Fadıl Akgündüz'ün Nitelikli Dolandırıcılık Davası

Caprice Gold ve Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla Akgündüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi Dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmesine hükmeden İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi

İş adamı Fadıl Akgündüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu 6 sanığın, Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla yargılandığı davada, dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmesine hükmedildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya gelmeyen, tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut'un, duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılımı sağlandı. Duruşmada 24 müşteki de hazır bulundu.

- Sanık sayısı 6 oldu

Mahkeme heyeti, celse arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bir müşteki yönünden hazırlanan 10 Ocak 2017 tarihli ve başka bir müşteki yönünden hazırlanan 11 Ocak 2017 tarihli iddianamelerle, sanıklar Avniye Obut, İbrahim Obut, Mehmet Salih Obut ve Fadıl Akgündüz ile şüpheliler Birsen Akgündüz ve Nurdan Atağan hakkında, 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticiliğinin dolandırıcılığı' suçundan, kamu davası açıldığını hatırlatarak, açılan davaların bu mahkeme dosyasıyla birleştirildiğini tutanağa geçirdi.

Duruşmada, başsavcılıkça sanıklar hakkında ayrıca kimi müştekiler yönünden hazırlanan 1, 6, 7,10, 11, 13, 15, 16, 17 ve 27 Ocak 2017 tarihli 12 iddianamenin de celse arasında bu dava dosyasıyla birleştirildiği ifade edildi. Kimlik tespiti yapılmasının ardından, beyanı sorulan 24 yeni müşteki, davaya katılma talebinde bulunarak, sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Dava dosyasının celse arasında bilirkişi heyetine gönderildiği belirtilerek, hazırlanan 16 Şubat 2017 tarihli 25 sayfalık, 27 Şubat 2017 tarihli 2 sayfalık bilirkişi raporlarının dosyaya konulduğu aktarıldı.

- 'Proje yüzde 70 oranında gerçekleşti' savunması

Diyecekleri sorulan sanıklar, bilirkişi raporunun savunmalarını teyit ettiğini anlatarak, raporda inşaatın gerçekleşme oranı olarak yüzde 40 gösterilmişse de Bayrampaşa Belediyesi yapı denetimi ile ilgili yönetmelik esaslarına göre yapılan incelemede, projenin yüzde 70 oranında gerçekleştiğinin bildirildiğini savundular.

Sanık avukatları da delillerin toplandığını söyleyerek, müvekkillerinin tahliyesine hükmedilmesini istedi.

Söz alan müşteki avukatları da bilirkişi raporundaki bazı tespitlere katılmadıklarını anlatarak, 'İnşaatın yüzde 40 oranında bittiği yönündeki tespite bir diyeceğimiz yok. Sanıklar inşaatın yüzde 85 oranında bittiğini söylemişlerdir. Eksik hususlar giderilsin ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına, tutuksuz sanıkların da tutuklanması karar verilsin.' ifadelerini kullandı.

Görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal, dosyanın yeni oluşturulan uzman bilirkişi heyetine verilerek Bayrampaşa Projesi'ne ilişkin yapılan binanın arsa değeri, rayiç değeri, satışa konu edilen bölümlerin devre mülk satın alan tüm alıcıları kapasite olarak karşılayıp karşılamayacağı ve devre mülk sahiplerine aylık ödenen miktarların rayice uygun olup olmadığı yönünden rapor aldırılmasına karar verilmesini talep etti. Savcı Uysal ayrıca, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmedilmesini de istedi.

- Mahkemenin tahliye kararı

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı gayrı menkul değerlendirme uzmanı, ticaret müfettişi, serbest muhasebeci ve mali müşavirden oluşan 4 kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine ve 26 müştekinin davaya müdahil olmasına karar verdi.

Bilirkişi raporu ve müştekilerin bir kısmının dinlenilmiş olmasını dikkate alarak, tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ile Mehmet Salih Obut'un tahliyesini kararlaştıran heyet, bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Heyet, bir sonraki duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği belirtiliyor.

Her iki projenin de tamamlanmadığı, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği ifade edilen iddianamede, sanıkların 349 müştekiye yönelik, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 698 yıldan 2 bin 443'er yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile