Fahis Fiyat Sebep Resesyon Sonuç

Fahis Fiyat Sebep Resesyon Sonuç

BUYSAD Baskani Coskun Dönmez, hizmet sektöründe faaliyet gösteren isletmelerin girdi maliyetlerindeki artislari bahane ederek, menülerini maliyetin çok üzerinde fiyatlarla satisa sunduklarini ancak, kalite fiyat dengesini asanlarin rekabette geri kalacaklari uyarisinda bulundu.

Bursa Yemek Sanayicileri Dernegi (BUYSASD) Baskani Coskun Dönmez, bazi restoranlarin menü fiyatlarini maliyetlerin çok üzerinde artirdigini söyledi.

Bu durumun enflasyonu daha da tetikledigine dikkat çeken Coskun Dönmez, “Piyasada çogu sektör, maliyet bazli fiyat belirlemek yerine rakipleri ile kendilerini kiyas ederek fiyat belirletilemeye basladi.

Özellikle gida sektöründe bu duruma çok rastliyoruz. Bazi restoranlar maliyetlerin çok üzerinde menü fiyati belirliyor” dedi.



“Resesyona yol açar”

BUYSAD Baskani Coskun Dönmez,“Genel iktisat kuralidir. Bir ürünün fiyati belirlenirken hammaddeye ödenen paraya, kira, isçilik, enerji, ambalaj, deterjan, amortisman, vergilerden olusan genel giderler eklenir. Belirli bir kâr orani da eklenerek birim fiyat bulunur ve bu sekilde ürün müsteriye sunulur. Fakat son dönemde bu yapilmayip ürün ‘rakiplerin fiyatina’ göre belirlenmeye basladi.

Gida sektöründen örnek verelim. Pandemi, kuraklik, savas gibi etkenlerle gida hammaddesi fiyatlari yükseldi. Genel giderler de yükseldi. Ancak piyasada çogu isletme gider artisini esas almayip ‘kiyas’ yapiyor. Üzülerek söylüyorum bazi isletmeler fiyat artislarini firsata çevirmeye basladi.

Bu ise enflasyonu tetikleyerek sabit gelirli kesimin zaten sinirda olan alim gücünü daha da asagi çekerek resesyona yol açar. Bunun da acisini hep birlikte yasariz.”dedi.



“Fiyat Kalite dengesini kuranlar ayakta kalir”

Coskun Dönmez, tüm sektörler için uyarida bulundugunu belirterek, bu süreçte fiyat kalite dengesini kuran isletmelerin ayakta kalacagini digerlerini ise kaybedecegini söyledi.

Tüm sektörlerdeki isletmelere, kiyasa göre fiyat belirlemeyi birakip maliyet bazli fiyata dönmeleri uyarisi yapan Baskan Dönmez, “En dogru fiyat hammadde, genel giderler ve amortisman maliyetlerinin toplanip makul bir kâr eklenmesi ile bulunur. Lütfen kiyas fiyatlamasini birakalim artik” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile