Kongreye katılan ve kendisi de bir mübadil olan TBMM Başkan Vekili MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, mübadillerin evladı fatihanın torunları olduğunu söyleyerek, Balkan savaşlarına katılan tüm milletlerin tarihle yüzleşip kalıcı barışı tesis etmeye katkı vermelerini istedi.
Samsun'da DSİ 7. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda organize edilen 6. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi’ne; onur konuğu TBMM Başkan Vekili MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener yanı sıra CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile yurt içinden ve Balkan ülkelerinden çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç’in açılış konuşmasının ardından mübadiller adına konuşma yapan ilk mübadillerden Av. Nilüfer Üstel, göçle birlikte yaşanan acıları anlattı. Kongrede hazır bulunan Kavala Ticaret Odası Başkanı Angelos Tsatsoulis, Türkiye’ye göçen tüm mübadilleri atalarının topraklarına geri gelip gezmeye davet etti. Tsatsoulis, halklar arasında barışın tesisi için destekçi olacaklarını kaydetti.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, Balkan ülkelerine en yakın şehrin milletvekili olması sebebiyle başta Yunanistan olmak üzere çok sayıda Balkan ülkesinde kalıcı dostluklar kurduklarını belirtti.
MHP Kayseri Milletvekili eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ise mübadillerin Balkan göçmeni olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Halaçoğlu, “Elinizdeki her türlü hatıraları, resimleri saklamayın müzeye verin. Bu bir tarihtir, tarihin perçinlenmesidir.” ifadesini kullandı. Balkan göçmeni mübadillerden olan TBMM Başkan Vekili MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener de barışın insanlık için kurulması gerektiğini bildirdi. Türklerin pek çok konuda suçlanıp haksızlığa uğradığının altını çizen Akşener, şöyle konuştu: “Tarihle yüzleşmek, tarihle barışmak gibi bir kavgamı birkaç yıldır tartışıyoruz, konuşuyoruz. Ama bir tarihçi olarak niye ben yüzleşiyorum. Niçin tarih bir bütün, insanlığın tarihinin içinde her milletin yaşadıkları var, niçin ben yüzleşmek zorundayım ki yüzleşmekte hiçbir sakınca yoktur, bugün burada yüzleşeceğiz. Ama katliamlara, haksızlıklara uğrayan, yokluk gören, ifade etmekten utandığım zulümlere uğradığım biz Türkler olarak tarihlerine yönelik barışmayı hiç kimse talep etmez. Barış güzel, önemli ve insanlığın ihtiyacı olan bir kavram. Ama barış tek başına olabilen bir şey değil. Barışı insanlık için kurmalıyız. Ama biz acıları, kötülükleri unutmayı tercih eden bir milletin çocuklarıyız. Barış tesis etmek hem bir akademisyen hem de 20 yıllık politikacı olarak tek başına mümkün değil. Barış tesis edebilmek için karşınızda birilerinin olması lazım." İki gün sürecek kongrede 'Balkanların bugünü, yarını', 'Balkanlarda Türk-İslam kültürü', 'Tüm yönleriyle mübadele', 'Savaş ve göç' konuları ele alınıp tüm hatlarıyla tartışılacak .
Evladı Fatihanın Torunları Kongrede Buluştu
Balkan Savaşları’nın 100.yıl dönümünde münasebetiyle Samsun Mübadele Derneği’nin düzenlediği 6. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi başladı.