Eylül Bebeler, Akran Reddini Önleyecek

Eylül Bebeler, Akran Reddini Önleyecek

Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ) engelsiz toplum konusunda farkindalik saglamak ve akran reddini önlemek amaciyla hayata geçirdigi ‘Eylül Bebekler’, Izmir’de 2022-2023 egitim ögretim döneminin baslamasiyla ögrencilerle bulusacak. Projenin Izmir’den baslayarak ülkeye yayilmasini hedeflediklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Izmir Il Milli Egitim Müdürlügü ile imzaladigimiz protokolle adini üniversitemizden alan Eylül Bebekler’in Milli Egitim Bakanligimiza bagli kurumlarda egitim amaçli kullanilmasini saglayacagiz” dedi. Izmir Il Milli Egitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise akranlarindan farklilik gösteren çocuklarin hayata hazirlanmasi ve velilerin desteklenmesi noktasinda Eylül Bebekler Projesi’nin rolünü önemsediklerini ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesinin engelsiz toplum konusunda farkindalik olusturmak ve özel gereksinimli bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek amaciyla hayata geçirdigi Eylül Bebekler Projesi’nin yerelden ulusala yayilmasi için ilk adim atildi. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Izmir Il Milli Egitim Müdürlügü arasinda imzalanan protokolle 2022-2023 egitim ögretim yilinda Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli resmi okul öncesi kurumlarda akran reddinin erken yaslarda önüne geçmek amaciyla Eylül Bebekler ile egitim verilecek. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Izmir Il Milli Egitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’ün katilimiyla imzalanan protokolle, kentteki okul öncesi ögretmenlerine ve kurumlarina DEÜ Buca Egitim Fakültesi araciligiyla Eylül Bebekler ile ilgili bilgilendirme yapilacak. Protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilecek çiktilarin ardindan Eylül Bebekler Projesi’nin ülke genelindeki tüm okul öncesi kurumlara yayginlastirilmasi hedefleniyor.

"Farkindaligi artiracagiz"

Protokol töreninde konusan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, engelsiz üniversite ve engelsiz toplum hedefleri dogrultusunda birçok çalisma gerçeklestirdiklerini ifade ederek “Çiktigimiz bu yolda birçok kazanim sagladik. Farkli birimlerimiz ve programlarimiz Mekanda Erisilebilirlik, Yesil Bayrak, Engelsiz Program Nisani almaya hak kazandi. Erisilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olduk. Bunlarin disinda da birçok çalismaya imza attik, atmaya devam ediyoruz. Çalismalarimizdan bir tanesi de engellilik kavramina iliskin yanlis fikirlerin ve akran reddinin önlenmesi amaciyla baslattigimiz Eylül Bebekler Projesi’ydi. Izmir Il Milli Egitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür ile imzaladigimiz protokolle adini üniversitemizden alan Eylül Bebekler’in Milli Egitim Bakanligimiza bagli kurumlarda egitim amaçli kullanilmasini ve hocalarimiza egitim verilmesini saglayacagiz. Projenin Izmir’den baslayarak ülkemize yayilmasini hedefliyoruz. Protokolle, okul öncesi kurumlarda egitim gören evlatlarimizin akran reddine karsi bilgilenmesini ve özel gereksinimli bireylere yönelik bir farkindalik olusturmayi amaçliyoruz” diye konustu.

2022-2023 egitim-ögretim yilinda okul öncesi ögrencilerine yönelik verilecek egitimlerle uygulama ve tanitim etkinlikleri gerçeklestirilecegini söyleyen Rektör Hotar, “Protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilen sonuçlari kamuoyuyla paylasacak ve toplumsal farkindaligi artiracagiz" diye ekledi.

"Projeyi önemsiyoruz"

Izmir Il Milli Egitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise Dokuz Eylül Üniversitesinin Türkiye’nin köklü ve öncü üniversiteleri arasinda yer aldigini belirterek “DEÜ Buca Egitim Fakültesi ile isbirligi yapmak bizi daha güçlü kilacak. Yaklasik 8 ay önce göreve basladik. Göreve basladigimiz ilk günden bu yana Dokuz Eylül Üniversitemizle yakin ilgi, alaka ve beraberlik içerisindeyiz. Okul öncesi egitim de Milli Egitim Bakanimiz Mahmut Özer’in en çok önem verdigi konular arasinda yer aliyor. 2022-2023 egitim ögretim yilinda 5 yasindaki bütün çocuklarimizin okul öncesi egitim almasini hedefliyoruz. Izmir’de 5 yasta egitim seviyemiz yüzde 65’lerden yüzde 90’lara yükseldi. Önümüzdeki yil yüzde 100’e çikarmak istiyoruz” ifadelerini kullandi. Dokuz Eylül Üniversitesinin yaptigi çalismanin çok önemli olduguna deginen Yentür, söyle konustu: “Egitim bizim en temel basamagimiz ve bizim için çok özel olan çocuklarimiz var. Akranlarindan farklilik gösteren çocuklarimizin hayata hazirlanmasi ve velilerimizin desteklenmesi noktasinda Eylül Bebekler Projesi’nin rolünü önemsiyoruz. Bazi seyleri anlatmak yerine onlari ortaya koymak, akademik destek almak isimizi kolaylastiracaktir. Okul sadece ders islemek degil, hayata hazirlamaktir. Eylül Bebekler, eylül ayi ile birlikte ögrencilerimizle bulusacak."

Eylül Bebekler Projesi

Dokuz Eylül Üniversitesinin özel gereksinimi olan bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek ve engelsiz toplum konusunda farkindalik olusturmak amaciyla ürettigi ‘Eylül Bebekler’ ile çocuklarin siklikla maruz kaldiklari akran reddini önlemek ve durumlari hakkinda bilgi edinilmesi hedefleniyor. Proje çerçevesinde her bebek, mevcut engel durumunu tanimlayacak sekilde olusturuldu. Ulusala yayilmasi için ilk adimini atildigi proje ile isitme yetersizligi, fiziksel yetersizlik, görme yetersizligi, down sendromu, albinizm, marfan sendromu ve dwarfism sendromuna da dikkat çekiliyor. Projenin ismi de Dokuz Eylül Üniversitesinden geliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile