Faili Meçhul Cinayetleri Bir Bir Çözüyorlar

Kayseri'de faili meçhul cinayetleri aydınlatmak için kurulan özel ekip, titiz çalışmalar sonucunda geçmişe dönük 5 olayı çözdü Geçen yıl 24 cinayetin faillerini adalete teslim eden özel ekibin aydınlattığı olaylar arasında 'seri çoban cinayetleri' de bulunuyor.

TEVFİK IŞIK - Kayseri Emniyet Müdürlüğünce faili meçhul cinayetler için oluşturulan özel ekip, titiz çalışmalar sonucunda yıllar öncesindeki olayları aydınlatarak, suçluları adalete teslim etti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, mayıs 2014'te Kayseri Emniyet Müdürlüğü görevine atanan İbrahim Kulular'ın talimatıyla, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği bünyesinde faili meçhul cinayet dosyalarının yeniden ele alınması için ekip oluşturuldu. Faili meçhul olarak kayıtlara geçen dosyaları tozlu raflardan indiren özel ekip, titiz çalışmalar sonucunda birçok cinayeti aydınlattı.

Geçen yıl kentteki 24 cinayetle ilgili çalışma yapan ekip, olayları kısa sürede çözdü. Cinayetlerle ilgili 27 şüpheli tutuklandı, olaylarda kullanılan çok sayıda silah ele geçirildi.

Geçmişe dönük çalışmalar kapsamında da 'sil baştan' ele alınan 5 faili meçhul cinayet aydınlatıldı.

Talas ilçesinde mart 1998'de Melahat D'nin kabloyla boğulmasına ilişkin dosyayı yeniden ele alan özel ekip, kadının ziynet eşyalarının gasbedilmesinden yola çıkarak, Kayseri'nin yanı sıra Ankara ve Antalya'da teknik takip ve saha çalışması yaptı. Kadının boşandığı eşi K.D. üzerinde yoğunlaşan dedektifler, 'zina yaptığı' iddiasıyla Melahat D'ye kin besleyen şüpheli ve oğlu M.K.D'nin cinayeti planladığını ortaya çıkardı.

K.D. cinayetin azmettiricisi olarak tutuklandı, Melahat D'yi, arkadaşı E.A. ile öldürdüğü belirlenen M.K.D, katil zanlısı olarak tutuklandı. E.A'nın cinayetten 2 yıl sonra trafik kazasında öldüğü anlaşıldı.

- Kuyu cinayeti

Kazım Karabekir Mahallesi Akkaya Bağları mevkisindeki kuyuda 11 yıl önce çürümüş halde bulunan cesetle ilgili dosyayı da yeniden açan ekip, naaşın ailesi tarafından kayıp başvurusu yapılan Huriye A'ya ait olması ihtimali üzerine, kadının Adana'daki anne ve babasının mezarından DNA örnekleri aldı. DNA analizinde cesedin Huriye A'ya ait olduğu tespit edildi.

Cinayet zanlısı M.K'nın 'cinsel istismar' suçundan cezaevine konulduğu, Huriye A'yı fuhşa zorladığı ve bıçakladıktan sonra kuyuya atarak ölümüne neden olduğu anlaşıldı.

Olayla bağlantısı olduğu ileri sürülen H.D, M.E. ve Ö.G. de eş zamanlı operasyonla yakalandı. Cinayet sırasında M.K'ya yardım ettiği iddia edilen H.D, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Uyuşturucu ticareti cinayeti

Oruç Reis Mahallesi'nde ekim 2012'de sulama kanalında tabancayla öldürülmüş halde bulunan İbrahim D'nin cinayet dosyasını da yeniden ele alan dedektifler, maktulün hayatını kaybetmeden önce mal varlığını paraya çevirdiğini, çevresinden borç alarak uyuşturucu ticaretinde ortak olduğu A.G'ye verdiğini tespit etti.

Bu parasal ilişkiler nedeniyle maktulle A.G arasında uyuşmazlık olduğu ihtimali üzerinde duran ekipler, teknik ve fiziki takip çalışmalarını yoğunlaştırdıkları şüpheliyi yakaladı. A.G, kasten öldürme suçlamasıyla cezaevine gönderildi.

- Diş tedavisinden kimliği tespit edildi

Geçen yıl mart ayında Tavlusun Mahallesi'nde işlenen cinayet ise arazide bulunan kafatasından yola çıkılarak çözüldü. Dere yatağında kafatası ve kemik parçaları bulunmasının ardından inceleme başlatan ekipler, çenedeki bulgulardan maktulün diş tedavisi gördüğünü tespit etti.

Kentte diş tedavisi yapılan sağlık merkezlerinin kayıtları incelenerek, kayıp başvurusunda bulunulan kişilere ait bilgilerin karşılaştırılması sonucu, kafatasının İlhami T'ye ait olabileceği sonucuna ulaşıldı. Kayıp başvurusunda bulunan ailesinden alınan DNA örneklerinin karşılaştırılmasıyla kafatası ve kemiklerin İlhami T'ye ait olduğu ortaya çıkarıldı.

Kimlik tespitinin ardından İlhami T'nin ilişkilerini incelemeye alan ekipler, cinayet şüphelisi olarak 2'si kadın 5 zanlıyı gözaltına aldı. Zanlılardan M.A.K. ve M.Y. kasten öldürme suçundan tutuklandı.

- 1,5 milyon telefon kaydı incelendi

Cinayet masası özel ekibinin aydınlattığı faili meçhul cinayetlerden biri de 'seri çoban cinayetleri' oldu. 3 yıl önce 80 yaşındaki çoban İsmail E'nin öldürülüp hayvanlarının gasbedilmesini araştıran cinayet masası ekipleri, 5 çobanın aynı şekilde öldürüldüğü seri cinayetleri incelemeye alarak zanlıların eşkalini belirledi.

Ekipler, 2010 yılından beri 4 çobanın daha İsmail E'ye benzer şekilde öldürülmesi arasında bağlantı kurdu. Kuruköprü Mahallesi'ndeki cinayet mahallinde cep telefonu görüşmeleri incelenerek, o tarihlerde bölgede kayıtlara geçen 1 milyon 470 bin civarındaki görüşme arasından şüpheli olanlar tespit edildi. Ayrıca, çevre illerdeki suç profiline uyan şüpheliler üzerinde inceleme yapıldı.

Telefon görüşmelerinden yola çıkılarak şüpheli olarak belirlenen M.Ç. (20), F.Ç. (19) ve F.Ç. (35) ile tanık olarak değerlendirilen E.D. (23) gözaltına alındı.

Çapraz sorgularında çelişkili ifadeler veren şüphelilerin, diğer cinayetlerle bağlantıları da araştırıldı. 2010'da Develi ilçesine bağlı Havadan köyünde Zulkarneyn T'nin (52), 2011'de Pınarbaşı ilçesine bağlı Yeregeçen köyünde Bayram A'nın (56), aynı yıl Melikgazi ilçesine bağlı Mimarsinan Dere Mahallesi'nde Salih A'nın (56) ve 2012'de Talas ilçesine bağlı Koçcağız köyünde Durdu Mehmet P'nin (70) benzer şekilde öldürüldüğü belirlendi.

Maktullerin çobanlık yapması, büyükbaş hayvanlarının gasbedilmesi ve suç aletlerinin ortak özellik taşıması nedeniyle olaylar 'seri cinayet' kapsamında değerlendirildi.

Seri cinayet iddiasıyla yakalanan M.Ç, F.Ç. ve F.Ç, İsmail E. cinayetiyle ilgili 'kasten öldürme' ve hayvan gasbı suçlamasıyla cezaevine gönderildi. E.D. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Zanlıların işlediği değerlendirilen seri cinayetlerin delillendirilmesiyle ilgili soruşturma ise sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile