Ezcacıbaşı, Rusya'ya İkinci Bir Fabrika Kurmayı Planlıyor

Ezcacıbaşı, Rusya'ya İkinci Bir Fabrika Kurmayı Planlıyor

Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Eczacıbaşı, Rusya'ya ikinci bir fabrika kurmayı planlıyor.

Eczacıbaşı Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Tahsin Yamaner, "Stratejilerimiz çerçevesinde BDT coğrafyasına önem veriyoruz. Rusya’da bir fabrika yatırımı gerçekleştirdik, şimdi ikincisini planlıyoruz." dedi.

Eczacıbaşı Yapı Grubu, Türkiye dışındaki yapılanmasında 5’inci pazar olarak seçtiği Ukrayna’da, katıldığı yapı fuarı ‘Interbud Kiev’de, Vitra’nın lansmanını yaptı. Eczacıbaşı Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Tahsin Yamaner, burada yaptığı konuşmada, şirketinin yurt dışı stratejilerine ilişkin bilgi verdi. Yamaner, “Almanya’yı merkez alarak Avrupa’ya açıldık ve İngiltere’ye kadar uzanan bir yapılanmaya gittik. Stratejilerimiz çerçevesinde BDT coğrafyasına önem veriyoruz. Rusya’da bir fabrika yatırımı gerçekleştirdik, şimdi ikincisini planlıyoruz. Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan gibi ülkelerin bulunduğu BDT coğrafyasında 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an için Rusya’da beş mağazamız var, bu yılsonuna kadar ise 2 mağaza daha açacağız. Bu coğrafyada 200 olan personel sayımızı, 2013 yılında 400 personele çıkarmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Interbud Kiev’e 3’üncü kez katıldıklarını ancak, bu sefer çok daha iddialı olduklarını aktaran Yamaner, "Tabii bunda Ukrayna’daki ticari organizasyonumuzu başlatarak depo açmamız ve kadro yapılanmasına gitmemiz önemli etken oldu. Fuar standımız, fuarın en iyi standı olarak nitelendiriliyor. Talepten ve fuardaki genel hareketlilikten memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Yurtdışında Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya’dan sonra Ukrayna’daki firmamız Vitra’nın 5. yurtdışı firması oldu.” bilgisini verdi. Gelecek 10 yıl zarfında Türkiye’nin seramik sektöründe dünyadaki en önemli oyuncularından biri haline geleceğini söyleyen Ahmet Yamaner, “Türkiye’de gerekli hammadde var, dünyanın en verimli işçiliklerinden birine sahibiz. Girişimcimizle, yöneticimizle, mühendisimizle, işçimizle önemli deneyimler edindik. Sektörümüzdeki en önemli artımız üretimdeki verimliliğimiz. Bugün markalaşmada, satışta, pazarlamada da önemli mesafe kaydettik.” diye konuştu.

‘ECZACIBAŞI İSTİKRARLI ENERJİ İÇİN RUSYA’YI SEÇTİ’

Rusya’da karo fabrikası kurmadan önce, özellikle Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi ve Moskova arasında fabrika yatırımının yeri konusunda seçim yapmak durumunda kalan gurup hammadde zengini Ukrayna yerine Rusya’yı seçmişti. Gurubun Rusya’yı seçimini değerlendiren Yamaner, “Bu kararı alırken, hammaddeyi yakınlığı ya da pazarı yakınlığı ön plana alacaktık. Pazara yakınlık son kararımızda belirleyici oldu. Donetsk Bölgesi evet, hammaddeye yakın ve bugün Ukrayna’dan madencilik şirketimiz Esan Eczacıbaşı aracılığıyla büyük miktarda hammadde satın alıyoruz ama bu coğrafyada en büyük pazar Moskova ve çevresinde. Rusya’da yatırım yapmayı tercih etmemizin bir başka önemli nedeni ise Rusya’daki rekabetçi ve istikrarlı enerji fiyatları. Sektörümüzde girdi maliyetlerinde enerjinin payı yüzde 30’ları buluyor. Ukrayna’da enerji konusu ne yazık ki istikrarlı bir profil çizmiyordu. Ayrıca Rusya’dan ürünü Ukrayna’ya rahatlıkla sevk edebiliyoruz arada gümrük konusunda ise hiçbir sorun yok.” şeklinde konuştu.

‘UKRAYNA’DA REKABET OLDUKÇA SIKI’ Ukrayna’nın; kil, kaolen gibi seramik hammaddesi açısından zengin bir ülke olduğunu ifade eden Yamaner, başta İtalyan sermayeli ortaklıklar olmak üzere, ülkede çok sayıda üretici olduğu bilgisini verdi. Ukrayna’da rekabetin oldukça sıkı olduğunu kaydeden Yamaner şöyle konuştu: “Ukrayna’da üretim tesisi kurmadık ama Ukrayna pazarında büyümeye önem veriyoruz. Bu çerçevede kendi firmamızı kurduk. İlk etapta 3 ay önce depomuzu hizmete aldık. Bir sonraki aşamada ise mağazalaşmayı planlıyoruz. Ukrayna, enerji sorununu halledebilirse, bu sektörün ihtiyaç duyduğu zengin hammaddeleriyle önemli bir üretici ülke olabilir. Ancak ülkede istikrarlı ve rekabetçi gaz fiyatları olması şart.” ‘TÜRK MÜTEAHHİTLER EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ’ Rusya’da en büyük avantajlarının Türk müteahhitler olduğunu anlatan Yamaner, “Özelikle büyük projelerde Enka, Rönesans, Polimeks, Ant Yapı gibi firmalar Vitra kalitesini bildikleri için pazara hızla giriş yapma imkânımız oldu. Sektörde talebi ulaşmada bir başka önemli nokta, mimarlar tarafından tercih ediliyor olmak, zira mimarlar müşteri tercihlerinde belirleyici oluyor. Rusya’da mimarlarla sıkı çalışıyoruz, aynı şekilde Ukrayna’da da aktif olacağız. Perakendede ise talebi pazarlama yatırımları ve mağazalaşarak oluşturuyorsunuz. Onun için biraz önce belirttiğim 20 mağaza hedefini koyduk. Ukrayna’da kısa bir süre sonra mağazalaşmaya başlamayı planlıyoruz.” dedi.

‘HEDEFTE KAZAKİSTAN VE HİNDİSTAN VAR’ Rusya’da, karo fabrikasını geçtiğimiz aylarda açan Eczacıbaşı Yapı Grubu, seramik sağlık gereçleri fabrikasını ise önümüzdeki yıl faaliyete geçirmeyi planlıyor. Öte yandan Eczacıbaşı yapı alanında Rusya dışında Ukrayna ve Kazakistan’da ticari yapılanmayı planlıyor. Türkiye’de ve Almanya’da dörder fabrikası bulunan Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun Fransa’da iki ve bir fabrikası da Rusya’da var. Kısa vadede Kazakistan’a açılmayı planlayan gurup Hindistan’ı ise orta ve uzun vadede stratejik bir pazar olarak görüyor.Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun toplam cirosu 2011 yılında 800 milyon euro civarında gerçekleşti. Bu cironun yarısı karo, yarısı ise banyo ürünlerinden geldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile