Fairy Ve Gida Kurtarma Dernegi, Bosa Harcama Projesi Ile 5 Yilda 55 Milyon Ögün Gidayi Kurtardi

Fairy Ve Gida Kurtarma Dernegi, Bosa Harcama Projesi Ile 5 Yilda 55 Milyon Ögün Gidayi Kurtardi

Türkiye’de evlerde en çok tercih edilen bulasik deterjani markalarindan Fairy, ürünleri ile sundugu degeri, olusturdugu sosyal faydalarla daha da artiriyor. Gida Kurtarma Dernegi ile 5 sene önce baslattigi “Bosa Harcama” Projesi ile toplam 55 milyon ögün gidayi israf olmaktan kurtaran marka, ülkemizde gida israfinin önüne geçmek için çalismalarini sürdürüyor.

Fairy, proje kapsaminda dernegin alt yapisina yaptigi yatirimlarla gida destegine ulasan ihtiyaç sahiplerini artirmayi amaçlarken, son yatirimiyla da Türkiye’nin ilk Gezici Gida Bankasi’ni hayata geçirdi. Dernegin sürdürülebilir gida bagisi kapasitesini yüzde 20 arttiran Gezici Gida Bankasi, ilk gida bagisini Gaziantep’in Islâhiye ilçesinde, P&G Türkiye’nin hayata geçirdigi Umut Evi kompleksinin de yer aldigi Memurkent Konteyner Kent’te yapti. Fairy, sofralarin bereketini paylasmak için burada düzenledigi iftar daveti ile depremden etkilenenlerle bir araya geldi. Sef Rafet Ince’nin hazirladigi, sevilen ve özlenen yöresel lezzetlerden olusan özel iftar yemeginde yaklasik iki bin kisiye Ramazan’da dayanismanin ve bir arada olmanin sicakligini yasatti.

Türkiye’de evlerde en çok tercih edilen bulasik deterjani markalarindan biri olarak sadece ürünleri ile degil, kurumsal vatandaslik projeleri ile de hayata deger katip, topluma fayda saglayan Fairy, bes yil önce Gida Kurtarma Dernegi (GKTD) ile baslattigi “Bosa Harcama” projesi ile bugüne kadar 55 milyon ögün gidanin israf edilmesinin önüne geçti. Dernegin altyapisina yaptigi yatirimlarla, gida desteginden faydalanabilen kisi kapasitesini ayda 1.2 milyona çikaran Fairy, ulusal çapta gida israfina yönelik yaptigi farkindalik projeleri ile gidalarin israf edilmesini önlemek için çalismalarini sürdürüyor.

Fairy ve Gida Kurtarma Dernegi, 6 Subat Kahramanmaras depremlerinin ardindan proje kapsaminda hizmet veren gida kurtarma tirlarini afet bölgesine yönlendirmis ve ardindan bölgedeki lojistik altyapiyi güçlendirecek yeni çalismalara imza atmisti. Marka, bu yil yepyeni bir adim daha atti ve yaptigi araç ve donanim yatirimiyla GKTD tarafindan Türkiye’nin ilk Gezici Gida Bankasi uygulamasinin hayata geçirilmesini sagladi. Gidalarin israf edilmesini önleyip ihtiyaç sahiplerine dogrudan ulastirilmasini saglayan Gezici Gida Bankasi’nin ilk bagis operasyonu da Gaziantep’in Islâhiye ilçesindeki Memurkent Konteyner Kenti’nde gerçeklestirildi.

Sofralarin bereketini hep birlikte yasamak ve paylasmak için P&G’nin Umut Evi kompleksinin de yer aldigi Memurkent’teki iki bin kisi ile Sef Rafet Ince’nin hazirladigi iftar yemeginde bulusan Fairy, Gezici Gida Bankasi araciligiyla bölgeye ulastirilan yardimin dagitimini da bu özel günde yapti.

“Besin degerini koruyan fazla gidalar ihtiyaç sahiplerine dogrudan ulastiriliyor”

Türkiye’de evlerin en çok tercih ettigi, bir numarali bulasik deterjani markasi olarak kurumsal vatandaslik projeleriyle de hayata deger katmayi ve topluma fayda saglamayi ilke edindiklerini belirten P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Kumas, Ev, Bebek ve Kadin Bakim Ticari Operasyonlar Baskan Yardimcisi Deger Kurtaslanoglu, “Besinci yilini kutladigimiz Bosa Harcama projemizle bugüne kadar 55 milyon ögün gidanin israf edilmesini önledik. Bu yönde yaptigimiz çalismalar ve farkindalik olusturmak

için aldigimiz aksiyonlarla ise 15 milyon insanin hayatina dokunduk. Bu sayede önlenen karbon emisyonu miktari ise 51 bin 450 ton oldu. Geçen yil yasanan deprem felaketinin ardindan ise projemizi deprem bölgesine yönlendirerek, yardim kapasitesini aylik 1 milyon kisiye çikarmistik. Bugün, bu konuda yepyeni bir açilim daha yapiyoruz. Fairy olarak gerçeklestirdigimiz yatirimla Türkiye’nin ilk Gezici Gida Bankasi’ni hayata geçirerek gida desteginden faydalanabilen aylik kisi kapasitesini yüzde 20 daha artirarak 1.2 milyon kisiye çikariyoruz.” dedi.

Yeni yatirimlarinin ulasilabilirligi yüksek bir gida bankasi olarak hizmet verecegini vurgulayan Kurtaslanoglu, "Gezici Gida Bankasi, ihtiyaç sahiplerinin sabit kurulumlu gida bankalarina ulasim zorlugunu da çözebilen bir hizmet saglayacak. Ayrica adil dagitim ilkesinin gerçeklesmesi için de kritik bir operasyon gücü sunacak. Çok daha genis çeperde hizmet verebilme ve gida bagisina ulasabilme potansiyeli ile hem gida bagisinin daha büyük ölçekli bir cografyaya ulasmasini hem de israfin daha genis bir alandan önlenebilmesini mümkün kilacak” diye konustu.

GKTD’nin bölgede gida bagisi teminine, sahip olduklari güçlü dagitim agiyla da destek verdiklerini kaydeden Kurtaslanoglu, yerel marketlerle is birligi yapilmasiyla daha çok fazla gidanin toplanmasina ve böylece daha fazla kisinin gidaya erisim güvencesinin saglanmasina katkida bulunacaklarini söyledi.



Fairy, Gezici Gida Bankasi ile ilk gida bagisi dagitiminin yapildigi Islahiye’de dayanisma ve beraber olma anlamina gelen Ramazan ruhunu yasatmak için iki bin kisiye Gaziantep’in yöresel yemeklerinden olusan iftar yemegi de düzenledi.

Amaçlarinin özlenen lezzetlerle aile sicakliginda bir iftar yasatabilmek oldugunu ifade eden Deger Kurtaslanoglu, “Fairy olarak deprem bölgesinde sofralarin bereketini hep birlikte yasayip paylasmak ve birlik, beraberlik ve Ramazan ruhunu yasatmak için GKTD ve yerel mutfak kültürümüze en çok sahip çikan basarili seflerimizden Sef Rafet Ince ile bu özel aksamda burada olmak istedik. Rafet Ince’nin, sosyal medyanin sevilen isimlerinin de yardimiyla hazirladigi iftar menüsünde yöre halkinin özledigi lezzetler sunuldu. Iftarin ardindansa Ramazan gelenegi olan Karagöz - Hacivat ve Orta Oyun gösterileri ile çocuklarimizin yüzünü güldürebilmeyi arzu ettik. Çocuklarin eglendigini, mutlu oldugunu görmek, bizlerin gelecege dair umutlarini daha da artiriyor” diye konustu.

Sürdürülebilir gida bagisi kapasitesi yüzde 20 artti

Bosa Harcama projesinin, çesitli sebepler ile israf olabilecek gidalari kurtarmak ve bu gidalari gida erisimi kisitli vatandaslara ulastirmak adina büyük bir önem tasidigini vurgulayan Gida Kurtarma Dernegi Kurucu Üyesi Olcay Silahli, “Dünyada her 3 gidadan 1’i israf ediliyor ve bu durum gidaya erisim güvencesini tehdit etmenin yani sira iklim degisikligine sebep olan sera gazi emisyonlarinin yüzde 11’inden de tek basina sorumlu. Ülkemizde ise yalnizca evlerde kisi basina yilda 93 kilogram gida israf ediliyor. Tedarik zincirindeki kayiplar ve atiklar da dahil edildiginde, ülkemizde 26 milyon ton gida bosa gidiyor. Bosa Harcama diyerek Fairy ile yola çiktigimiz bu kampanya hem dünyamiz hem de ulusumuz için çok kiymetli bir deger tasiyor. Ne yazik ki bu 5 yillik sürede depremler, salginlar, seller ve yanginlar gibi olaganüstü talihsiz olaylara taniklik ettik. Bosa Harcama, bu olagandisi yasanan zamanlarda bir dayanisma projesine de dönüstü ve toplumsal yaralarimizin sarilma çabasinin önemli bir parçasi oldu.” dedi.

Bosa Harcama’nin gida israfiyla mücadelede ilk ulusal farkindalik kampanyasi oldugunu vurgulayan Silahli, “100 milyonu askin izleme alarak israfin önlenmesi ve gidaya adil erisimin saglanmasi adina ihtiyaç duydugumuz davranis degisikligi ortamini sagladi” ifadelerini kullandi.

Bosa Harcama’nin ulusal gida bagisi ve gida bankaciligi kapasitelerini büyüten bir proje olarak da fark olusturdugunu vurgulayan Silahli, “Bosa Harcama’nin 5. yilinda Gezici Gida Bankasi konseptini hayata geçirerek, Türkiye’de bir ilke daha imza attik. Fairy ile gelistirdigimiz lojistik altyapi sayesinde, sürdürülebilir bagis operasyonu kapasitemizi bu yil yüzde 20 oraninda artirdik. Piyasada satis vasfini çesitli nedenlerle yitirmis, fakat halen insan tüketimine uygun olan fazla gidalari kurtararak gidaya erismekte zorluk yasayan hak sahibi topluluklara ulastirmaya ve 5 yil içinde olusturdugumuz etkiyi önümüzdeki yillarda da ivmelenen sekilde artirmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

“Özlenen yöresel lezzetler sunuldu”

Memurkent’te gerçeklestirilen böyle bir organizasyonda Fairy ile ikinci kez yer almaktan memnuniyet duydugunu ifade eden Sef Rafet Ince ise “Ülkece derin bir üzüntüyle yasadigimiz deprem felaketinin yaralarini sarmak için Fairy ile ilk iftar organizasyonumuzu geçen yil gerçeklestirmistik. Dört aksam boyunca hazirladigimiz iftar menülerini, yine Gaziantep’teki toplam iki bin kisiye ulastirmistik. Bu Ramazan ayinda bir kez daha deprem bölgesine gelmekten ve bu projenin bir parçasi olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bölgede bulunan her bir vatandasin sürdürülebilir ve saglikli gidaya ulasimi çok önemli. Fairy ve Gida Kurtarma Dernegi is birligiyle bu yil kapsami daha da büyüyen proje, bu açidan büyük önem tasiyor. Bu yil Ramazan ayinin ilk günlerinde Memurkent’te yaklasik iki bin vatandasimiz için gönüllüler ve sosyal medyanin sevilen isimleriyle birlikte iftar yemeklerimizi hazirladik. Menüleri olustururken yine özlenen yöresel lezzetleri seçmeye özen gösterdik. Ramazan ayinin bizlere sundugu bir arada olma ve yardimlasma ruhunu yeniden yasama firsati bulduk. Deprem bölgesinde kurdugumuz bu iftar sofrasi için emegi geçen herkese gönülden tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile