Eyüp Aşık: Yeşil’in Askeriye İle İlişkisi, Benim Yazım Üzerine Kesildi

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda başkanlık yapan milletvekilleri ve mevcut üyeleri Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle TBMM’de buluşarak, hazırladıkları bir bildiriyi imzaladı.

Komisyon başkanlarına dönemlerini hatırlatan birer şilt verildi. Sema Pişkinsüt’e karakolda bulduğu Filistin askısı ve tutanağının fotoğrafı takdim edildi.

Toplantıda konuşan komisyonun eski başkanlarından Eyüp Aşık, komisyon başkanı olduğu dönemde Tunceli bölgesinden `Yeşil` diye birisinin işkence yaptığına dair çok şikayet aldıklarını söyledi. Bunun üzerine 7. Kolordu Komutanlığı’na yazı yazdıklarını belirten Aşık, komisyonun yazısı üzerine Yeşil’in 7. Kolordu ile ilişiğinin kesildiğini ifade etti. Aşık sözlerine söyle sürdürdü: Tunceli bölgesinden 1990’da Yeşil ile ilgili yaklaşık 500 şikayet geldi. "Yeşil diye bir adam geliyor, işkence yapıyor, evlerimizi yakıyor, köyü basıyor, adam dövüyor, bıktık. Yeşil ve adamlarından bize bir çare." diyorlardı. Komisyon olarak inceledik ve Tunceli’ye heyet gönderdik. Komutanlığa "Böyle böyle bir adam var. Sizinle ilgili görülüyor. Sizin adına hareket ediyor. İnsan haklarını ihlal ediyor." diye yazı yazdım. Komisyonun yazısından bir ay sonra 7. Kolordu’dan bize bir yazı geldi. "Faydalanıyorduk, elemanımızdı, İnsan Hakları Komisyonu’nun tavrı, ikazı ve bize yazı yazması üzerine Yeşil’in görevine son verdik.’ diye. 7. Kolordu Komutanlığı’nın 31 Mart 1991 tarihli yazısı arşivde olması.
Aşık, komisyonun çalışması sırasında başörtüsünün insan hakları ihlali olduğu ve inceleme yapılacağı şeklinde üniversitelere yazı gönderdiklerini, rektörlerden ‘bizde yasak yok’ cevabı geldiğini ifade etti. Telefon dinlemeleri ve uzun tutukluluk sürelerinin insan haklarını ihlal eder boyuta ulaştığını belirten Aşık, komisyonun bu konularda da harekete geçmesini istedi.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu başkanlarından Sema Pişkinsüt de Almanya’da Hitler tarafından Yahudilere yapılanların günümüzde Türkler’e karşı uygulandığını belirtti. Pişkinsüt, komisyonun Ergenekon davası tutuklusu Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevinde ölümünü incelemesi istedi. Geçtiğimiz dönem komisyonun başkanlığını yapan Zafer Üskül de komisyonun bilgi almada çok zorluk çektiğini vurguladı. Üskül, bir ilin Sıkıyönetim İrtibat Subayları’nın listesini istediklerini kendilerine 40 sayfa o ildeki bütün subayların listesinin geldiğini kaydetti. Üskül, "İçinden çık çıkabilirsen." dedi.

Mehmet Elkatmış da dünyada insan hakları ihlallerinin çok fazla olduğunu belirterek, komisyonun buralarda da çalışma yapmasını istedi. 1990’larda komisyon başkanlığını yapan Sabri Yavuz da, kendi dönemlerinin insan hakları açısından çok sancılı olduğunu ifade etti. Kendilerine köy yakılması ile ilgili çok şikayet geldiğini belirten Yavuz, bunu incelemek istediklerinde ilin valisi tarafından ‘güvenliğinizi sağlayamayız’ yanıtının geldiğini kaydetti.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, kendisinden önce komisyon başkanlığını yapan milletvekillerine kendi dönemlerinde öne çıkan olaylara ilişkin dokümanlardan oluşan birer şilt takdim etti. Komisyonun ilk başkanı Eyüp Aşık’a başkanlığa seçildiğine dair tutanak, Zafer Üskül’e Askeri Cezaevleri İncelemesi’ne dair rapor, Sabri Yavuz’a Yüksek Askeri Şura kararlarının yargıya açılmasına dair değerlendirmesi, Mehmet Elkatmış’a komisyonun çalışmalarını yurt dışında anlatmasından dolayı Claudia Benedikta Rothile çekilen bir fotoğrafı, Sema Pişkinsüt’e karakol denetiminde bulduğu Filistin askısı ve karakolda tutulan tutanak, Ahmet Türk’e ise başörtüsü yasağının insan hakları ihlali olduğuna dair değerlendirmesi. Komisyon başkanları toplantının ardından hazırlanan ortak bildiriye imza attı.
Ahmet Türk başka bir programı nedeniyle toplantıya katılamadı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile