Eyüp Belediyesi tarafından, İstanbul Medya Akademisi iş birliği ve TRT medya sponsorluğu ile düzenlenen, "Eyüp Film Akademisi"nin 2017-2018 eğitim sezonunun açılışı yapıldı.
Eyüp Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılışta, projenin tanıtım filmi ve öğrencilerin çektiği kısa filmlerin gösterimi yapıldı.
Açılışta konuşan İstanbul Medya Akademisi Başkanı Ogün Şanlıer, Eyüp Film Akademisi öğrencilerinin çektiği kısa filmlerin, Uluslararası Boğaziçi Film Festivali bünyesinde yer alan, "İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü" kapsamında değerlendirileceğini belirtti.
Eyüp Film Akademisinde yer alan öğrencilerin, uluslararası film festivaline katılacakları için bu heyecana ortak olduklarını ifade eden Şanlıer, "Genç arkadaşlarımız belki Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nden ödül alacaklar. Bu yıl çok önemli uluslararası konuklarımız var, dünya çapında yönetmenlerimizi konuk ediyoruz. Bu yönetmenlerle bir arada bulunma fırsatı yakalayacaklar, bu imkanı gençlere sunmaktan son derece mutluyuz." dedi.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da belediye olarak yerli ve milli bir duruşu her zaman sergilemek durumunda olduklarını vurgulayarak, "Eyüp Film Akademisi, yerli ve milli yaklaşımımızın ve duruşumuzun bir ifadesi ve güzel bir proje olarak yola çıktı. Yerli ve milli olmak esasında evrensel kültür ve sanattan uzak olmak, bigane kalmak ve görmezden gelmek anlamına asla gelmemektedir ama pergelin bir ucunda mutlaka yerli ve milli olması gerektiğini, bu hakkı teslim etmemiz gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.
- "Yaşadığımız çağın gereksinimini bulabilmek için araştırıcı olmak zorundayız"
Yönetmen Derviş Zaim ise Eyüp Sultan'ın önemli bir kültürel ve tarihi konumda bulunduğunu aktararak, "Burası Mimar Sinan'ın en fazla eserinin olduğu yerlerden biridir. Dolayısıyla film ve sinemayla ilgili bir girişimde bulunulduğu zaman aklımızda birçok şey olabilir ve amacımız çok çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Fakat bu topraklarda yaşıyorsak ve bu topraklara ilişkin bazı şeyler geliştirmek, söylemek ve terennüm etmek istiyorsak, içinde yaşadığımız coğrafyanın bize neler hazırladığına da dikkat etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Mimar Sinan'ın, bugünün muhtemel sinemacısına neler söyleyebileceğinin önemli olduğunu vurgulayan Zaim, şunları kaydetti:
"Bu konunun, üzerinde düşünülmesi gereken hususlardan biri olduğunu naçizane düşünüyorum. Mimar Sinan, hiç bir zaman aynı işi yapmadı, hep denedi. Zamana, zemine ve bağlama göre farklı işler yaptı. Dolayısıyla yaptığı girişim, bizlere neler bağışlayabileceğinin küçük bir örneğidir ve Eyüp Sultan'ın, Eyüp'te yetişen bir sinemacının etrafına baktığı zaman, burada bulabileceği ipuçlarını ihtiva ettiğini düşünüyorum. Bizler de içinde yaşadığımız çağın gereksinimini, biçimini ve içeriğini bulabilmek için etrafımıza bakmak ve ona göre araştırıcı olmak zorundayız. (Mimar Sinan) Nasıl ki hep aynı şeyi yapmadı ve bir değer araştırmasıyla birlikte bunu götürdüyse, biz de aynı şekilde bu sanatı geliştirmek için benzer bir bakış perspektifi içinde olursak o kadar iyi olur."
Etkinlikte ayrıca, yönetmen Hüsamettin Ünlüoğlu, oyuncu Ferdi Altuner ve Eyüp Film Akademisi eğitmeni Ege Ellidokuzoğlu, akademi hakkında öğrencilere bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp Film Akademisi 2016-2017 mezunlarından 21 öğrenciye sertifikalarını takdim etti.
Eyüp Film Akademisi 3'üncü sezonunda, öğrenciler 7 ay süreyle kamera ve ışık kullanımı, senaryo yazımı ve eleştirisi, kurgu teknikleri ve görsel efekt kullanımı üzerine eğitim alacak.
'Eyüp Film Akademisi' Yeni Sezona Başladı
Eyüp Film Akademisinde, öğrenciler 7 ay süreyle kamera ve ışık kullanımı, senaryo yazımı ve eleştirisi, kurgu teknikleri ve görsel efekt kullanımı üzerine eğitim alacak Eyüp Belediye Başkanı Aydın: 'Eyüp Film Akademisi, yerli ve milli yaklaşımımızın ve duruşumuzun bir ifadesi ve güzel bir proje olarak yola çıktı' Yönetmen Zaim: 'Eyüp Sultan'ın ve Eyüp'te yetişen bir sinemacının, etrafına baktığı zaman burada bulabileceği ipuçlarını ihtiva ettiğini düşünüyorum. Bizler de içinde yaşadığımız çağın gereksinimini, biçimini ve içeriğini bulabilmek için etrafımıza bakmak ve ona göre araştırıcı olmak zorundayız'