Evde diyalizle hastaların zamanı kendisine kalıyor

01.10.2010-

Sağlık Bakanlığı'nın pilot il olarak İzmir'de uyguladığı evde diyaliz çalışması, dokuz hastayla devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Mehmet Öz

01.10.2010-

Sağlık Bakanlığı'nın pilot il olarak İzmir'de uyguladığı evde diyaliz çalışması, dokuz hastayla devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, yeterlilik belgesi alan hastalar için ev hemodiyalizi uygulamasına başladıklarını belirtiyor. Bugüne kadar diyaliz merkezlerine giderek saatlerce bekleyen hastaların, evlerine kurulan cihazlarla zamandan kazandığını anlatan Özkan, makineleri hastaların ayarlayabildiğini ifade ediyor.

Evde diyaliz uygulaması hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Özkan, dokuz hastanın kendi evinde tedavi gördüğünü belirterek şunları anlatıyor: "Birçok insan, aktif meslekleri nedeniyle gündüzleri işinde olduğu için bu yöntemi tercih ediyor. Hastalar, en az iki ay süreyle bağlı bulundukları diyaliz merkezleri tarafından eğitiliyor. Ardından uygulamayı yapacak kişiye en az iki hafta, aynı diyaliz merkezinde bu işlem yaptırılıyor. Daha sonra da evine gidebiliyor. Merkezin temin ettiği cihazla kendi kendine ev hemodiyalizi uygulamasına başlıyor."

Evinde kendi kendine diyalize bağlanan hastalar da durumdan memnun. 1987 yılından bu yana böbrek yetmezliği çeken Uğur Yüksek (46), bugüne kadar iki defa böbrek nakli olduğunu belirterek, "Bir tanesi 10, diğeri ise 7 yıl gitti. Sonra yeniden diyalize başladım. İki yıldır diyaliz merkezine gidiyordum. Bu ev hizmetinden bahsettiler. Özgür olacağım için uygulamayı kabul ettim. Diyalize 8 saat giriyorum. Her şeyini ben hazırlıyorum. İşlerim çok kolaylaştı. Kafeterya çalıştırıyorum. Gecede diyalize giriyorum, ben uyuyorum makine çalışıyor. Diyalizdeyken kitap okuyorum, televizyon izliyorum. Ev diyalizi, sağlık açısından da zaman açısından da çok iyi. Herkese tavsiye ederim." şeklinde konuşuyor.

Ege Nefroloji Diyaliz Merkezi Başhemşire ve Ev Diyaliz Koordinatörü Fatma Töz de uygulamanın kliniktekinden çok farklı olmadığını ifade ediyor. Töz, bu uygulamayla hastaların kendini daha özgür hissetiğini dile getiriyor.

Evde diyaliz hizmeti konusunda Prof. Dr. Ali Başçı ve Prof. Dr. Ercan Ok'un başkanlığında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü'yle birlikte ilk çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Fresenius Medical Care (FMC) İcra Kurulu Üyesi Dr. Hakan Göker çalışma hakkında şu bilgileri veriyor: "Dört yılı aşan bilimsel çalışmaların ardından, Türkiye'de de evde diyaliz uygulamasını hazır hale geldik. Sağlık Bakanlığı'nın onayı ve SGK'nın ödeme kapsamına almasıyla birlikte bu hizmeti sunmaya başladık. Evde diyaliz uygulayan hastalar günlük yaşamlarından kopmadan, dilerlerse gece uykusu sırasında ve 4 saatten daha uzun süre diyaliz yapabilecek. Böylece hem daha iyi tıbbi sonuçlar hem de daha kaliteli bir yaşam mümkün olabilecek."

Hakan Göker'in verdiği bilgilere gör, Türkiye'de diyaliz tedavisi gören hasta sayısı 55 bini aştı. 2020 yılında yaşam şartları ve diğer hastalıkların böbrek yetersizliğini tetikleyecek olması sebebiyle hasta sayısının 100 bini geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye'de devlet ve üniversite hastaneleri dışında 400'ü bulan özel diyaliz merkezi hizmet veriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile