'Evde İpad İle Sınava Girmek Çok Eğlenceliydi”
Bahçeşehir Koleji’nin iPad ile gerçekleştirdiği Bahçeşehir Performans İzleme ve Süreç Analizi (B-PISA) 7 Aralık cumartesi günü 10.00 ile 11.30 saatleri arasında yapıldı.
Bahçeşehir Koleji, uluslararası ölçme ve değerlendirme standartlarına uygun olarak başlattığı B-PISA uygulaması ile öğrenme sürecinin farklı soru tarzlarıyla değerlendirilmesini ve öğrencilerdeki analitik düşünme, sentez yapma, olayları neden ve sonuç ilişkisini dikkate alarak değerlendirme becerisini geliştirmeyi amaçlıyor. Bahçeşehir Koleji tarafından uluslararası alanda geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış soru tarzlarıyla geliştirilen uygulamada, çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli ve açık uçlu gibi değişik soru türleri kullanıldı. 5. Sınıf öğrencilerine uygulanan B-PISA’da matematik okuryazarlığından 5, fen okuryazarlığından 5, okuma becerilerinden ise 6 soru olmak üzere toplamda 16 soru yer aldı ve 90 dakika süre verildi.
B-PISA uygulaması ile beraber ortaokul öğrencilerinin matematik okuryazarlığı, fen okuryazarlığı ve okuma becerilerini ne dereceye kadar kullanabildiklerini görmek amaçlandı.
B-PISA uygulamasında hakkında açıklamalarda bulunan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Erdem Çıplak, “Bu sınav, özellikle çoktan seçmeli sorularda kendini iyi ifade edemeyen öğrencilerin, kendilerini çok daha iyi ifade ettikleri bir sınav tarzı. Öğrenciler evlerinde olduklarında çok daha rahat hareket ettiklerini söylediler. Bunun bir diğer aşaması da okul da yapılan olacak. Öğrencilerimizin hem evdeki hem de okuldaki ortamı görmelerini istiyoruz. Sorular, iPad üzerinden gönderdiğimiz bir programla çözüldü ve aynı program üzerinden öğrenciler yaptıkları sınavları öğretmenlerine geri gönderdiler. Değerlendirmesi de öğretmenler tarafından yapıldıktan sonra bizim ölçme ve değerlendirme sistemimizde değerlendirilecek ve skorlar açıklanacak. Bir tane birinci dönem bir tane de ikinci dönem olmak üzere iki tane bu şekilde sınav yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Ümraniye Bahçeşehir Koleji Öğrencisi İdil Tezerten, “Benim açımdan güzel bir sınavdı. Açık uçlu sorularda biraz dikkat gerekiyordu. Konsantrasyon sağlandıktan sonra gayet anlaşılırdı. Bütün bilgilerimizi gözden geçirmemizi sağlayan sorular vardı. Teknolojiyi sınavlarda kullanmış olmaktan mutluyum. İlk defa böyle bir sınava girmiş olduğum için başta heyecanlandım sonra alışınca çok rahatladım. iPad ile sınav gayet eğlenceli ve rahatlatıcıydı. Sınavın soru kalitesi açısından mükemmel olduğunu düşünüyorum. Çok özel ve özenli sorulardı. Basit ya da zordu diyemem, ama düşündürücü ve mantık yürütmeyi gerektiren sorulardı. Yine olsa yine yaparım, daha iyi yaparım” dedi.
Ümraniye Bahçeşehir Koleji öğrencisi Kerem Yücer, “Evden sınava girmiş olmak ilginç bir tecrübeydi. Alıştığımız sınav ortamından farklıydı. Bu yüzden sınav kaygısı yaşamadım. Evde test çözmek gibi geldi. Alışmış olduğumuz bir ortam olduğu için rahatlatıcıydı. iPad ile sınava girmek eğlenceliydi. Sınav kaygısı yaşamadan daha rahat kontrol ederek yapabildim. Bazı sorular zor bazıları basitti. Dolayısıyla orta zorlukta bir sınavdı benim için. Teknolojiyi çok sevdiğimden iPad kullanmış olmak çok hoşuma gitti. Satranç oynamayı çok sevdiğim için konsantrasyon açısından zorluk yaşamadım” ifadelerini kullandı.
Florya Bahçeşehir Koleji öğrencisi Doğa Naz Demirel sınavın kolay ile zor arasında olduğunu ve okuma-yazma becerileri bölümünün uzun sürdüğünü söyledi.
Demirel, “Evde masama oturup iPad’imle tek başıma çözdüm soruları. Değişik bir sistem geldi ama hemen alıştım. Sorular biraz zorladı ve düşünme gerektirdi” şeklinde konuştu
Florya Bahçeşehir Koleji öğrencisi Atahan Arın Kırgız ise, “Sınav kolay geçti. Çünkü çok çabuk anladım. İşlemediğimiz konular çıktı ama hiç zorlanmadım çünkü bilgilerini verdiler. Okuma-yazma becerileri kısmında biraz uzun bekledik çünkü düşünmeyi gerektiriyordu. Evde sessiz bir ortama girerek sınavımı yaptım. Evde olmam daha rahat çünkü sınavımı yatarak da yapabiliyorum” dedi.