Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Ayvalık Belediyesi tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen "Ayvalık Engelliler Şenliği" kapsamında, "Dünden Bugüne Engelli Hakları" konulu panelde konuşan Kuz, 2005 yılında hayata geçirilen Engelliler Yasası ile Türkiye'deki engellilere yönelik çalışmaların adeta "çağ atladığını" belirtti.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle 2007 yılında 30 bin civarında evde bakım hizmeti verildiğini kaydeden Tayyar Kuz, şunları söyledi:
"2015'e baktığımızda 467 bin 778'e ulaşmış durumdayız. Yarım milyon insana evde bakım hizmeti ile evdeki engelli bakıcılarına, bakanlığımız aracılığıyla her yıl 5 milyar liraya yakın para ödüyoruz. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde 85 rehabilitasyon merkezi, 86 umutevi, 149 özel bakım merkezi, 5 gündüzlü aile danışma merkezi, 64 huzurevi, 60 ağır engelli ve yaşlı barındırılan huzurevleri bulunuyor. Engelliler Yasası'nın çıktığı 2005 yılında Türkiye genelinde 35 olan bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde 2 bin 658 kişi bulunurken, bugün ise 187 merkezde 6 bin 400 kişiye ulaşıldı."
Kuz, ayrıca bakım merkezlerin bulunmadığı bölgelerde bakanlık tarafından daireler kiralanıp, engelli ve sokakta yaşayan insanlara yer temin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Evde Bakım Hizmetine Yılık 5 Milyar Lira Harcanıyor
BALIKESİR - Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar Kuz, "Yarım milyon insana evde bakım hizmeti ile evdeki engelli bakıcılarına, bakanlığımız aracılığıyla her yıl 5 milyar liraya yakın para ödüyoruz" dedi.