Evde Kullanilan Pillerde Buna Dikkat

Evde Kullanilan Pillerde Buna Dikkat

Bilecik Bozüyük Belediyesi Itfaiye Amiri Emrah Simsek, evlerde kullanilan pillerin dogru kullanilmadigi takdirde insan sagligina ve çevreye büyük zararlar verdigini söyledi.

Evlerde bulunan kumanda, saat, oyuncaklarin çalismalarini saglayan pillerin faydasi oldugu kadar zararda verdigini belirten Itfaiye Amiri Emrah Simsek, vatandaslarin pilleri dogru sekilde kullanmalari konusunda uyarida bulundu.

“Birçok nedenden dolayi piller yangina sebebiyet verebilir”

Emrah Simsek, "Iki çesit pilin oldugunu bunlarin bir tanesi batarya olanlar. Bunlar en çok akülü araçlarda veya büyük elektronik cihazlarda kullaniliyor. Digeri ise daha çok günlük hayatimizda çok sik kullandigimiz kalem pil. Bu pili oyuncaklarda, kumandalarda ve saat gibi cihazlarda kullaniliyor. Bu piller uzun süre kullanilmadigi zaman akinti yapar, akinti yaptigi zaman saglik sorunlari yasayabiliriz. Ayni zamanda pillerin asiri sicaga maruz kalmasi, kalitesiz pil kullanilmasi, sarj edilebilir pillerde pil yataginin arizali olmasi, son kullanim tarihini geçirmemiz, pillerin yeniden çalismasi için pili ezmek, isirmak gibi yapilmamasi gereken hareketleri yapmak ve agir metallerle temas ettirilerek pillerin kisa devre yapmasi sonucu pillerin isinmasi ve asiri isinmadan dolayi çok nadirde olsa patlamaya maruz kalmasi ve yangina sebebiyet vermesi kaçinilmazdir” dedi.



“Bos pilleri para gibi nesnelerle birlikte cebimizde veya çantamizda tasimamaliyiz”

Pillerin içerisinde civa, kursun, nikel gibi agir metallerin yer aldigini ifade eden Emrah Simsek, “Oyuncak, kumanda gibi cihazlarin içinde uzun süre çalistirilmayan, bekletilen piller zamanla kimyasal akintiya maruz kalir. Bu akintiyi gördügünüz zaman temastan kaçinilmalidir eger istenmeden temas edildiyse direk en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir. Çünkü piller civa, kursun, nikel gibi agir metallerden olusmaktadir. Buda direk çiplak elle temasimizda insan sagligina zarar vermektedir. Bu yüzden temasimizi mecbur yapacak olsak bile çiplak elle degil, eldiven yardimiyla temas edebiliriz. Ayrica bos pilleri para gibi nesnelerle birlikte cebimizde veya çantamizda tasimamaliyiz. Aksi takdirde kisa devre sonucu isinmaya ve patlamaya neden olabilir. Oyuncak veya cihazlarda isinma yapan piller, isinmanin fark edilmesinden sonra direk oyuncagin içinden veya cihazin içinden çikartilip bol suyla dolu bir kavanoza koyup sogutulmalidir. Sogutulan bu piller karton kutu veya kavanozun içinde muhafaza edilmelidir. Fakat fazla bekletilmeden pil atik merkezine teslim edilmelidir” diye konustu.



“Gelisigüzel atilan piller, hem yangin çikmasina hem de çevreye büyük zararlar verir”

Emrah Simsek; “Atik merkezi yerine çöpe, çevreye gelisi güzel atilan piller asiri sicaga maruz kalir ve asiri isinan bu piller bulundugu alanda kolay yanan maddelerin yanmasina ve büyük bir yanginin baslamasina neden olabilir. Ayrica bu piller delindigi anda gaz ve içindeki kimyasal sivinin akintisi meydana gelir. Bu akintida topraga ve suya hizli bir sekilde karisir ve çevre kirliligine neden olur. Sonuç olarak piller elektronik cihazlardan, çocuklarimizin oyuncaklarina kadar bizlere fayda saglasa da, hayatimizi da kolaylastirsa da her ne kadar olmazsa olmazimiz gözükse de piller dogru kullanilmadigi takdirde yangindan sagliga, sagliktan çevreye kadar zarar verebilmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile