz bu noktada devreye girdik ve gelistirdigimiz uygulamayla firmalara, gelen isleri en dogru sekilde programlama, elemanlarini en uygun yere gönderme, is takibi ve ödemeyi aninda alarak faturasini muhasebeye iletmelerini sagladik. Bir musluk tamircisi ile basladigimiz bu serüvende su anda bizdeki ISKI gibi BEDAS gibi 100’den fazla isletmeye hizmet veriyoruz. Satisla basladigimiz ABD yolculugumuza servis isimizi de ekleyip, büyütmüs olarak devam ediyoruz.”

“ABD pazarina girince ürünümüzün ne kadar iyi oldugunu anladik”

ABD operasyonlarinin yakin zamanda daha da büyüdügüne dikkat çeken Sengezer, “Geçen sene Oregon Eyaleti tüm su islerinin saha yönetimini yapacak bir teknoloji firmasi için ihale açti. Bizimle birlikte 100’e yakin firmanin katildigi bu ihalede önce ilk 10’a sonra ilk üçe kaldik. Ihaleyi kazanmamiz için gerekli kriterlerin bulundugu listedeki hemen hemen tüm maddelerin ürünümüzde oldugunu gördük. Aslinda biz ABD pazarina girince ürünümüzün ne kadar iyi oldugunun farkina vardik. Elimizde çok iyi noktaya gelen bir ürün varmis ancak bunu iyi tanitamamisiz, bunu anladik. Dünyanin pek çok ülkesinden firmanin yer aldigi ve sonucunda 250 bin su saatinin degistirilme isini kapsayan ihaleyi aldik. Bundan bir ay sonra Kuzey Carolina Eyaleti de bir ihale açti, bu kez degistirilecek bir milyon su saati vardi ve biz bu ihaleyi de aldik. 10 sene boyunca bu iki eyaletin su isletmelerinin tüm saha servis isleri bizim oldu. Burada bir mühendislik basari var ve bu basariyi artirmamiz lazim.” diye konustu.

Evatro tarafindan hayata geçirilen ilkler

Evatro olarak dünyada ilk olan projelerinden de söz eden Alparslan Sengezer, “ABD’de önemli bir su isletmesiyle su borularinin, yapay zekayla sesini dinleyerek ‘Üç ay sonra burada bir delik olacak, buraya bir önlem alin” çikarimina variyoruz. Binlerce boruyu dinleyerek, büyük veriye bakarak sorun olusmadan teknisyeni gönderip degisimi yapabiliyorsunuz. Bu sekilde maliyet konusunda verimlilik artiyor ve sorun henüz basindayken çözülmüs oluyor. Bunun disinda yine ABD’de uygulamamizi kullanan firma bir tamir isi için çagri aldiginda yapay zeka tabanli ürününüz soruna neden olabilecek tüm olasiliklari tespit ediyor ve usta tamir için gittigi yerde olabilecek her soruna uygun ekipmani yaninda götürüyor.” dedi.

Hedef globale yayilmak ve ABD’de daha genis bir kullanim agina ulasmak

ABD’deki saha servis ve saha satis islerini ikiye ayirdiklarini belirten Sengezer, “YTÜ Yildiz Teknopark bünyesinde yer alan Startürk olusumu içinde saha servis islerini yaptigimiz “Field Pie” ve saha satis islerini yaptigimiz “Field Best” isimli iki ayri sirket kurduk. 2022’de Field Pie için ciddi bir pazarlama bütçesi ayirdik. Ortak veya yatirim alarak ya da yine kendi çabamizla ABD’de büyümek için çalismalarimizi yapiyoruz. Önümüzdeki 5 sene içinde amiral gemimiz olarak gördügünüz saha yönetimi, saha servis ve saha satis teknolojilerimizle, ABD’de kendi alanimizda ismi bilinen ve binlerce müsterisi olan bir marka olmak istiyoruz. Bir Türk firmasi olarak ABD’de ismimizi daha fazla duyurmak istiyoruz. Ikinci hedefiniz ise saha satis ve servis hizmetlerinde yapay zekanin da yardimiyla global bir pazara hitap etmek. Bu nedenle Dubai’de ofis açtik. Çünkü sagladigimiz hizmetlere sebep olan sorunlar dünyanin her yerinde var. Sahadaki insanlarin is yapis seklini düzenlediginiz zaman bunu dünyanin her yerine satabilirsiniz.” Ifadelerinde bulundu.

“Teknoparkla beraber büyüdük”

Kurulduklari günden bu yana YTÜ Yildiz Teknopark’ta olduklarini söyleyen Sengezer, “Biz her seyi burada yaptik, beraber büyüdük ve her zaman desteklendik. Teknopark’in da Türkiye’nin de çok büyük potansiyeli oldugunu düsünüyorum. Burada çok iyi yazilim firmalari var, bunu daha iyi kullanmamiz lazim. Teknopark’taki teknolojileri gruplayip ünümüzü artirmaliyiz. Ihracati artirmak adina tüm teknoparklarin çok daha iyi kullanilabilecegini düsünüyorum.” diyerek sözlerini noktaladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile