Türkiye’de su potansiyeli bakimindan önemli bir konumda yer alan Kahramanmaras’ta irili ufakli onlarca alabalik üretim tesisi yer aliyor. Onikisubat ilçesi Yayla Üstü Avgasir Mahallesi’nde yasayan Mehmet Barak (43), çalistigi tekstil fabrikasindan ekonomik zorluk çektigi için ayrildi. Bir süre sonra Karadeniz gezisi yapan Barak, gördügü balik tesislerinden esinlenerek adeta Karadeniz’i andiran köyüne alabalik üretim tesisi kurdu. Kendi isini kurarak ekonomik anlamda rahatladigini ve yillik ortalama 5 ton üretim yapan Barak, "Burasi 25 haneli Baskonus Yaylasi mevkiindeki küçük bir köy. Karadeniz bölgesine ziyarete gittigimde oradan esinlenerek 2004 yilinda açtigimiz tesis. Ben daha önce fabrikada isçilik yapiyordum. Buranin havasi ayni Karadeniz havasidir. Kislari soguk ve karli geçer. Biz burada her zorlugu yenerek üretime giristik. Baliklarin sagimindan baslayip, porsiyonluk hale gelene kadar üretim yapiyoruz. Kent merkezine 40 kilometre ve daima gelen arkadaslarimiz var. Çok sükür yillik 5 ton kapasitemiz var tamamini da burada tüketiyoruz. müsait yeri ve soguk suyu olan herkese burayi öneririm. Çok sükür trilyonluk gelirimiz yok ama kendimize yetecek bir gelir elde ediyoruz” dedi.
Balikçilar Dernegi Baskani Ibrahim Sari ise Kahramanmaras’in balikçilik sektöründe 5 bin kisiyi istihdam ettigini belirterek, “Kahramanmaras su havzasi bakimindan oldukça zengin bir bölge. Buna bagli olarak kentimizde irili ufakli 43 tane balik çiftligi ve barajda balik üretim tesisleri mevcut. Kentimizde yaklasik 6 milyon liralik ihracat yapiliyor. Bunun yani sira bu tesislerimizde ise 5 bin kisi istihdam saglaniyor” dedi.
Fabrika Isçisiydi Kendi Balik Üretim Tesisini Kurdu
Kahramanmaras’ta 5 yil çalistigi fabrikadan ayrildiktan sonra Karadeniz’i andiran köyünde alabalik üretim tesisi kuran girisimci yilda yaklasik 5 ton balik üretiyor.