EXPO 2016'Nın İlk Kazması Nepal'den

EXPO 2016'Nın İlk Kazması Nepal'den

EXPO 2016 Antalya Ülke Bahçeleri için ilk kazmayı Nepal vurdu. Doğaya saygıyı ifade eden bir seremoni eşliğinde vurulan ilk kazmanın ardından Nepal’in 3 bin 600 metrekarelik bahçesinde çalışmalar başladı.

EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda katılımcı ülkeler kendi bahçelerini kurmaya başladı.

Alanda kurulacak ülke bahçesi için çalışmalara başlayan ilk ülke Nepal oldu. Nepal Proje Koordinatörü Binayak Shah ve Nepal Pavilyon Direktörü Birendra Bajracharya, EXPO 2016 Antalya Ajansı yetkililerinin de katılımıyla ülke bahçesi için ilk kazmayı vurdu.

DOĞAYA ŞÜKRAN SEREMONİSİ YAPILDI

Nepalli yetkililer küçük bir seremoni gerçekleştirdi. Alanda kurulacak en büyük ülke bahçesi için ilk kazmayı kendi elleriyle vuran yetkililer, ülke bahçesi kurulacak alanın tam ortasına açtıkları küçük bir çukura pirinç, çiçek, kağıt ve bozuk para ile kek koyarak ardından da çukurun etrafına su döktü.

Seremoninin aslında doğaya bir şükran ifadesi taşıdığını söyleyen Proje Koordinatörü Binayak Shah, "Biz ne zaman inşaatla ilgili bir çalışmaya başlayacak olsak böyle bir seremoni yaparız. Çünkü toprağı kazıyorsunuz. Bu anlamda yaptığımız seremoni bir özür ifade ediyor. Bu anlamda inşaat başladıktan sonra kötü şeylerin olmaması inancı ve temennisiyle bunu yapıyoruz. Para, pirinç, çiçek ve su bunların hepsi aslında yaşamın bir parçası. Bunlar olmadan hayat olmaz. Bu nedenle bir şükran göstergesi olarak bunları toprağa koyuyoruz. EXPO 2016 Antalya’nın temel amaçlarından biri de doğaya saygı. Biz de bunun bir göstergesi olarak bu seremoniyi yaptık" dedi.

NEPAL KÜLTÜRÜNÜ YANSITACAĞIZ

Kuracakları ülke bahçesinde Nepal kültürünü ve mimarisini en iyi şekilde yansıtacaklarını söyleyen Shah, "Nepal mimarisinden örnekler getireceğiz. Bu anlamda tamamen Nepal tarzında olan 2-3 bina örneği olacak. Nepal’de Himalaya Dağları var. Bu coğrafyada yetişen bitki ve çiçekler olacak bahçemizde. Nepal, Himalaya bahçesi olacak. Ziyaretçiler için de görecekleri çok özel bir alan olacak" ifadelerini kaydetti.

Himalayalar’da ve Nepal’de insanlık için çok önemli olan bitki ve çiçekler yetiştiğine dikkat çeken Shah, Nepal’in küçük bir ülke olduğunu ancak dünyanın hiçbir yerinde olmayan pek çok bitki ve çiçek türüne ev sahipliği yaptığını söyledi.



EXPO 2016’nın bu anlamda Nepal’in özel bitki türlerini tanıtmak ve insanlara göstermek için iyi bir yol olduğunu da belirten Shah, "Böylece tüm dünya Nepal’in nelere sahip olduğunu görecek. Sadece Nepal için değil tüm insanlık için yararlı olan bu bitki ve çiçekleri görecek" dedi.

Nepal, 3 bin 600 metrekarelik alanda "Smart Children: Green Cities" (Akıllı Çocuklar: Yeşil Şehirler) temalı bir bahçe kuracak. Nepal pavilyonunda Nepal’deki yaşam tarzı, çiçek, sanat, mimari ve doğal kaynaklar hakkında bilgiler verilecek. Bahçede yer alacak taş ve ahşap oymacılığıyla imal edilecek unsurların yapımına 6 ay önce başlandı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı yetkilileri, önümüzdeki günlerde katılım sözleşmesi imzalayan diğer ülkelerin de bahçe yapım işlerine başlayacağı bilgisini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile