Kefirin Faydaları Nelerdir?
β-karoten içeriği bağışıklık sistemini güçlendirebilir, vücuttaki toksik maddelerin çoğalmasını engelleyebilir ve bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok edebilir.Mide ülserine neden olan 'Helicobacter pylori' adlı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel etkiye sahiptir ve mide ülserlerinin önlenmesi ve tedavisi üzerinde yardımcı bir etkiye sahiptir.
Faydalı mikroorganizmalar, bağırsakta zararlı mikroorganizmaların oluşmasını ve üremesini engelleyerek bağırsak florasını düzenler. Besinlerin sindirimine ve emilimine yardımcı olur. Bu mikroorganizmanın bağırsaktaki dengesi bozulduğunda ishal, kabızlık ve emilim bozukluğu meydana gelebilir ve kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmalar ile bu dengeyi sağlar.
Kefir, güçlü bir antioksidan olan E vitamini ve selenyum açısından zengindir. Hücre yıkımına neden olan toksinlerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek hücre yenilenmesini destekler.
Probiyotikler (kefir gibi) protein ve yağları kolayca sindirebilir. Düşük glisemik indeksli kefir ve içerdiği protein midede uzun süre kalarak kişiye tokluk hissi verir ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu sayede açlık krizi önlenebilir ve aşırı gıda ve kalori alımı azaltılabilir.
Laktik asit fermantasyonu nedeniyle kefir, sindirimi teşvik eder ve midede gaz oluşumunu azaltır, bu da laktoz intoleransı olan hastaların kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Kefir, sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltan triptofan amino asitleri ve B vitamini içeren sihirli bir içecektir. Rahatlatıcı ve uyku getirici fonksiyonları ile geceleri rahat uykuya dalmanıza yardımcı olur.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir evde kolayca hazırlanır. Güvenilir kaynaklardan elde edilebilecek kefir tanelerine ve süte ihtiyacınız var.Malzemeler
1 litre süt
30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Evde Kefir Tarifi
1 litre sütü kaynatın.
Üzerinde oluşan kaymağı alın.
Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın.
Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. 20-25 derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin.
Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin.
Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.