Heyet, Soma Kaymakamı, Belediye Başkanı ve maden işçilerinin bağlı olduğu sendika yöneticileriyle görüştü.
"KLASİK ANLAMDA BİR TEFTİŞ DEĞİL"
Kamu Denetçisi Makas, heyetiyle beraber ilk olarak Kaymakam Bahattin Atçı'yı makamında ziyaret etti. Daha sonra Belediye Başkanı Hasan Ergene, ardından da Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı Recep Satır'la görüştü. Ziyaretlerden sonra gazetecilere açıklama yapan Makas, faciadan bir gün sonra 10 uzmandan oluşan inceleme komisyonu oluşturduklarını, komisyonun o tarihten itibaren çalışmalarını Ankara'da sürdürdüğünü kaydetti.
Hazırlayacakları raporun klasik anlamda bir teftiş raporu olmayacağına dikkat çekerek, "Kamu Denetçiliği Kurumu olarak TBMM adına, kamuoyu adına Soma faciasıyla ilgili nerede yanlış yapıldı, nerede eksiğimiz var bunları tespit ederek genel bir resim ortaya koyma, önerileri de içeren raporu hazırlama yönünde çalışma yürütüyoruz. Temel amacımız bu. Dolayısıyla Soma konusunu bütün yandaşlarıyla, bütün taraflarıyla beraber müzakere edip genel bir resim ortaya koyacağız" diye konuştu
Raporun bitiş tarihi ve içeriğiyle ilgili net bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirten Makas, Soma'da iki gün kalacaklarını, işçiler, işçi aileleri ve sosyal çalışmacılarla görüşecekleri bilgisini verdi.
Olayın yaşandığı tarihten itibaren hızlı bir çalışma yürüttüklerini ve aynı şekilde neticelendireceklerini kaydeden Abdullah Cengiz Makas, "Uluslararası normlar ve ülkelerdeki iyi uygulamalar da dikkate alınarak rapor hazırlanacak. Bu çok önemli. Üç ayağı var; mevzuat, idari uygulamalar ve denetim. İyi ülke uygulamaları ve uluslararası normlar da dikkate alınarak, konunun bütün paydaşları ve taraflarıyla görüşülerek bir rapor ortaya çıkarılacak" dedi.
DENETÇİLER, FACİANIN YAŞANDIĞI OCAKTA İNCELEMELERDE BULUNDU
Kamu Denetçisi (Ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, 5 kişiden oluşan uzman heyetiyle birlikte facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri'ne ait Eynez Maden Ocağı'nda incelemelerde bulundu. Heyete şirketin İşletme Müdürü Ali Haydar Sakık ve İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan da eşlik etti.
Ocağın İşletme Müdürü Ali Haydar Sakık, heyettekilere şunları anlattı: "Basında herkes birçok şey konuştu.
Kimileri doğru, kimileri biraz daha doğruya yakın ama şunu bilmek gerekir ki Türkiye'de madencilik işletmesindeki iş güvenliği anlamında, en ileri işletmelerden biri burasıdır. İş güvenliği zafiyeti olması mümkün değil. Çünkü çok geniş bir kadroyla çalışıyoruz. Burada 8 uzman, 2 iş yeri hekimi, iş güvenliği birimi, her vardiyada 3'er mühendis, 2 tekniker, bir vardiya amiri, bir başçavuş ve bir çavuş şeklinde organizasyonumuz vardı. Olayın nasıl olduğunu biz de bilmiyoruz. Mevzuat anlamında eksiklik yok mudur, vardır. Hem de çok büyük eksikliklerimiz var. Onları gidermek için görüşümüze başvururlarsa, elimizden gelen yardımı yapmaya da hazırız."
Heyet, şirket yetkililerinden aldığı bilgilerin ardından incelemelerini tamamladı.
Faciayla İlgili Rapor Hazırlayacak Kamu Denetçileri Soma'da
13 Mayıs tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili rapor hazırlayacak Kamu Denetçisi (Ombudsman) Abdullah Cengiz Makas, uzman heyetiyle birlikte facianın yaşandığı Soma'ya geldi.