Evi Çöken Kadına Yardım Eli

Evi Çöken Kadına Yardım Eli

Geçtiğimiz hafta Zahit Mahallesi’nde kerpiç evin çökmesi sonucu annesini kaybeden Azmiye Kaymaz’a dar gelirli aileler için TOKİ tarafından yapılan dairelerden tahsis edilirken, Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti (MÜS-DER) tarafından ise evinin ihtiyaçları karşılandı.


Bilindiği üzere geçtiğimiz Pazartesi günü Zahit Mahallesi Bahçeli Sokak’ta kerpiç evin çökmesi sonucu Hatice Sever (60) göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. Aynı evde yaşayan Azmiye Kaymaz, üç çocuğunu da okula götürmek için evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra meydana gelen göçük nedeniyle annesini kaybederken bir taraftan da evsiz kalmıştı. Olayın ardından hemen harekete geçen Bayburt Valiliği ve Bayburt Belediyesi, Azmiye Kaymaz ve çocuklarına dar gelirli aileler için TOKİ tarafından yaptırılan dairelerden tahsis edilmesini sağladı.

İlk Yardım Kampanyasını MÜS-DER Başlattı
Yaşanan bu üzücü olayın ardından evleri yıkılan ailenin mağduriyetini gidermek amacıyla ilk yardım kampanyasını Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Derneği (MÜS-DER) başlattı. Ailenin yaralarını sarmak için seferber olan MÜS-DER, olayın ardından kısa sürede Azmiye Kaymaz ve 3 çocuğuyla temasa geçerek sorunlarını tespit etti. MÜS-DER, hayırsever vatandaşların yardımlarıyla aile için TOKİ tarafından tahsis edilen evin eşyalarının döşenmesini en kısa zamanda sağladı.

Vali Vekili, Milletvekili ve Belediye Başkanından Ziyaret
Yeni evlerine taşınan Azmiye Kaymaz ile çocukları Kübra, Şifa ve Üveys Kaymaz’ı ilk ziyaret eden Vali Vekili Abdulhamit Karaca, Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy ile Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Derneği Başkanı Adil Kacır, aileye başsağlığında bulundu.

“Komşusu Açken Tok Yatan Bizden Değildir”
Ziyarette bir konuşma yapan Vali Vekili Abdulhamit Karaca, “Öncelikle vefat eden yaşlı teyzemize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İnsanların birbirlerine fedakârlık yapmasının, birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermesinin lezzetinin ne kadar güzel olduğunu yardım eden insanlar anlar. Peygamber Efendimiz’ inde dediği gibi; “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” düsturuyla ailemizin başına gelen felaketten sonra Valiliğimiz olarak öncelikle bir araştırma yaptık ve neticede kendisine TOKİ’den bir ev tahsis ettik. Yine Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti ise üzerine düşen görevi en hızlı şekilde yaparak, evin ihtiyaçlarını karşıladı. Bu konuda özellikle Bayburtlulara çok teşekkür ediyorum. Bu tip felaketlerde elden geldiği kadar bütün hızıyla ihtiyaçları karşıladılar ve karşılıyorlar da” dedi.

İşte Müslümanlık Budur
Milletvekili Bünyamin Özbek ise aileye başsağlığı dileyerek, Bayburt Valiliği ve Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti’ne bu duyarlı ve hızlı davranışlarından dolayı teşekkür etti. Bir sivil toplum kuruluşu olan Müs-Der’i tebrik eden Milletvekili Özbek, “Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Çok hızlı bir şekilde bu evlerin eşyalarını hazırlayıp mağdur olan ailemize teslim ettiler. İşte Müslümanlık budur. Ben mağdur olan ailemiz adına bir hafta içerisinde bu evi döşeyerek teslim eden Valiliğimize ve derneğimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bu, Vatandaşın Kendisinin Başvurması Gereken Bir Olaydır
Konuşmasında Kentsel Dönüşümün öneminden bahseden Milletvekili Özbek, vatandaşlarımızın bu konuda çok duyarlı olmasını gerektiğini kaydederek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kentsel dönüşümün önemi burada gerçekten ön plana çıkıyor. Sadece kentsel dönüşüm uygulaması yaparken devletten bazı şeyleri beklemek mümkün değil. Biz geçen yıl TBMM’de bir karar aldık. Özellikle tehlike arz eden yerlerin yenilenmesiyle ilgili bu karar, tamamen vatandaşımızın başvurmasıyla hayata geçebilecek bir durumdur. Haberlerde Bayburt’ta başvuru olmadı diye duymuşsunuzdur. Bu vatandaşın kendisinin başvurması gereken bir olaydır.

Hem Şehrimiz Güzelleşecek Hem de Daha Sağlam Binalarda Oturacağız
Bizde şimdi Bayburt Belediyesi ve muhtarlarımızla birlikte özellikle Veli Şaban, Veysel, Zahit ve Karasakal mahallerinde öyle bir uygulama başlattık. Şuanda etüt çalışmaları devam ediyor. İnşallah bu mahallelerde bulunan eski binalar yıkılarak yeni binaların oluşmasını sağlayacağız. Hem şehrimiz güzelleşecek hem de daha sağlam binalarda oturacağız. Bu sadece bizim atacağımız adım değil. Orada oturan insanların da bize bu konuda destek vermeleri gerekiyor.

Vatandaşımızın da Adım Atması Gerekiyor
Bir şey söylemek istiyorum; 6-7 yıldır biz Eski Sanayi’de Kentsel Dönüşüm uygulamasını maalesef yapamıyoruz. Her şeyimiz hazır, sadece orda bulunan sakinlerin buna onay vermeleri gerekiyor. Hem devletin hem de orda bulunan vatandaşın adım atması gerekir ki bu tür olaylar daha yaşanmasın. Özellikle o mahallelerde bizim çok eski binalarımız var. Yarın farklı binalarda da Allah korusun bu tür şeyler yaşanabilir. Muhtarlarımızla birlikte, belediyemizle birlikte, hükümetimizle birlikte burada toplu bir şekilde bu kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şuanda geldik bir evde oturuyoruz. TOKİ tarafından 340 tane konut yapılmış. Fakir insanlara cüzi ödemelerle dağıtılmış. Evler küçük olabilir. Ama sıcak, ferah güzel yerler güvenilir yerler, depreme dayanıklı evler. Bunların devamını bizim yapmamız gerekiyor.”
Giden Canların Hesabını Herkes Yapmalı
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, bu duyarlı davranışından dolayı Müs-Der’i tebrik ederek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Sayın Vekilime teşekkür ediyorum, söylenmesi gerekenleri söyledi.

Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti’ne ve onlara destek verenlere de teşekkür ediyorum. Kentsel Dönüşüm gerçekten herkesin el birliğiyle altından kalkacağı bir durum. Hiç kimse 3-5 kuruşun hesabında olmamalı. Giden canların, ya da gitmesi muhtemel canların hesabını herkes yapmalı.

Bunu Hep Birlikte Mutlaka Başarmak Zorundayız
Şuanda Karasakal, Veysel, Zahit ve Veli Şaban Mahalleleri aynı zamanda Eski Sanayi Sitesi’ndeki evler gerçekten 6,5 şiddetindeki bir depreme dayanılmayacak bir durumda. Belki dayanacak durumda olan %10-20 civarında ev vardır ancak gerisi tamamen 6306 sayılı yasa çerçevesinde elden geçirilmesi gereken konutlar. Bu hepimizle, Vali beyimizle, muhtarımızla, siyasetçimizle bu toplumda yaşayan sorumluluk sahibi herkesin mutlaka Kentsel Dönüşüm konusunda duyarlılık oluşturulması gereken bir durum. Bunu hep birlikte mutlaka başarmak zorundayız. Başaracağımıza da inanıyoruz. Yeter ki kimsenin burnu kanamasın. Bundan sonraki dönemlerde hiçbir afet olmasın. Ama afet bu hayatın vazgeçilmezi, yangın bu hayatın vazgeçilmezi.”
Çok Kısa Süre İçerisinde Valiliğimizle Koordineli Bir Şekilde Çalıştık
Ziyarette hazır bulunan Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti Başkanı Adil Kacır ise şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle ailemize geçmiş olsun dileklerimizi hep beraber ilettik. Çok kısa bir süre içerisinde Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti olarak valiliğimizle koordineli bir şekilde çalıştık. Valiliğimiz gerekli resmi işlemlerini tamamladı. Bizlerde yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla beraber hemen bir toplantı yaptık. Ailemizin ihtiyaçlarını tespit ettik. 3 gün içerisinde ailemizin evini hazırladık ve aileyi evine getirdik. Bize destek olan herkese, bütün cemiyetimizin gönüldaşlarına biz teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.

İhtiyaç Sahibi Vatandaşlarımıza, Başlarına Birşey Gelmeden Ulaşmak İstiyoruz
Bizler cemiyet olarak felaketleri hayra çevirme derdindeyiz. Bir felaket olduğu zaman kardeşlik hukukunu hemen kısa sürede gerçekleştirerek, o duygu gereği mağdur olan kişiye yetişip, o anda ihtiyaçları ne ise yardım elimizi uzatmak istiyoruz. Ben burada özellikle altını çizmek istediğim bir husus var, onu paylaşmak istiyorum; Sadece bir olay bir felaket; yangın, sel, afet, göçük gibi hadise sonrasında mağdur olan kişileri biz tespit etmek istemiyoruz. Yani asıl olay olmadan önce, asıl o insanlara ulaşmak önemli. Biz muhtarlarımızdan, mahallede görev yapan imamlarımızdan, öğretmenlerimizden ihtiyaç sahibi kim varsa, fakir olan mağdur olan kim varsa bize en kısa sürede ulaşmalarını istiyoruz. Biz şuanda mahalle mahalle birinci derecede, ikinci derecede, üçüncü derecede ihtiyaç sahibi olan insanlarla ilgili bir envanter hazırlamak üzereyiz ve öyle bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda muhtarlarımızın, imamlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın bize ulaşmalarını istiyoruz. Felaket olduktan sonra gitmek değil, felaket olmadan önce ihtiyaç sahibi olan insanı tespit edip, ihtiyacı olan ne varsa onu gidermek istiyoruz. Bu konuda böyle bir talebimiz var.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile