Eynesil Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu Açıklama Yaptı

Eynesil Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu, fındık rekolte tespitlerinin yüksek tutularak fındık fiyatlarının belirlenmesine doğrudan etki yapıldığını savundu.

Musaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde yapılan fındık rekolte tespitlerinin üreticiyi aldatıcı yönde olduğunu iddia etti.

''Fındık rekolte tespitleri yüksek tutularak fındık fiyatlarının belirlenmesine direkt etki yapıldı'' diyen Musaoğlu, ''Arz ve talep meselesi diyerek istedikleri gibi fiyat belirliyorlar, Ziraat Odalarının da aralarında bulunduğu 9 resmi kurum tarafından yapılan rekolte tespiti tüccarın yaptığı rekolte tespitinin altında'' dedi.

Bu yıl yaz mevsiminin diğer yıllara oranla daha kurak geçtiğini ifade eden Musaoğlu, sıcaklıkların fındığa doğrudan etki ettiğini ve yanmasına neden olduğuna işaret etti.

Bu olumsuzluklara rağmen fındık rekolte tespitinin yanlış yapıldığına dikkati çeken Musaoğlu, şunları kaydetti:

''Resmi kurumlar tarafından yapılan rekolte tespiti 600-650 bin ton. Rekolte tespiti tutsa bile geçen yıl yurt dışı kabuklu fındık ihracatı 525 bin tondur. Bu durumlar göz önünde tutulduğunda geçen yıl 6 bin lira'dan başlayıp 7 bin 800 liraya çıkan fındık fiyatı bu yıl nasıl olur da 3 bin 800 ile 4 bin 200 liraya kadar düşebilir. Geçen yıl tüccar zarar mı etti- Gübre fiyatlarına yüzde 30 zam geldi. Benzin fiyatı 5 bin liraya dayandı. İşçilik ücreti artarken fındık fiyatının düşmesine anlam veremiyoruz.''

Muhabir: Fikret Bodur / Veysel Kara

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile