Fabrikadan Üniversiteye

Fabrikadan Üniversiteye

Cumhuriyet tarihinin Taşköprü ilçesine ilk ve en büyük yatırımı olarak kurulan Kendir Fabrikası arazisinde kurulan Kastamonu Üniversitesi'ne bağlı Taşköprü Meslek Yüksek Okulu düzenlenen törenle kapılarını öğrencilerine açtı

Cumhuriyet tarihinin Taşköprü ilçesine ilk ve en büyük yatırımı olarak kurulan Kendir Fabrikası arazisinde kurulan Kastamonu Üniversitesi'ne bağlı Taşköprü Meslek Yüksek Okulu düzenlenen törenle kapılarını öğrencilerine açtı.
Taşköprü Meslek Yüksek Okulu Kampusu'nde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Taşköprü Meslek Yüksek Okulu Müdürü Remzi Ciğerci, üniversitelerin bilimin her alanda geliştirildiği yerler olduğunu söyleyerek, Taşköprü MYO'nun kısa sürede gelişerek Kastamonu Üniversitesi'nin merkezden sonraki ikinci en büyük kampusu haline geleceğine inandığını söyledi. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da, "1942 yılında temeli atılıp 1947 yılında cumhuriyetimizin ilk yatırımı olarak kapılarını açan bu anlamlı yerde bugün gençlerimizin eğitim alabilecekleri bölge sayılı bir Meslek Yüksek Okulu'nu hayata geçirmekten dolayı mutluluk duyuyoruz" dedi.
10 bin metrekare kapalı alana sahip ve 17 derslikten oluşan Meslek Yüksek Okulu'nun YÖK tarafından tek bölüm verilmesinden dolayı da kırgınlıklarının olduğunu belirten Arslan, "Gönül isterdik ki 10 değil çok daha fazlasını hak eden ilçemiz ve Meslek Yüksek Okulumuz daha fazla sayıda öğrencilerine kapılarını açsın. Fakat her türlü alt yapısıyla örnek teşkil eden okulumuzun hak ettiği yere gelmesi için elimizden gelen gayreti bundan sonrada sarf edeceğiz" diye konuştu.
Daha sonra konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay ise, niyetlerinin Taşköprü MYO'yu 200 öğrenci ile eğitime açmak olduğunu, fakat YÖK'ün tek bölüm vererek istedikleri diğer bölüm olan Bilgisayar Bölümünü, "Bu bölümün istihdam olanağı bulunmuyor" diyerek reddettiğini kaydetti. Gökçebay, Araç'ta ve Kastamonu merkezde bulunan bu bölümün doluluk oranının yüzde 100 olduğunu, ayrıca ülke genelinde en kolay iş bulan bölümlerin bilgisayar bölümlerinin olduğunu söyleyerek, YÖK'ün kendi kendine tezata düştüğünü ifade etti. Üniversitelerinin işlerinin yavaşlatıldığını hatta durdurulmaya çalıştığını kaydeden Gökçebay, "1885 yılında Anadolu'nun ilk lisesi kurulan Kastamonu'da bir üniversite 1950'li yıllarda kurulmalıydı. Taşköprü MYO ile ilgili okul yönetiminin bizden önümüzdeki yıl için 4 bölüm isteği oldu. Fakat biz bu 4 bölüme yöreye has bazı bölümleri ekleyerek YÖK'ten talepte bulunacağız. Tüm engellemelere rağmen Kastamonu Üniversitesi hızla gelişmeye devam ediyor. Fabrikadan Meslek Yüksek Okulu'na dönüştürülen Taşköprü MYO ise, Karadeniz Bölgesi'nin en gözde kampusune sahip okul konumunda. Burada eğitim görecek öğrencilere de sesleniyorum. Ülkemiz bölünmeye çalışılıyor. Hepiniz uyanık olun. Ulu Önder Atatürk'ün Nutku'nu muhakkak okuyun. Gençler ülkenin geleceği sizlerin elinde" dedi.
Daha sonra konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Hasan Atlan da, 2004 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından kapatılan Kendir Fabrikası arazisinde bir Meslek Yüksek Okulu kurulabilmesi için dönemin Bakanı Murat Başesgioğlu ile birlikte yoğun çaba sarf ettiklerini ve bu alanın 65 dönümünü Taşköprü Belediyesi'ne 31 dönümünü de Kastamonu Üniversitesi'ne devrini sağladıklarını kaydetti. Kendisinin YÖK'ü savunmadığını fakat Rektör Gökçebay'ında yer yer siyasi davrandığına değinen Altan'a, Kastamonu Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Bahri Gökçebay da, ayağa kalkarak "Siz milletvekili olarak makamımıza gelerek hiç bizleri ziyaret ettiniz mi" diyerek tepki gösterdi.
Eski Devlet Bakanı İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da, ortamı biraz yumuşatarak Taşköprü'nün önemli bir gününü ifşa ettiğini söyleyerek, "Bizlere bu arazinin tahsisinde yardımcı olan dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'ye teşekkür ederek iyi ki o gün gayret göstermişiz bugün bunun mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Belediye Başkanının, rektörün, Kaymakamın bu projenin gerçekleşmesi için canla başla çalıştıklarını belirten Başesgioğlu, şöyle devam etti:
"Biz Kastamonulular olarak hiç kimseye haksızlık etmeyiz. Hiç kimsenin haksızlığına da tahamül etmeyiz. Herkes duydun kim bundan sonra ilimizin ve ilçelerimizin kader konularına taş koyacak olursa Taköprülüler olarak Kastamonulular olarak karşısında bizleri bulur. Üniversitelerimizde her türlü konular fikirler konuşulacak ki her şey ortaya çıksın. Gün birlik beraberlik günüdür. Bugün hizmet etme günüdür."
Törenin kapanış konuşması yapan Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı da, Taşköprü MYO'nun açılışına kadar ki sürecini anlatarak, "Bu okul herkesin güçlerini birleştirdiği ortak bir eserdir. Bu okul bir sonuç değil bir başlangıçtır. Taşköprü Kastamonu'nun en büyük ve en fazla tarımsal alanına sahip ilçesi gönül istiyor ki, bu okulda önümüzdeki yıllarda bir Ziraat Fakültesi de hizmete geçsin" dedi.
Konuşmaların ardından Taşköprü Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibi gösteri sundu. Protokol üyelerine ve Taşköprü MYO'nun yapımında emeği geçen ve bağışta bulunanlara plaket takdim edildi. Protokol üyeleri tarafından Taşköprü MYO'nun açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından "Fabrika'dan Üniversite"ye konulu slayt gösterisi sunuldu. Daha sonra protokol ve vatandaşların Meslek Yüksek Okulu'nu gezmesinin ardından, Taşköprü Meslek Yüksek Okulu'nun Kastamonu Üniversitesi'ne devri ve akademik yıl açılış töreni sona erdi.
Törene, eski Devlet Bakanı ve Bağımsız İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, AK parti Kastamonu Milletvekili Hasan Altan, Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Kastamonu Alay Komutanı Albay Mehmet Akgün, Kastamonu Emniyet Müdürü Sami Uslu, Kastamonu eski Milletvekili Mehmet Yıldırım, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Taşköprü belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu Üniversitesi öğretim üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile