Evlerinde Sucuk Yapacak Vatandaslara Uyari

Evlerinde Sucuk Yapacak Vatandaslara Uyari

Kayseri’de baharatçilik yapan Kaya Eldek, evlerinde kurban etleri ile sucuk yapmak isteyen vatandaslara önerilerde bulunarak, “Sucuk yaparken, korunacak ilk sey et olmalidir. En kötü baharat bile eti güzellestirir. Fakat et eksidigi zaman hiçbir baharat çözüm degildir” dedi.

Kurban Bayrami’nin gelmesiyle birlikte vatandaslar evlerinde sucuk yapmaya basladi.

Sucugun en önemli malzemesi olan baharat tezgahlarda sucuk yapacak vatandaslari bekliyor. Kurban etleriyle sucuk yapacak vatandaslara önerilerde bulunan baharatçi Kaya Eldek; ucuz baharat ile kaliteli baharatin arasinda 5 TL fark oldugunu, vatandaslarinda kaliteli sucuk yemeleri için bu farka takilmamalari gerektigini söyledi.

Kaya Eldek, “Geçtigimiz yila göre yüzde 25 oraninda bir artisimiz var. Bunun nedeni de tarimsal ürünlerde meydana gelen zam oranlari. Biz yine elimizden geldigince kismaya çalistik. Ürünlerimizi en cüzi karlarla satisa sunuyoruz. Kurban Bayram’i bir kere yasaniyor. Kurban bir kere kesiliyor ve sucugu da yilda bir kere yapiyoruz. Buda agiz tadiyla yapilmali. Ucuz baharat ile kaliteli baharata arasinda 5 TL fark olur. Ancak agiz tadiyla yemeleri için güvendikleri baharatçilara gitmelerini öneririm. Ben size 10 kiloluk bir sucugun baharat tarifini vereyim insanlarimizda kendileri yapacaklari miktara göre ayarlama yapabilirler. Orta acili 10 kiloluk sucuk baharatimizin tarifi su sekilde; 500 gram tatli Nazilli biberi, 200 gram aci Maras biberi, 100 gram kimyon, 100 gram 7 türlü karisik baharat ve 180 gram tuz. Istege bagli olarak 1 kilo ile 700 gram arasinda sarimsak katilabilir. Sarimsagi kismamizin sebebi havalarin sicak olmasindan dolayi gün içerisinde rahatsizlik vermemesidir. Bagirsak kullanimina çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bagirsagi doldurmamiz yani sucuk yapmak çok büyük bir bilgi birikimi gerektirir. Söyle ki; kurbanda disarisi çok sicak oldugu için malum Temmuz ayina denk geldi. Aninda eksime riski var. Günes görmeyen, gölge gören ve esinti olan bir yerde sucugumuzun kurutulmasi gerekiyor. Gerekiyorsa da gündüzleri buzdolabinda geceleri disarda kurutmalari daha dogru olur. 4-5 gün bunu tekrar ettikleri zaman kolaylikla sucuklari kurur ve agiz tadiyla yerler insallah” diye konustu.



“Önemli olan ilk kural sicak havalarda eti eksitmemek”

Baharat fiyatlari hakkinda bilgiler veren Eldek, sucukta en önemli kuralin eti eksitmemek oldugunu da belirtti.

Eldek, sözlerine su sekilde devam etti;

“10 kilogramlik sucugumuza 95 TL, 90TL ve 85 TL olmak üzere 3 kalite baharatimiz var. Sucuga koymus oldugumuz tatli Nazilli biberimiz 100 TL ile 80 TL arasinda degisiyor. Aci Maras biberimiz 100 TL ile 90 TL arasinda degisiyor. Kimyonumuz tek çesit 120 TL. 7 Türlü karisik baharatimiz 130 TL. Tuza zaten herhangi bir ücret yansitmiyoruz. Soyulmus sarimsagimiz su anda 25 TL ile 30 TL arasinda eger müsterilerimiz isterlerse büyüklügüne göre kabuklu sarimsagimizda 15-20 TL arasinda degisiyor. Vatandaslarimizin sucugun lezzeti için ete çok dikkat etmeleri lazim. Öncelikle korunacak seyin et olmasi lazim. En kötü baharat bile eti güzellestirir. Fakat et eksidigi zaman hiçbir baharat çözüm degildir. Önemli olan ilk kural sicak havalarda eti eksitmemek. Hiç dinlendirmeye gerek yok. Sucuk içi dahi olsa direk paketlenerek dolaba atilmali. Sucuksa da dolapta dinlendirilip, gündüzleri dolapta geceleri disarda olacak sekilde kurutulmali. En önemli kriter bu digeri ise baharatin kalitesi. Baharat güvenilir yerlerden alinmali ve agiz tadi ile yenilmelidir. 10 kilo etimiz su anda bin 500 TL, bizimde baharati alirken arada oynayacak 5-10 TL’yi hesap yapmamali her zaman birinci sinif baharati tercih etmemiz gerekiyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile