Fabrikanin Dereye Biraktigi Atik, Mahalleliye Eylem Yaptirdi

Fabrikanin Dereye Biraktigi Atik, Mahalleliye Eylem Yaptirdi

Sakarya’nin Ayazi ilçesinden geçmekte olan ve bölgedeki birçok köyün tarim için kullandigi dere, iddiaya göre gida fabrikasinin atiklari sebebiyle kirli akiyor. Yillardan beri kötü koku ve dere pisliginden isyan eden mahalleli, fabrikanin önüne kadar yürüyüs eylemi yapti.

Kziilcikorman Mahallesi’nden geçen ve çevre mahallelerden geçerek Mudurnu Deresi ardindan da Sakarya Nehri üzerinden Karadeniz’e dökülen derenin, bölgede bulunan GSF Gida Sanayi Fabrikalari’nin atiklarindan dolayi yillardan beri kirli aktigi iddia edildi. Adeta siyaha bürünen derenin yillardir bir çözüme kavusturulmadigi için duruma tepki gösteren mahalle halki, fabrikanin önüne kadar yürüyerek eylem gerçeklestirdi. Fabrikanin önünde toplasan mahalle sakinleri ellerindeki ‘Baliklar öldü sira çocuklarda’, ‘Yeter artik 40 yil oldu, biktik’, ‘Dogaya zulüm insana zulümdür’ pankartlariyla yaptigi yürüyüste ise jandarma ekipleri genis güvenlik önlemi aldi. Mahallelinin tek istedigi ise fabrikanin aritma cihazini aktif hale getirip bölgenin pislik ve kötü kokudan arindirilmasi.

“Artik ceza da ise yaramiyor”

Insanlarin magdur oldugunu belirten mahalle sakini Mehmet Gülsen, “Deremiz hali çok kötü ve yillardan beri biz bu çileyi çekiyoruz. Dere yakinlarinda okul var ve birçok çocuk kötü kokudan dolayi siniflara giremiyor. Derenin hemen kenarinda Kur’an kursu var ve buraya çocuklar gelemiyor. Zamaninda biz bu derede yüzerdik simdi ise siyahlasti. Köyün içinden geçeni geçtim D-100 kara yolundan geçen insanlar bile kokuya dayanamiyor. Artik köyümüzün ismi ‘Pis kokulu köy’ kaldi. Burada kahvehaneler, lokantalar var kimse buralara gelemiyor. Geçtigimiz Cuma günü atik suyu birakan fabrikaya ceza kesildi ve 2-3 gün kapali kaldi ama bugün yine atik, yine koku var artik ceza da ise yaramiyor” dedi.



“Kokusu ile pisligi artik bizi bezdirdi ve gerekli olan her yere müracaatimizi yaptik”

Yaklasik 40 yildan beri kokudan rahatsiz olduklarini belirten Kizilcikorman Mahallesi Muhtari Mecid Kizildag, “Mahallemizin içinden geçmekte olan tarla seviyelerini düsürmek için açilan kanalda 1982 senesinde açilan bu fabrika ürettigi nisasta ve glikoz üretiminin atiklarini kanalimiza birakiyor. Burasi 1982 senesinde açildi ve o günden bu güne kadar kanala akitiyor pisliklerini. Kokusu ile pisligi artik bizi bezdirdi ve gerekli olan her yere müracaatimizi yaptik. Dilimizin döndügünce insanlara anlattik ama hiç kimse bir çare bulamadi ev bu günlere kadar geldik. Çevre mahalle sakinleri muhtarlari herkes burada ve bu isten muzdarip, biz de bunu dile getirmek için yürüyüs gerçeklestirdik. Bizim kimseyle sorunumuz yok, art niyetimiz yok. Fabrikanin üretim yapmasi gerekiyorsa üretimini yapsin ama aritmasini çalistirsin. Bu fabrikadan 100-150 kisi ekmek yiyorsa diger taraftan yoldan geçenler hariç 3 bin, 5 bin kisi kokuyu çekmek zorunda birakiliyoruz. Muhtarlikta benim dördüncü dönemim gelen her kaymakama, belediye baskanina ve valiye yani bu iste etkisi olabilecek herkese anlatmaya çalistim ama herkes topu baskalarina atti. Sag olsunlar yeni gelen vali ve kaymakam bize sahip çikti, biz de mahalle halki olarak düzen içinde eylem yaptik” diye konustu.



“Insanlar evinde dururken, sokakta gezerken maske takiyor”

Mahalle halkinin çogunun maske taktigini aktaran Kizildag, “Sinekler öyle bir hale geldi ki esek arisi gibi oldu. Burada insanlar pencerenin camlarini açamiyor, misafir agirlayamiyor hatta kanala yakin olan insanlar daha kötü durumda. Ben muhtar olarak utaniyorum. Buradan kim kime sikinti olusturarak para kazaniyorsa haram olsun. Insanlar evinde dururken, sokakta gezerken maske takiyor artik çünkü kokudan durulmuyor. Ben muhtarlik dönemimde defaten temizlettim ama yine de pislik içinde kaliyor” seklide konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile