Expo 2020 Tüm Türkiye’nin Projesi

Expo 2020 Tüm Türkiye’nin Projesi

İzmir'in Expo 2020 adaylık çalışmaları kapsamında İzmir Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege bölgesindeki belediye başkanları, valiler ve iş dünyasından tanınmış birçok isim katıldı.

Expo 2020 toplantısında ilk olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantının hayırlı geçmesini diledi. EXPO

HERKESİN KATILABİLECEĞİ ULUSAL BİR PROJE
İzmir Valisi ve Expo Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Cahit Kıraç, Expo 2020 projesinin asıl sahibinin Türkiye, uygulama alanınında Ege bölgesi olduğunu dikkat çekti. Sivil toplum örgütlerinin bu projeyi hepimizin projesi olarak görmesi gerektiğini anlatan Kıraç, şunları söyledi: "Bu bir dış tanıtım programı olduğu için Expo 2020 ile ilgili gittikleri yerlerden bu projeden bahsetmelerini sağlamak ve ortak bir destek yazımız var. Bütün bakanlarımız ve organizyonda görevli bütün görevlilerin ortak kullanacağı ortak destek yazısının altına hepimizin imza atmasını istiyoruz. Expo'lar dünyadaki en büyük uluslararası organizasyonlardan biridir. Expo'lar dünyada birinci etkinliktir." Expo'ların kamu,özel sektör ve sivil toplumu oluşturan bir etkinlik olduğunu anlatan Kıraç, şöyle konuştu: "Kentin dönüşümü için, Ege bölgesi için Expo 2020'nin vazgeçilmez olduğu kesindir. 1889 Exposu Paris'e Eyfeli nasıl getirdiyse Expo 2020'yi anımsatacak bir anıt yapıyı Expo'yu ister alalım, ister almayalım İzmir'e kazandırılacaktır. Expo için düşünülen alan ise, İzmir'e yeşillik bir alan haline gelecektir ve yatırımcılar için bir cazibe haline gelecektir. Expo 2020 yalnızca kentsel bir proje olarak değil çok dinamik herkesin katılabileceği ulusal bir proje olarak görüyoruz. Expo'ya 35 milyon ziyaretçi olacağını düşünüyoruz" Kıraç,ayrıca basın mensuplarına Expo 2020 sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Toplantıda Expo 2020 tanıtımı için hazırlanan İzmir'in yemekleri,kültürü gibi birçok öğesinin bulunduğu video izletildi.

EGE BÖLGESİNDE TURİZMDE YATAK KAPASİTESİ EKSİĞİ VAR
Expo’nun çok özel bir proje olduğunu dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Günay; Expo'nun İzmirle özdeşleştiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Daha iyi bir dünya için çok güzel görevler düşüyor. Bütün kamu otoritesinin temsilen bütün kişilerin olması gerekiyor. Slogana baktığınız zaman konu açısından da hepimiz sorumluyuz. Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık teması var. Bunu bir hükümet projesi olarak algıladık. Bunu İzmir'le sınırlı tutmamak gerek, bütün Türkiye'nin projesi ve Ege'nin projesidir. Bunu bir sinerji olarak algılıyoruz. Zamanı iyi kullanarak daha iyi bir ülke daha iyi bir dünya olarak düşünmemiz gerekiyor. Sağlık önemli evrensel konular. İşin ticari boyutu ve turizm boyutu da olacak bu vesileyle bunun içindeyiz"

Türkiye dünyada önemli turizm bölgesi olduğunun altını çizen Bakan Günay; sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye turizmde dünyada 6. oldu. Avrupa'dan gelen sıkıntılara ve siyasi sıkıntılara rağmen 17 milyon 200 bin civarında turist alıyoruz. Bu durum müthiş bir olay. Bizim şimdi önümüze koyduğumuz hedefler var. Türkiye 25 milyar dolar turizmden gelir elde ediyor. 10 milyon civarından çok ciddi bir rakama geldi. Hedefimiz çıtanın daha yükselmesidir. Ege bölgesi doğal zenginliği,termal zenginlikleriyle nereye geldiğinin çok daha farkında olan özel bir bölge. Bu vesile ile kültür turizmi harekatı yapmakta fayda var" Günay, Ege bölgesinde toplam yatak kapasitesi eksiği olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; "Bunu artırırken kitle otelleri yerine doğayla iç içe yeni bir konsept yakalamamız gerekiyor. Yerellerin konaklama süresini artıracak ve sağlayacak olan yeni bir türü sağlayabilmemiz gerekiyor. Biz İzmir'i Expo'nun aday şehir olduğu için dünyada İzmir'i tanıtmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Bütün dünya fuarlarına katılıyoruz. Tüm bu fuarlarda İzmir'e yer veriyoruz. Tanıtım görsellerinde İzmir'in bulunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tanıtımı son derece önemsiyoruz." "Dünyaya göstereceğimiz İzmir'in bütün yüzüdür" diyen Günay; sivil sunumun çok önemli olduğunu ifade ederek; "Bizim yapacağımız iş bu metaryelleri Expo sunumu olarak yer vermektir. Burada belediye başkanına büyük görev düşüyor. Hükümet olarak İzmir stantlarımızı açıyoruz.İzmir adaylığı özel olarak vurgulanıyor. Dünyada en çok ziyaret yerleri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Günay, Ege bölgesindeki turizm faaliyetlerini gösteren bir sunum gerçekleştirdi.

EXPO İÇİN BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ŞART Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise; Expo 2020 İzmir'in ikinci deneyimi 2015'i az bir farkla ıskalandığını ifade ederek şunları konuştu; "2015 Expo'da bizim için ciddi bir tecrübe oldu. Yanlışlarımızı anlama fırsatı bulduk. Çeşitli sunumlar yapıldı. Tüm bunlar bir önceki Expo adaylığına düzenli çalıştığımızı gösteriyor. Bu işe herkes kendi kapasitesinde kendi imkanları dahilinde katkı sağlıyor. Bir tek konuşma bile olmadan Expo ile İzmir'in önü açıldı. Gerekli olan yasal mevzuat,yasal yapı bir çok düzenlemeyi hemen yaptık. 2015'e göre bu konuda tereddütümüz yok. Bu büyük sergi 6 ay sürecek. 40 milyona yakın insan gelecek. İzmir'in Expo 2020 ve İzmir'de yapılan hazırlıklar bir yandan giderken bir yandan Marmara'ya kadar uzanan 9 vilayetinde bu projeden istifade etmesi gerekir. Ülkenin ticaretinde,üretiminde Expo’dan doğacak sonuçlardan yararlanılması ve sorumluluk alınması en önemli işlerden bir tanesidir. Bu projeyi İzmir'e mahsus proje olmasını düşünmeyin. Bundan sonra yapılacak faaliyetlerde bu konuya gerekli önemin ve önceliğin verilmesi şarttır. Bu toplantılar,bölgesel işbirliğinin güçlü şekilde devam ettirilmesi ve devamının gelmesinin önemini vurgulamak istiyorum" Projenin temasına değinen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü; "Esasında Türkiye niye böyle bir yola çıktı. Ülkeler temalarında hayallerini ifade ediyor. Bizim bir farkımız var, biz yaptıklarımızı temaya koyduk. Olmazsa olmaz 2 tane evrensel ihtiyacı ön plana çıkarıyoruz. Büyük Atatürk'ün Cumhuriyet'i ilan ettikten sonra 3 hedefi vardı. Ulaşım,sağlık,eğiitm ve bu alanlar hala öncelikli alanlar olmaya devam ediyor. Türkiye ulaşımda iletişimde çok ciddi işler yaptı."

Expo toplantısının ardından Expo ortak metin belgesine ilk olarak Bakan Günay ve Yıldırım imza attı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile