Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin Odunpazarı Bey Konağı'nda düzenlediği "Evlad-ı Fatihan Balkanlarda Akan Zaman" adlı serginin açılışı ve kitabının tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, "Evlad-ı Fatihan"ın, aynı zamanda Balkanlardan uzanan trajik göç yolculuğunu anlatan kitabın adı olduğunu söyledi.
Mazide kalan acıları asla unutmayacaklarını ifade eden Tuna, "Unutmamakta ki gayemiz, kin, nefret tohumları ekmek değildir çünkü, 'giderdim gönlümden kini, kin tutanın yoktur dini' diyen şairleri bağrından çıkaran bu topraklarda, kin ve nefret asla yeşermez. Bizim unutmamakta, yaraları tazelemekte ki maksadımız, ayrılıklar ve ayırmak için değil, birlik içindir" diye konuştu.
- "Kesinlikle bölünmeyeceğiz"
Tuna, 100 yıl önce neler yaşandıysa, 21'inci yüzyılda da aslında çok fazla değişenin olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Aynı şeyler yaşanıyor, zulüm, vahşet aynı. İşte, Suriye'de yaşananları görüyoruz. Dünya, medeni dediğimiz ülkeler, seyirci kalıyor. Herkes kör ve sağır. Yine aynı insan kılıklı yaratıklar, aynı vahşetleri yapıyor. Olmadık işkenceleri, zulümleri insanlara reva görüyor. Türkiye dışında, kolunu kıpırdatan yok. Bizim yaptığımız yardımlar ve diğer gayretler, engellenmeye çalışılıyor. Birileri de bunlara hizmet ediyor. Böyle bir dünyada yaşıyoruz ama inşallah, iyi olacak diye düşünüyoruz. Bize düşen, Türk dünyası dediğimiz bu büyük coğrafyada, gönül bağımız olan insanlar ile mutlaka bağlarımızı güçlendirmek, gidip gelmek, yardımlaşmak, destek olmak. Başka çaremiz yok. Bir ve beraber olarak bunların üstesinden geleceğiz. Kesinlikle bölünmeyeceğiz."
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak da belgesel, kitap çalışmasıyla Balkanlar'da yaşananların küçük bölümünü hatırlatmayı ve üzerinde birlikte düşünmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ile organizasyon düzenlemekten memnuniyet duyduklarını aktaran İlbak, şöyle konuştu:
"Evlad-ı Fatihan Balkanlarda Akan Zaman isimli çalışma, milletimizin tarihte yaşadığı fakat dünya kamuoyunun kör ve sağır numarası yaparak sessiz kaldığı felaketi yeniden gündeme getirmeyi amaçlamaktadır. Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması benzeri çalışmaların ve kalıcı eserlerin ortaya konmasında önemli imkan sağlamıştır."
Balkan coğrafyasındaki müslüman milletlere karşı uygulanan zulüm ve işkenceleri ağıt niteliğindeki metinlerle anlatan kitabın yazarı Yusuf Akçay ise desteklerinden dolayı Vali Tuna'ya teşekkür etti.
Etkinlikte, ayrıca Balkan Savaşları ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.
Kitapta yer alan 100 fotoğrafın izlenime sunulduğu serginin, 31 Ocak'a kadar gezilebileceği bildirildi.
'Evlad-ı Fatihan Balkanlarda Akan Zaman Sergisi'
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 100 yıl önce Balkanlar'da yaşanan zulmün ve vahşetin bugün Suriye'de yaşandığını belirterek, "Dünya, medeni dediğimiz ülkeler seyirci kalıyor. Herkes kör ve sağır. Yine aynı insan kılıklı yaratıklar, aynı vahşetleri yapıyor" dedi.