Evinde Çesit Çesit Meyvelerden Sirke Yapiyor

Evinde Çesit Çesit Meyvelerden Sirke Yapiyor

Çorum’un Osmancik ilçesinde yasayan Ismail Kavak, dogadan topladigi ve organik olarak temin ettigi meyvelerden çesit çesit sirke yapiyor.

Osmancik ilçesi Koyun Baba Mahallesi’nde yasayan Ismail Kavak, dogadan topladigi aliç basta olmak üzere, organik olarak temin ettigi elma, ayva, armut, nar, mandalina ve birçok meyvenin sirkesini yapiyor.

Ismail Kavak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin baslangicinda virüse karsi önlem almak için ailesiyle birlikte gida tüketim aliskanliklarini degistirdigini belirterek fermente ve eksi mayali ürünler hakkinda arastirmalar yaptigini söyledi.



Agirlikli olarak annesinin tariflerini kullanan Kavak, saglikli beslenmek için doganin nimetlerinden de faydalandigini belirterek; “Eksi maya ekmek ve fermente ürünler hakkinda arastirmalar ve çalismalar yaptim. Bilimsel olarak sirke nasil yapilir bunlarin arastirmasina girdim. Ilk yaptigim aliç sirkesiydi. Sonra sirkelerin en zoru olan hünnap ve visne sirkesi yaptim. Bu sezon ise fermente olarak yapimina basladigim sirkeler, ayva, elma, armut, nar ve mandalina. Steril ve hijyen gibi kurallara uyulmasi gereken degerle sirkelerdir.

Her gün sirkeleri kontrol etmek gerekiyor. Parafensin, tanidigimiz üreticiden ilaçsiz olarak yetisen meyvelerden sirkeler yapmamiz gerekiyor. Bir numara diyebilecegimiz nar sirkesidir. Doktorlar ve bu isin dogal gida uzmanlari nar sirkesini özellikle ön plana çikarmaktalar. Tansiyon ve seker hastaliklarinda tedavide etken oldugu ispat edilmistir. Bu ürünleri kullanirken de doktorumuza danismaliyiz. Sirke olusumu 8 ila 12 hafta arasinda gerçeklesir. Temiz siselerde karanlik serin bir ortamda durmasi gerekiyor. “dedi.



’Antik ekmek yapiyor’

32 yil kamuda görev yaptiktan sonra emekliye ayrilan Kavak, eksi mayali antik ekmek yaptigini da belirterek; “Eski medeniyetler özellikle Hititliler ekmek konusunda çok ilerideydi. Ekmek yapimi da kutsallik arz ediyordu.

10 çesit atalik bugdayda yaklasik 70 tane mineral ve protein var. Buda vücudumuzun daha aktif ve bagisiklik sistemimizi güçlendiriyor. Antik ekmekte 10 çesit atalik tas degirmen bugdayi var. Bunlar ilaç ve kimyasal gübre katilmamis, bin rakimli daglik alanlarda yetistirilip tas degirmene götürülen bugdaylarimiz.

Ekmek yapiminda kullandigim unlar Osmancik Sarilan köyünde yetisen çavdar, üveyik ve siyez, Karakilçik, Kars Kavilca, Kizilbugday. Dünyada genetigi degismemis en eski 3 çesit bugdaydan birisi Kizilbugday, siyez ve kavilca. Bu bugdaylar yüksek rakimli yerlerde yetisir, kalin kabuk yapisi ve yogun lif dokusu vardir. Mineral ve protein açisindan da çok degerli bir hale gelmistir. Köse bugday, Sunter, Bezosta da atalik bugdaylar. Sunter ve Bezosta Rus atalik bugdayladir. Antik ekmekler, Asur, Babil, Misir gibi bin , iki bin yil öncesinde eski uygarliklarin tükettigi ekmeklerdir.

Deneme yanilma yolu ile tükettigi gidalari üretmeye baslayan Ismail Kavak bugüne kadar, tarhana, eriste, aliç sirkesi ve marmeladi, elma, nar, armut, ayva, mandalina gibi çesitli meyvelerden sirke, zerdeçalli, yumurtali, sebzeli makarna, cevizli sucuk, eksi maya ekmek, gresini, simit, menengiç kahvesi, kusburnu marmeladi, gülhatmi reçeli gibi birçok gidayi kendisinin yaptigini ve ailecek tükettiklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile