Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayı ihracat verilerini ABD’deki California ve İtalya’daki Po ovasından sonra dünyanın üçüncü büyük ovası olan Çukurova’nın üretim üssü Adana’da açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı verilere göre Türkiye’nin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar oldu. 2015’in Ocak-Eylül döneminde yüzde 10 gerilemeyle 106 milyar 287 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık süreçte de yüzde 7.6 azalışla 145 milyar 515 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM verilerine göre ilk 9 ayda tarım ve sanayi ihracatı kilogram bazında yüzde 1.6 artış gösterdi.
Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve AB oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 14, İngiltere’ye yüzde 11, Irak’a yüzde 32, İtalya’ya yüzde 2, ABD’ye ise ihracat yüzde 8 geriledi.
Eylül ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 45 ile Ürdün yakalarken, Slovenya’ya ihracat yüzde 32, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 11 arttı. Eylül ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler Namibya, Fildişi Sahili, Katar, Norveç, Slovakya, Meksika ve Kolombiya oldu.
Eylül ayında AB’ye ihracat yüzde 11, Kuzey Amerika’ya yüzde 7, Afrika’ya ise yüzde 25 geriledi.
En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında, Manisa’nın ihracatı eylül ayında yüzde 7 gerilerken, Sakarya’nın ihracatı yüzde 14, Bursa’nın ihracatı yüzde 15, Ankara ve Gaziantep’in yüzde 17, İzmir ve Kocaeli’nin yüzde 20, Denizli’nin yüzde 21, İstanbul’un yüzde 22 ve Hatay’ın yüzde 30 düştü. Adana’nın ihracatı eylül ayında yüzde 16, ilk 9 ayda ise yüzde 14 geriledi.
İhracat verilerini Adana’da açıklamanın önemine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Adana her geçen yıl gelişiyor ve 2 milyar dolara yakın yıllık ihracat yapıyor. En büyük ihracatçı illerimiz arasında 11. sırada olan bu ilimiz, ilk bin ihracatçı firma içerisinden de 21’ine ev sahipliği yapıyor” dedi.
5-6 KASIM’DA ADANA’DA İNOVASYON HAFTASI
Adana’ya inandıklarını aktaran Büyükekşi, 5 yıldan bu yana İstanbul’da Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenlediklerini ve geçen yıl bunu Anadolu’ya yaydıklarını aktardı. Bu yıl Adana’da da 5-6 Kasım tarihlerinde İnovasyon Haftası düzenleyeceklerini anlatan Büyükekşi, “Bu etkinliklerle sanayici, akademisyen, girişimci ve inovasyon tutkunlarını aynı çatı altında buluşturuyoruz. Memleketimizin tüm bölgelerinde inovasyon kültürünü yaymayı hedefliyoruz. Güler ve Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın gibi iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve önemli yabancı konular Adana’da bizlerle olacak” ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, Adana İnovasyon Haftası’nın partner ülkesinin Finlandiya olduğunu açıklayarak, “Attığımız bu güzel adımlarla birlikte, Türkiye bir taraftan dünyada hakkı olan yeri bulmaya çalışıyor. Diğer taraftan da hain terör saldırıları, ülkemizin huzur ve yatırım ortamını baltalamaya çalışıyor. Bu süreçte teröre inat birlik olacağız. Daha sıkı kenetleneceğiz. Kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz” diye konuştu.
“BÜYÜME MORAL OLDU”
Türkiye’nin beklenenin üzerinde gelen ikinci çeyrek büyüme rakamının moral olduğunu dile getiren Büyükekşi, “Türkiye, ulaştığı yüzde 3.8’lk büyüme rakamıyla ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanan 50 ülke arasında ilk 10’a girdi. Yüzde 2 ila 3 bandında büyüyen Polonya, İspanya, Mısır, İsveç, Güney Kore ve Meksika’yı geride bıraktı” şeklide konuştu.
Türkiye’de, son 10 yılda sektörlerin milli gelir içindeki payına bakıldığında imalat sanayiinin yüzde 15’lik payını koruduğunu, oransal olarak bir artışın olmadığının görüldüğünü vurgulayan TİM Başkanı, “Uluslararası rekabette güç kazanmak ve ekonomimizi istikrarlı bir şekilde büyütmek için imalat sanayiinin milli gelir içindeki payının en az yüzde 20’ler seviyesine ulaşması gerekiyor” diye konuştu.
Dünya ekonomilerinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, birçok ülkede dalgalanmaların devam ettiğini hatırlatarak “Bu yıla dünya ekonomisinde yüzde 3.1 büyüme beklentisi ile girilmişti. Ancak şu anda bu beklenti yüzde 2.6 ya geriledi” diyerek küresel yavaşlama ve Çin etkisi yüzünden aşağı yönlü riskler gören FED’in de faiz artışını bir sonraki toplantıya ertelediğine dikkat çekti.
Büyükekşi, dünya mal ticaretinin de yılın 7 aylık döneminde yüzde 11 gerilediğini, düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam ettiğini gördüklerini söyledi.
Doların tüm dünyada değer kazanmasıyla birçok ülkenin ihracatını aşağı yönde olduğunu vurgulayan Büyükekşi “Örneğin en fazla ihracatı yaptığımız Almanya’nın yılın ilk 7 ayındaki ihracatı dolar bazında yüzde 13 geriledi. Fransa, İtalya ve İspanya’nın ihracatı yüzde 15, Brazilya’nın ve Hindistan’ın yüzde 16 ve Rusya’nın yüzde 30 geriledi. Dolayısıyla tüm dünyanın ihracatı geriliyor” dedi.
Dünya mal ticaretinde büyük etkiye sahip emtia fiyatlarındaki gerilemenin sürdüğüne de işaret eden Tim Başkanı Büyükekşi, “Son 12 yılda brent petrolün fiyatı yüzde 48.8, çeliğin yüzde 62, nikelin yüzde 39.4, altın ise 8.2 geriledi” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ihracatını miktar bazında artırmasına rağmen Euro/Dolar paritesi nedeniyle değer bazında gerileme yaşandığını ve ihracatçı için bunun sıkıntı oluşturduğunun altını çizen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ortalama Euro/Dolar paritesi ilk 9 ayda geçen seneye göre yüzde 17.7 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk 9 ayda tam 9.7 milyar dolar oldu. İhracatın miktar bazlı artışına paralel olarak son çeyrekten itibaren toparlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Eylül Ayı İhracatı Geçen Yıla Göre Yüzde 19.8 Azaldı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat verilerini Adana’da açıkladı. Buna göre Eylül’de ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 düşüşle, 10 milyar 613 milyon dolar olarak gerçekleşti.