ABD
New York Times: Türk reformları büyük farkla geçti. Sonuç, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimleri kazanma olasılığını güçlendirdi. Ancak sonucun, aynı zamanda derin biçime kutuplaşmış bu ülkedeki keskin ideolojik ayrışmaları körüklemesi bekleniyor.
Wall Street Journal: Halk oylaması sonucu, hükümete gelecek yılki seçimler öncesinde sürpriz şekilde destek sağladı. Oylama her iki tarafça ülkenin geleceğini belirlemeye yönelik mücadelede kilit bir muharebe olarak nitelendirildi.
AP: Referandumda Türkler askeri dönem yasalarını reddetti. 1980 darbesinden sonra hazırlanan anayasada 26 değişiklik için yapılan referandum, hükümet ile Türkiye'nin laik ilkelerinin tehdit altında olduğuna inananlar arasında savaş alanı haline gelmişti.
LA Times: TV ekranlarındaki oy haritaları bölünmüş bir ülkeyi gözler önüne serdi.
Washington Post: Referandumun sonucu ülkenin liderine güveninin işareti.
İNGİLTERE
Guardian: Seçmen anayasa değişikliklerine destek verdi. Askerler ve hâkimler kaybetti. Sonuçlar AK Parti için beklenmedik ölçüde kolay bir zafer oldu. Bu sonuç aynı zamanda CHP lideri Kılıçdaroğlu için mağlubiyet oldu. Sonuç, başa baş bir yarış olacağı yönündeki tahminleri de mahçup etti.
Independent: Oylama sonucu hükümetin zaferidir. Ancak iki oy arasındaki fark çok açık değil. 1923'ten beri iktidarı elinde bulunduran laik ve otoriter elitin destekçileriyle, AK Parti hükümeti arasındaki güç mücadelesi devam edecek.
Times: Seçmen yeni anayasaya destek verdi, ordu savaşı kaybetti. Sonuç Türkiye'nin askerci geleneğine büyük bir darbe ve seçimden önce Başbakan Erdoğan'a yönelik bir güvenoyu olarak görülüyor.
Financial Times: Sonuç, Başbakan Erdoğan için zafer, Kemal Kılıçdaroğlu için ise bir darbe niteliği taşıyor.
ALMANYA
Die Welt: Üç paragraf Türkiye'yi değiştirebilir. Çoğunluk "evet" dedi. İyimserler "evet" kararını demokrasiye adım, kötümserler ise laik devletin çöküşü olarak görüyor.
FT Deutschland: Anayasa reformu başarıya ulaştı. Ancak halkın önemli bir kısmı ülkenin daha muhafazakâr bir yöne kaymasından korkuyor.
Süddeutsche Zeitung: Türkler daha fazla demokrasi yönünde karar verdi.
FRANSA
Le Figaro: Referandumda "Evet"in zaferi muhafazakâr rejimi güçlendiriyor. Seçmenler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kampanya boyunca vurguladığı mesaja uydu. Ancak sonuç, halkın arasındaki ideolojik gerilimleri de teyit etti.
Liberation: Türkler açık olarak "Evet" dedi. Yargı hiyerarşisi ve ordunun gücünü sınırlandıran kısmi anayasa reformunu onaylayan Türkler, muhafazakâr hükümete net bir galibiyet sağladı.
Le Monde: Bu sonuç, partisi 2002'den beri iktidarda olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için çok iyi bir sonuçtur.
RUSYA
RIA Novosti: Anayasada yapılan değişiklikler ,Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne tam üyelik ve demokratikleşme yolunda önemli kazanımlar sağlayacak.
Nezavisimaya Gazeta: Öne sürülen iddialara rağmen Türkiye, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından gelişmeye başladı.
Rusya 24: Türkiye yeni anayasayı destekledi ve 'demokrasi bayramını' kutluyor.
YUNANİSTAN
Elefterotipiya: Referandum, bir güvenoyuna dönüştü. Yüzde 58 "Evet" oyu ile siyasi sahne değişti. AK Parti önümüzdeki seçimler için kendini rahat hissediyor ve de yeni anayasanın yolu açıldı.
Ethnos: Sonuçlar 2011 seçimlerinde Başbakan'ın elini güçlendirdi ve 2012 yılında Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma olasılığı var.
ORTADOĞU
Haaretz (İsrail): Referandumdaki zafer Erdoğan'ı Atatürk'ten sonra en büyük ikinci lider haline getirdi. İsrail'de onu beğenmeme konusunda büyük ölçüde fikir birliği içinde olsak da, o ebedi galiptir. Erdoğan'ın ülkeyi İran tipi bir rejime dönüştüreceği korkuları temelsiz.
Yedioth Ahronot (İsrail): Uluslararası toplum, referandumda anaysa reformlarının onaylanmasını överken; ülkede bazı vatandaşlar, değişikliklerin laikliğin koruyucusu olan orduyu zayıflatma olasılığına ilişkin samimi bir kaygı ifade ettiler.
Jerusalem Post (İsrail): Sonuç gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir güven oyu anlamına geliyor.
El Arabiya (Suudi Arabistan): Sağduyulu vatandaşlar halk oylamasında özgürlüklerden yana oy kullandı. Türkiye'deki belirli kesimlerin, halk üzerindeki vesayeti bu halk oylamasıyla ortadan kalktı.
El Cezire (Katar): Türk milleti sandıkta kendi kararını verdi.
Press TV (İran): Türk seçmenler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği anayasal değişiklikleri kararlı bir şekilde destekledi.
'Evet' dünya basınında
ABD New York Times: Türk reformları büyük farkla geçti. Sonuç, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimleri ...